«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 23:49:36

Головна » 2010 » Серпень » 6 » Екологи: на Україну наступають пустелі



Екологи: на Україну наступають пустелі
13:03:53
В Україні, як і в усьому світі, відбувається зміна клімату, яка може привести до наступу пустель на нашу територію.

Так вважає голова харківської екологічної групи "Печеніги" Сергій Шапаренко.

За висновками еколога, зміни клімату прискорилися, українці сьогодні на власні очі бачать те, про що екологічні організації говорили ще на початку 1990-х. У Харківській області, каже Шараперенко, вже встановлюється різкоконтинентальний клімат - дуже сильна спека влітку, більше 40 градусів, та сильні морози взимку. Крім того, різниця між сезонними температурами буде збільшуватися через наступ пустелі.

"Змінюється клімат, змінюються екосистеми. Найбільш вірогідний сценарій розвитку - у Білорусі з'являється степ, відповідно в Україні степ приходить на північ, на півдні з'являються напівпустелі".

Деякі ознаки "наступу пустелі" можна спостерігати зараз. В Україні помічено збільшення популяції південних тварин - шакалів, а звичні для території вологостійкі рослини гинуть під палаючим сонцем.

"Явно гірше стали себе почувати дуби, липи, особливо клени. З іншого боку, можна побачити, як у місті розростаються оцтові дерева, це південна рослина, яка раніше не дуже комфортно себе почувала на нашій території", - розповів еколог.

Торфовища, що горять зараз і в Росії, і в Україні, заявив Шапаренко, - ще один приклад прискорення кліматичних змін: "За таких умов спеки торфовища не можуть існувати, тому вони горять. Я боюся, що закінчиться усе це тим, що за кілька років вони взагалі будуть знищені, а пожежі будуть відбуватися кожного року".

Точні дані щодо реальних змін у навколишньому середовище могли б надати науковці, але серйозних досліджень на цю тему на сьогодні немає. Натомість, дедалі більше погіршується ситуація з втручанням у природу. Тільки у Харкові за останні роки було вирубано понад 5000 дерев, а у передмісті кілька гектарів лісу були знищені задля видобутку піску. У ситуації можливого наступу пустелі це може мати дуже серйозні наслідки, каже еколог.

Нагадаємо, за прогнозами Гідрометцентру, найближчі два тижні температура у країні буде зберігатися на рівні +35-39 градусів, окрім Заходу, де очікують +28-30 і дощі. У центральні, східній і північно-східній частинах температура підніметься і до 42 градусів тепла. На півдні, у середньому, +35-38. Дощів ніде окрім заходу, не передбачається.

Максимальна температура цього літа перевищила показники 1936 і 1972 років, заявила радник голови Національного агентства екологічних інвестицій Ірина Трофімова. Проте, за її словами, наступне літо має бути не таким спекотним.
 
tsn.ua
 
Категорія: Україна | Переглядів: 455 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...