«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 02:09:03

Головна » 2012 » Травень » 14 » Добрі сусіди знову зустрілися у пункті пропуску «Малий Березний –Убля»



Добрі сусіди знову зустрілися у пункті пропуску «Малий Березний –Убля»
13:49:29

12 травня зранку на українсько-словацькому пункті  пропуску «Малий Березний–Убля»  з’їжджались гості з обох сторін кордону з нагоди традиційного одинадцятого за рахунком «Дня добросусідства» представників  Закарпатської області, Кошицького та Пряшівського самоврядних  країв.

У святковому дійстві взяли участь голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, заступник голови облради Андрій Сербайло,  Надзвичайний і Повноважний посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші, Надзвичайний і Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік,  голова уряду Пряшівського самоврядного краю Станіслав  Кубанек та заступник голови Кошицького самоврядного краю Еміл Дюровчик, депутати  Словацького парламенту, крайових і місцевих  рад.

Духовий оркестр  обласної філармонії  виконав Гімн України, Гімн Словаччини та Гімн Євросоюзу.

Першим вітав учасників урочистого дійства Олег Гаваші, який констатував активний політичний діалог між нашими державами:

«Словаччина підтримує Україну в європейській інтеграції, у встановленні безвізового режиму з країнами ЄС. Вона передає свій досвід проведення реформ.  Між двома  країнами  підписано угоди про малий  прикордонний  рух, про  військові поховання, встановлено  нові партнерські зв’язки між регіонами. Співпраця між Закарпаттям і Кошицьким та Пряшівським самоврядними  краями служить добрим прикладом  для інших регіонів».

На його думку, подальший розвиток діалогу сприятиме посиленню економічної, соціальної, культурної та прикордонної складової двосторонньої співпраці.

Цієї  думки   і його словацький  колега – Надзвичайний і Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік. Вітаючи учасників зустрічі від імені Уряду Словаччини, він зазначив, що  з Україною її єднають як політичні, так і економічні та людські відносини добросусідства. І свідченням цього є нинішнє свято на кордоні. Тому Словаччина активно підтримує  європейський  вибір України, підписання нею угод про асоціацію з Європейським  Союзом.

Олександр Ледида, вітаючи  учасників  зустрічі,  наголосив, що нинішнє свято є продовженням доброї давньої традиції співпраці між прикордонними регіонами  наших країн. Співпраці, яка  динамічно розвивається.  І воно є свідченням того, що кордон може не роз’єднувати, а  об’єднувати  людей. І те, що нам  не  потрібно перекладача, бо розуміємо  добре один  одного,  показує глибоке коріння нашого  братерського  єднання. Тому подальша українсько-словацька  співпраця й надалі буде спрямована на спрощення візового режиму, зміцнення економічних та культурних зв’язків.

Керівник  уряду Пряшівського самоврядного краю  Станіслав  Кубанек зазначив, що день добросусідства  з кожним роком збирає все  більше людей з обох  боків кордону. А це  засвідчує прагнення все ширшого кола  наших громадських організацій та  органів самоврядування  до співпраці у різних сферах   життя, до  культурного  обміну, до вирішення спільних проблем.

До  учасників  Дня  добросусідства з вітальним словом звернувся  Андрій Сербайло. Від діда-прадіда наші родини тісно переплелись в один барвистий вінок,  освіжаючи його краплинами своїх традицій,  культурних надбань, звичаїв і традицій, зазначив  він.  А це чи не найголовніший чинник того, що між нашими народами, яких об’єднує героїчне минуле та ділове сьогоднішнє, панує злагода, повне взаєморозуміння, повна толерантність. Ми чітко знаємо, куди рухатися і якою дорогою. І попри свою поліетнічність і багатонаціональність,  Закарпаття єдине в своєму пориві.

