«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 09:34:14

Головна » 2009 » Листопан » 6 » Адвокати заявляють про катування у Київському СІЗО



Адвокати заявляють про катування у Київському СІЗО
08:06:38
Тілесні ушкодження, ненадання медичної допомоги, ігнорування скарг на погане самопочуття, - у всьому цьому звинувачуються київські правоохоронці.

Адвокати ув'язненого Юрія Бекетова, який утримується в Київському СІЗО, заявляють про ненадання медичної допомоги їх підзахисному, що в практиці Європейського суду з прав людини прирівнюється до застосування катувань.

Про це заявили адвокати Ілля Могила, Олег Веремієнко та Володимир Гречановський на прес-конференції в Києві.

Зокрема, зі слів адвоката Бекетова Могили, його підзахисний, який страждав на важку форму пупкової грижі, повідомив, що отримав тілесні ушкодження від співробітників міліції ще до того, як потрапив у СІЗО. Відповідно адвокат заявив клопотання слідчого про проведення судово-медичної експертизи, за результатами якої були встановлені легкі тілесні ушкодження.

"На мою думку, судово-медична експертиза не була об'єктивною і повною, у зв'язку з цим я подав клопотання про призначення додаткової судово-медичної експертизи, так як Юрій Бекетов поскаржився на серйозні болі, які виникли після того, як він був побитий", - сказав Могила.
Однак, зі слів адвоката, досі відповідна перевірка не була проведена, а його скарги розглядалися формально.

Як зазначив Могила, разом з родичами адвокати добилися госпіталізації Бекетова в спецвідділення лікарні швидкої медичної допомоги. Всього поки Бекетов перебував у СІЗО, він лежав у цій лікарні двічі, але жодного разу не отримав допомоги в належному обсязі.

"Не отримував медичної допомоги він з тієї простої причини, що у разі, якщо б його прооперували, могли б виплисти негативні наслідки і була б встановлена причина, з якої він був прооперований", - сказав Могила.

На думку Веремієнка, Бекетова виписали з лікарні передчасно, оскільки, згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я, якщо б він пролежав з такими травмами 21 день, було б порушено кримінальну справу за фактом завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості, і "хтось із співробітників МВС сів би в в'язницю".

Крім того, захист обвинуваченого розповідає, що до Бекетова викликали швидку допомогу і під час судового засідання. З їхніх слів, лікарі рекомендували негайну госпіталізацію в стаціонар будь-якого медичного закладу та проведення хірургічної операції, оскільки у підсудного була діагностована підвищена температура, а з рани витікав гній.

"У пуповинній зоні свищ (отвір) три сантиметри діаметром, з отвору - гнійні виділення", - сказано в довідці швидкої медичної допомоги від 22 жовтня.
"Це був перший виїзд швидкої допомоги, він не допоміг. Фактично людину залишили гнити в СІЗО в прямому значенні цього слова", - сказав Веремієнко. З його слів, після другого виклику швидкої на наступне судове засідання 29 жовтня і повторної рекомендації про екстреної госпіталізації, цього, тим не менше, знову не було зроблено.

Вичерпавши можливі правові засоби захисту, київські адвокати звернулися до Європейського суду з прав людини. 30 жовтня голова палати, якій було передано справу, в пріоритетному поданні постановив, щоб "органи влади України забезпечили негайний переказ заявника в лікарню або інший лікувальний заклад, де він буде мати можливість отримати лікування, якого потребує". Однак, за інформацією адвокатів, Бекетов навіть після цього досі не був госпіталізований.

Водночас начальник Київського СІЗО Сергій Старенький зазначив, що Бекетову надавалася вся необхідна медична допомога, регламентована законодавством, зокрема, ув’язнений неодноразово оглядався лікарями медичної частини СІЗО та консультантами, проходив амбулаторне, стаціонарне лікування в медичній частині установи та закладах МОЗ України.

"На вимогу Бекетова ми намагалися госпіталізувати його до лікарні швидкої медичної допомоги, або каретами швидкої допомоги, або своїми силами, оскільки пан Бекетов дуже про це просив і вимагав. Лікарі відмовлялися це робити, тому що його реальний стан вони оцінювали як, м'яко кажучи, не страшний. Є довідки лікарів, у яких мова йде про те, що наявну рану потрібно обробляти мазями і робити перев'язки. Ні про яке оперативне втручання мова не йшла і коли його оглядали хірурги", - сказав Старенький.

Також, з його слів, після отримання приписи Європейського суду з прав людини адміністрація СІЗО пропонувала Бекетову госпіталізацію до лікарні швидкої допомоги, однак той відмовився, що зафіксовано на відео.

Зі слів Веремієнка, їх підзахисний відмовився через те, що йому запропонували госпіталізацію до лікарні швидкої допомоги, в якій його двічі недолікували і якій він більше не довіряє, у той час як адвокати просили дозвіл госпіталізувати Бекетова в 6-у міську клінічну лікарню. Адвокати ув'язненого просять надати йому невідкладну допомогу, оскільки, за їх даними, стан здоров'я Бекетова може значно погіршитися.
Раніше Вінницька правозахисна група заявила, що 21 серпня співробітники Вінницької тюрми № 1 Державного Департаменту з питань виконання покарань по-звірячому побили декількох ув'язнених. Організація опублікувала в інтернеті відеосюжет про побиття одного з потерпілих. Начальника установи № 1, якого звинуватили в жорстокому побитті ув'язненого, незабаром звільнили з посади.

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко пообіцяв публічно покарати підлеглих, які катували затриманих.
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 530 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
Ужгород: У неділю в Ужгороді очікується лише 18 тепла
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...