Уряд планує збільшити імпорт м'яса, заповнивши таким чином його дефіцит на внутрішньому ринку.
Держмитслужба та Мінагрополітики уклали угоду, згідно з якою формуванням митної вартості м'яса сторони будуть займатися спільно, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті "Импорт пустят на мясо". Від розміру митної вартості залежить розмір збору, що сплачується при ввезенні м'яса та м'ясопродукції. "Найближчим часом митна вартість м'яса курки буде знижена з 1,07 дол./кг до 0,8 дол/кг", - повідомив голова Держмитслужби Ігор Калєтнік. Рішення змінити принцип визначення митної вартості м'яса було ухвалене після звернення в Мінагрополітики імпортерів і переробників, які звинуватили Держмитслужбу у завищенні митної вартості продукту. "Є дефіцит м'яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. тонн", - заявив міністр агрополітики Микола Присяжнюк. Досі уряд, навпаки, обмежував імпорт м'яса для підтримки вітчизняних виробників. Підвищення цін на м'ясо стало однією з причин зростання інфляції в країні. У вересні вона склала 2,9%. Зниження митної вартості м'яса птиці, хоча і буде сприяти зростанню обсягу його імпорту, не приведе до істотного зниження цін на нього на внутрішньому ринку, вважає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка."До кінця року ціни можуть знизитися не більше ніж на 2-7%", - говорить він. Деякі вітчизняні виробники м'яса вважають, що рішення уряду "перетворить птахівницьку галузь у братську могилу". Проте не всі в цьому одностайні. Виробники зауважують, що імпортне м'ясо курки використовується в основному для виробництва м'ясо-ковбасних виробів. Нагадаємо, 14 жовтня для запобігання подорожчання гречаної крупи, вершкового масла, картоплі, житнього борошна і згущеного молока Кабмін запропонував скасувати мито на імпорт цих товарів. Таким чином Кабінет міністрів розраховує зупинити зростання цін на важливі продукти харчування.
tsn.ua
|