«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 12:44:03

Головна » 2009 » Серпень » 11 » Закарпаття: Мужіївський золоторудник боргує 29 млн. грн.



Закарпаття: Мужіївський золоторудник боргує 29 млн. грн.
11:43:23
Як сталося, що добувати золото в Україні стало такою невигідною, чи навіть приреченою на банкрутство справою?
 
Занедбаний стан будівель без електроенергії, напіврозвалене обладнання, розлючені працівники, які ніколи не бачили свого директора, як і декількох попередніх, величезні борги і розлючені кредитори, арбітражний керуючий з купою паперів та іронією на вустах і сумнівний представник керівництва підприємства – ось такий нині має вигляд єдиний в Україні золоторудник. Як сталося, що добувати золото в Україні стало такою невигідною, чи навіть приреченою на банкрутство справою?

 

Що важливіше: врятувати золоторудник, виплатити колосальні заборгованості по заробітній платі, розрахуватися з п’ятнадцятьма кредиторами, чи привласнити, хоч і на межі банкрутства, та все ж таки золоту жилу?

 

Пройшов рік з моменту порушення процедури банкрутства ТОВ «Закарпатполіметали», а ситуація на підприємстві не змінилася.

 

Поки керівництво підприємства сперечається з кредиторами і ходить по судах, працівники вже понад 3 роки не отримують зарплату. Доведені до відчаю, вони погрожують перекрити дорогу до рудника, вимагаючи погасити заборгованість та навести порядок на фірмі.

 

Заборгованість можна погасити за рахунок продажу майна підприємства – наголосив Андрій Ракущинець, представник ТОВ «Закарпатполіметали» на черговому засіданні кредиторів, яке відбулося 4 серпня 2009 року в адмінкорпусі підприємства. Це можливо лише після скасування рішення суду про арешт майна та усіх рахунків даного підприємства. У відповідь Володимир Гуртовий, арбітражний керуючий, повідомив, що арешт був накладений з клопотання комітету кредиторів з метою запобігання розкрадання майна підприємства, а за іншими даними – зупинення незаконного заволодіння майном так званим ТОВ «Сауляк».

 

Господарський суд Закарпатської області від 10.07.09 зобов’язав ухвалою пана Василинця В.М., директора, надати звіт про стан справ на підприємстві. З його боку не було надано жодних документів чи звітів, та й на засідання він не з’явився, як і на усі 4 попередні. Працівники, за їх словами, взагалі його ніколи не бачили. Внаслідок цього, голова комітету кредиторів, Дмитро Зайцев запропонував звернутися до правоохоронних органів із заявою про притягнення директора ТОВ «Закарпатполіметали» Василинця В.М. до кримінальної відповідальності з приводу невиконання рішення суду.

 

На сьогодні підприємство боргує 3 млн. грн. по заробітній платі. Найбільший борг по обладнанню складає 3,9 млн. дол. США. Загальний борг його складає 29 млн. грн.

Складається враження, що ситуація набула абсурдного характеру. Питання про долю такого унікального підприємства не може бути вирішеним на рівні села, міста чи області. Відомо, що до Генпрокуратури України вже відправили листа із роз’ясненням ситуації, яка склалася і з проханням втрутитися, а також до адміністрації президента України з приводу заборгованості по заробітній платі.

 

Довідка:

 

Мужіївське родовище – перше в Україні золоторудне підприємство. Його відкрили у 1999 році. За перший рік роботи видобули тільки 12 кг золота (2000 р. – 136 кг, 2001 р. – 76 кг, 2002 р. – 16 кг, 2003 р. – 61 кг, 2004 р. – 161 кг, 2005 р. – 182 кг). Усього видобуто 646,4 кг і перероблено 292, 711 тонни руди. З місцевої руди видобувають золото вищої проби – 999,9. Його ще називають банківським, тому що в злитках воно потрапляє у ці фінансові установи, стабілізуючи фінансову систему України.

 

Альона ПОПОВИЧ, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 
Категорія: Економіка | Переглядів: 495 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Гостре для Закарпаття питання – відселення жителів зі зсувонебезпечних територій спробував вирішити Олег Гаваші
В Україні повністю заборонять рекламу ліків
Погода у Закарпатті на 18 листопада 2009 року
В мировом океане найдены почти 18 тысяч неизвестных видов
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Самое лучшее настроение люди переживают в особое свободное время
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...