Нинішня наша зустріч – як путівник з минулого в майбутнє, як підтвердження істини,  справжні друзі, як і мудрі книги – рідкість. Тому з цієї високої трибуни вклоняюся насамперед Вам, дорогі наші словацькі друзі, та Вам усім, хто прийшов розділити з нами радість – День Добросусідства, який свідчить про те, що ми за Вами хочемо спілкуватись, співпрацювати, здійснювати наші майбутні кроки в мирі і благодаті! Чи не про нас сказано: коли у великій  родині лад і мир, то їм радісно і добре живеться. І дім цей у пошані.

Потужним   імпульсом активізації наших взаємин  стали  результати  регулярних зустрічей вищого керівництва України  та  Словацької Республіки, а також керівництва та  депутатського корпусу  наших регіонів.

Здійснення  у рамках досягнутих домовленостей заходів відкриває  перед  нами широкі можливості для поглиблення  як міждержавних, так і міжрегіональних зв’язків, дальшого розвитку прикордонного співробітництва на  рівні територіальних громад, установ та організацій, і звичайного людського спілкування.

Він запросив учасників зустрічі відвідати Україну під час Євро-2012.

Еміл Дюровчик вважає, що нинішній  День добросусідства є доброю нагодою встановити нові зв’язки між  територіальними громадами Закарпаття та  Кошицького краю. За час дії угоди про співпрацю між двома регіонами реалізовано багато спільних проектів, покликаних забезпечити  гідне життя наших жителів.  Тим  більше, що Євросоюз ініціював  програму сусідства  та партнерства, метою якої є зблизити  людей по  обидва  боки  нашого кордону – відкрити нові туристичні  шляхи, нові культурні та мистецькі  центри.  Тому з свого боку   Кошицький самоврядний  край  буде всіляко підтримувати розвиток  транскордонного співробітництва, розбудову  нових пунктів пропуску на словацько-українському кордоні, вступ  Закарпаття та  Кошицького краю до європейського об’єднання територіальної співпраці.

І тут же на  імпровізованій сцені було підписано низку документів про співпрацю. Зокрема,  спільний виконавчий протокол між Пряшівським  самоврядним краєм та Закарпатською ОДА на період з травня 2012 до травня 2013 роки. Цю почесну місію виконали Олександр Ледида та  Станіслав  Кубанек. Аналогічний виконавчий протокол підписали Олександр Ледида і   Еміл Дюровчик.

Було також підписано  Угоду про транскордонне співробітництво між селом Забродь Великоберезнянського району Закарпаття та  с. Уліч Пряшівського краю, а також між с. Тростяниці Мукачівського району Закарпаття та  с. Млинці   Кошицького самоврядного краю.

У рамках Дня  Добросусідства школі ім.Тараса Шевченка у м.Пряшеві  від закарпатських побратимів  було передано художню літературу.

Сторони позитивно оцінили рівень торговельно-економічного співробітництва між нашими країнами та домовились активізувати співпрацю в різних напрямах. Українською стороною висловлювались сподівання на суттєві позитивні зрушення у процесі візового врегулювання під час перетину  українсько-словацького  кордону. Залишається актуальним питання про будівництво контрольно-пропускного пункту «Уліч-Забродь» з  пішохідними, велосипедними смугами та смугами для легкових автомобілів.

Опісля офіційної частини гості свята могли оглянути виставки-презентації районів Закарпаття та Кошицького і Пряшівського самоврядних країв, скуштувати традиційних закарпатських та словацьких страв та подивитися концерт художніх колективів Закарпаття і  партнерських регіонів  Словаччини. Разом  веселилися, обмінювалися   планами  на  майбутнє, домовлялися  про  вирішення  конкретних справ на  користь  територіальних громад.

Щоби  свято  пройшло  організовано і цікаво, чимало  зусиль доклали працівники головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків  та  туризму  ОДА під  керівництвом  депутата  обласної ради Ернеста  Нусера та їх  колеги з Пряшівського і Кошицького  самоврядних країв, повідомили газеті "НЕДІЛЯ" у прес-службі облради.


Категорія: Закарпаття | Переглядів: 373 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Психологи поняли, как найти идеального мужчину
Изобретатели разработали роботизированные ноги
От черного чая у женщин и детей разрушаются кости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...