«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 18:07:49

Головна » 2009 » Серпень » 31 » Новий прем'єр Японії візьметься за Курильські острови



Новий прем'єр Японії візьметься за Курильські острови
12:18:47
Лідер Демократичної партії Японії Юкіо Хатояма, який, найімовірніше, стане новим главою японського уряду, заявив про своє бажання покінчити з багаторічною територіальною суперечкою з Росією навколо Курильських островів.

 

"Як і мій дід, я хотів би докласти всі зусилля до вирішення таких проблем, як територіальна суперечка з Росією", - сказав Хатояма на прес-конференції, присвяченій перемозі Демократичної партії на виборах до нижньої палати парламенту.

Дід Хатоями, Ітіро Хатояма в 1956 р. в ранзі прем'єр-міністра Японії відвідав Москву і підписав спільну декларацію про відновлення діалогу після Другої світової війни.

Хатояма вважає, що вирішити проблему спірних островів можна, оскільки "в розвитку відносин між Москвою та Токіо приховано багато поки що невикористаних можливостей".

Демократична партія Японії, згідно даним exit-poll, отримала переконливу перемогу на парламентських виборах 30 серпня, перервавши півстолітню монополію на владу Ліберально-демократичної партії. Офіційні результати виборів очікуються сьогодні.

Нагадаємо, що всю другу половину XX століття питання про приналежність південної групи Курильських островів залишалося каменем спотикання в японсько-радянських (пізніше і японсько-російських) відносинах. У 1993 р. була підписана Токійська декларація про російсько-японські відносини, де йшлось про те, що Росія - продовжувач СРСР і всі угоди, підписані між СРСР та Японією, будуть визнані як Росією, так і Японією.

Було також зафіксовано прагнення сторін вирішити питання про територіальну приналежність чотирьох південних островів Курильської гряди, що в Японії було розцінено як успіх і, певною мірою, породило надії на рішення питання на користь Токіо.

У липні японський парламент прийняв поправки до закону, який фіксує положення про приналежність чотирьох Курильських островів Японії, чим викликав жорстку реакцію Федеральних зборів та Міністерства закордонних справ РФ.

Верхня палата японського Коккаю (парламенту) 3 липня одноголосно ухвалила закон, який визнає острови Ітуруп, Шикотан, Кунашир та архіпелаг Хабомаї невід'ємною частиною Японії і закликає прийняти заходи з їх повернення. Раніше цей же закон був схвалений нижньою палатою законодавчого органу.
 
 
Категорія: Світ | Переглядів: 431 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...