Подія, на яку чекали понад сім років, нарешті здійснилася: у Берегові врочисто відкрили ще один музей – вина і виноробства. Розмістився він у винних пивницях князя (графа) Ґабора Бетлена, короля Угорщини. Тому й назвали його просто «Графський підвал». Чи робив Бетлен власне вино, залишається таємницею, однак неподалік, на вулканічних пагорбах були королівські виноградники. Вином збирали й податок із місцевих мешканців, відправляючи його до Буди чи Мукачівського замку.
Директор музею Іван Шепа вважає, що цей підвал має ще давніші корені: за його даними, ще в XIV столітті на місці нинішнього палацу був монастир ченців Ордену францисканців, який пізніше зруйнували. А ось підвали залишилися неушкодженими. Однак за радянських часів вино тут більше не зберігали. Вирішили влаштувати склад для всякого непотребу, потім орендувала приміщення благодійна організація, яка ширила "гуманітарку”. Іван Шепа затято мріяв, аби тут створити відділ історії виноробства. І ось ця мить настала…
На відкриття "Графського підвалу” у Берегово завітало чимало поважних гостей. Серед них – Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, делегація 11-го району Будапешта та інші. Майже всі вони – лицарі Ордену святого Венцела, покровителя виноробів, тому й були вдягнуті у зелені мантії з емблемами на спині.
Перед входом до пивниці на всіх чекала чарочка виноградної горілки. А на підлозі можна було побачити спеціально замовлені цеглини з написами. Серед них імена спонсорів, меценатів і волонтерів – усіх, хто доклав зусиль для відкриття цього унікального закладу.
Директор му¬зею Іван Шепа зазначив: "Кожен може зробити свій посильний внесок у спільну справу. І тоді його ім’я також з’явиться тут, у старовинному підвалі, якому вже понад 700 років. А це значить, що людина залишить пам’ять про себе нащадкам. Аби прочитати ці імена доведеться зняти з голови шапку, низько вклонитися цим людям за їх добру справу. Бо вони того заслуговують!”
Сама пивниця дуже гарно оформлена. Стіни викладені каменем, на стелі – великі світильники у вигляді коліс. Також тут знаряддя праці виноробів. Ну, й обов’язково почуєте розповідь про історію виноробства Берегівщини, заповіді любителя вина тощо.
Серед них, зокрема є такий: "Вживання вина – своєрідний обряд. Дотримуйся правил: дивися прямо в очі партнеру; келих бери за ніжку; край свого келиха тримай нижче від келиха жінок та старших за віком. Не псуй повітря винниці тютюном та шлягерами!”
У музеї не буде дегустацій – він виконуватиме радше просвітню функцію. Але, ймовірно, незабаром у центрі міста відкриється дегустаційний зал. Наразі є можливість зробити це, наприклад, у винниці ресторану "Пачірта” або в підвалах відомих приватних виноробів.
Відкриття музею завершилося співами й народним угорським танцем дів*чат із пляшками червоного вина, які слід тримати на голові. Художниця з угорського міста Секешфеґервар Вероніка Шімон подарувала закладу портрет Св. Венцела, якого зобразила на фоні Берегівського винзаводу.
Олександр Ворошилов, Старий Замок Паланок, Закарпаття онлайн.БЛОГИ
|