«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 23:32:55

Головна » 2010 » Вересень » 10 » Дефіцит бюджету складе 10 млрд грн



Дефіцит бюджету складе 10 млрд грн
12:24:36
Всупереч оптимістичним заявам уряду, доходи загального фонду бюджету в 2010 році не будуть виконані приблизно на 10 млрд грн, спрогнозували в Рахунковій палаті.

Основними причинами цього є податкові переплати і обмеження відшкодування ПДВ. На думку експертів, Кабміну буде складно відмовитися від адміністративного ресурсу, і він не зможе виконати обіцянку ліквідувати борг з повернення ПДВ, пише "Комерсант-Україна" у статті "Невыполнение следует".

Щоб не допустити зростання дефіциту, уряд і надалі не фінансуватиме капітальні програми, на які в I півріччі було виділено всього 0,1% бюджетних коштів.

Аудитори підрахували, що в січні-червні до загального фонду бюджету надійшло 89,9 млрд грн (92,3% від плану), або всього 41% від річного обсягу.

Невиконання могло виявитися ще більш значним, якщо б не адміністративне втручання Кабміну. У СП стверджують, що 7,6% всіх доходів бюджету отримано за рахунок невідшкодування ПДВ (сума зросла в 1,4 рази, або на 8,56 млрд грн - до 31680 млн грн).

Це відбулося через скорочення суми відшкодування ПДВ удвічі в порівнянні з I половиною 2009 року - на 7,7 млрд грн, що дозволило Кабміну повернути лише 31,3% від річного обсягу.

Контролери впевнені, що оформлення заборгованості з відшкодування ПДВ на 16,4 млрд грн облігаціями є "тимчасовим заходом, що не сприятиме усуненню причин їх накопичення і вдосконалення адміністрування".

Фактором ризику для виконання бюджетних показників є і податкові переплати, які в січні-червні зросли на 305 млн грн, до 14610 млн грн. Серед адміністративних чинників СП відзначає відрахування Нацбанком 5,9 млрд грн, що на 1,4 млрд грн більше, ніж у 2009 році, а також підвищення ставок акцизного збору на сигарети, пиво і нафтопродукти.

Їхнє зростання на тлі скорочення виробництва забезпечив додаткові 3,5 млрд грн. "Адміністративні чинники забезпечили збільшення доходів загального фонду бюджету майже на 13 млрд грн", - говорять у СП. З огляду на фіскальні ризики, невиконання плану доходів загального фонду в 2010 році складе як мінімум 10 млрд грн. Включаючи доходи спецфонду, недобір скоротиться до 5 млрд грн.

Експерти відзначають, що адміністративний тиск здійснював кожний попередній український уряд, і прем'єр-міністр Микола Азаров лише продовжив тенденцію. За словами директора центру "CASE-Україна" Дмитра Боярчука, Кабмін навряд чи відмовиться від можливості в ручному режимі контролювати доходи бюджету.

Але, на відміну від попередніх років, зараз буде складно скоротити щомісячні суми відшкодування ПДВ. Прем'єр публічно пообіцяв до кінця року скоротити до нуля борг з відшкодування ПДВ.

А 9 вересня президент Віктор Янукович попередив Азарова, що його терпіння лопне, якщо не почнеться автоматичне повернення ПДВ сумлінним платникам. "Думаю, механізм облігацій працюватиме й надалі, - припустив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин .- Живих грошей немає, і НБУ навряд чи їх друкуватиме". Микола Азаров не зміг уточнити обсяг поточного боргу з повернення ПДВ, але спростував можливість виконання зобов'язань держави перед підприємствами новим випуском ПДВ-облігацій.

Щоб виконати макропоказники бюджету, в кінці року може бути проведено його секвестр - будуть урізані капітальні витрати, вважає Боярчук. У звіті СП вказується, що через скорочення податкових надходжень видатки загального фонду в I півріччі не були виконані на 4,4% (витрачено 115 400 000 000 грн). При цьому капітальні видатки по загальному фонду склали 164,1 млн грн, або 0,1% від видатків держави.

Істотно уряд заощадив на ЖКГ (план не виконано на 38,6%), охороні навколишнього природного середовища (22,8%), духовному і фізичному розвитку (-20,3%), економічній діяльності (-13,2%), медицині (-11,5%) та освіті (-9,4%). Найвищий рівень фінансування показало лише соціальне забезпечення - 99% від плану.

"В уряду є повноваження перерозподіляти витрати без втручання Верховної ради", - повідомила аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Наталя Лещенко. На її думку, ще одним інструментом адміністративного впливу може стати зарахування сум, заявлених до відшкодування, в рахунок майбутніх податкових періодів. За даними СП, за шість місяців обсяги таких платежів збільшилися на 5 млрд грн, до 7,2 млрд грн.
 
tsn.ua
 
Категорія: Економіка | Переглядів: 403 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...