«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 15:09:57

Головна » 2009 » Жовтень » 25 » Американський астрофізик спростував теорію відносності



Американський астрофізик спростував теорію відносності
16:09:33
Світова наука опинилася на межі справжньої революції через відкриття астрофізика з американського Корнеллського університету Рейчел Бін.

 

Учений поставило під сумнів ключове положення загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна, що стосується просторово-часової моделі світобудови.

Відомо, що світло віддалених зірок і галактик на своєму шляху через Всесвіт зазнає впливу гравітаційних полів масивних космічних об'єктів, таких як інші зірки або скупчення галактик. Траєкторія руху світла викривляється під впливом гравітації. Таким чином, зображення цих зірок доходить до Землі спотвореним, як ніби крізь лінзу.

Дослідження Рейчел Бін ґрунтувалося на вивченні дії таких гравітаційних лінз.

Відповідно до теорії Ейнштейна, дія гравітації пояснюється викривленням простору і часу під впливом маси космічних об'єктів. Учені можуть отримати уявлення про цей процес, спостерігаючи за траєкторією руху світла. При цьому, відповідно до загальної теорії відносності, коефіцієнт спотворення часу повинен бути рівний коефіцієнту викривлення простору.

Тим часом на основі даних спостереження за більш ніж 2 мільйонами галактик за допомогою новітніх телескопів, включаючи Hubble, Рейчел Бін виявила явище, яке суперечить цьому правилу. Вона з'ясувала, що в проміжку між 8 і 11 мільярдами років тому коефіцієнт спотворення часу був в три рази більше значним, ніж коефіцієнт викривлення простору.

Теорія відносності Ейнштейна отримала низку підтверджень своєї вірності в рамках однієї галактики. Однак вона ніколи ще не проходила перевірку на гігантських просторах Всесвіту. Робота Бін є першою, яка узагальнює дані про рух мільйонів галактик.

Експерти поки не беруться судити, чим пояснюється виявлена аномалія і чи можна узгодити ці дані з теорією Ейнштейна на основі нових гіпотез.

На думку деяких з них, порушення закономірностей може пояснюватися впливом відкритої в 1998 році темної енергії. Ця субстанція, відповідно до сучасних уявлень, протистоїть силі тяжіння і змушує Всесвіт розширюватися.

До речі, Альберт Ейнштейн передбачив наявність сили, яка не дає Всесвіту стискуватися. Правда, в науковому світі досі було прийнято вважати, що темна енергія почала домінувати приблизно 5-6 млрд років тому. Проте дані, отримані нещодавно за допомогою того ж телескопа Hubble, дозволили вченим припустити, що вона почала впливати на Всесвіт на більш ранньому етапі.
 
 
Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 444 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Шевчук зазначив, що говорити з Путіним можна і без "тремтіння колін"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...