Головними ознаками виникнення захворювання є виразки, тріщини, білі та червоні плями у ротовій порожнині, які не зникають більше трьох тижнів.
Британські фахівці стурбовані наслідками вживання алкоголю, зокрема, зростанням захворюваності на рак.
На їхню думку, споживання алкоголю - одна з головних причин випадків, що протягом останнього часу почастішали, виникнення раку ротової порожнини і горла серед сорокалітніх чоловіків та жінок.
Згідно зі статистикою, кількість випадків захворювання на рак губ, язика, ясен і горла серед людей вікової групи від 40 до 50 років зросла на чверть за останнє десятиріччя.
Одночасно зросло і споживання алкоголю, наприклад, у Британії з 1950 років - подвоїлося. Тому британські вчені-онкологи вважають, що цей факт, поряд із курінням, є найбільш вірогідним поясненням випадків онкології у роті. Дослідники опублікували дані, згідно із якими, починаючи зі середини 1990-х років кількість чоловіків, хворих на рак ротової порожнини, зросла на 28%, а жінок - на 24%.
Згідно із підрахунками, щорічно від раку ротової порожнини і горла у Британії вмирають близько 1800 людей. Щороку невтішний діагноз лікарі ставлять п'яти тисячам пацієнтів.
"Це дуже тривожні цифри. Приблизно три чверті випадків виникнення такого раку спричинені курінням і вживанням алкоголю", - говорить співробітниця асоціації благодійних організацій Хейзел Нанн.
"Люди навіть не уявляють, наскільки тісний зв'язок існує між алкоголем та онкологічними захворюваннями. Хвороба печінки, як і раніше, вважається головним наслідком зловживання алкоголем. Однак дедалі більше людей починають страждати від онкології через свої пристрасті", - упевнений виконавчий директор організації, яка пропагує антиалкогольну політику, Дон Шенкер.
За словами лікарів, рак ротової порожнини можна вилікувати, якщо він виявлений на ранніх стадіях. Головними ознаками виникнення захворювання є виразки, тріщини, білі та червоні плями у ротовій порожнині, які не зникають більше трьох тижнів. Біль або неприємні відчуття у вухах можуть також свідчити про розвиток процесу.
Ще однією можливою причиною захворювання на рак медики вважають недостатню кількість овочів і фруктів у раціоні людини.
Проте навесні цього року дослідники з Голландського національного інституту громадського здоров'я та навколишнього середовища (RIVM) довели, що вживання свіжих фруктів і овочів підвищує ризик розвитку раку товстої кишки у курців.
Нагадаємо також, що у квітні українські дієтологи розробили антикризове меню.
|