«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 06:26:17

Головна » 2010 » Січень » 15 » Експерт: до кінця року курс долара впаде до 7,5 грн



Експерт: до кінця року курс долара впаде до 7,5 грн
11:38:27
До кінця року курс гривні може зміцнитися до 7,5 грн на тлі відновлення економіки і стабілізації політичної ситуації в II півріччі. Такий прогноз дають економісти однієї з найбільших українських інвестиційних компаній "Dragon Capital".

Як стверджує експерт "Dragon Capital" Олена Бєлан, відновлення економічного зростання і завершення чергового виборчого циклу супроводжуватиметься припливом боргового капіталу і зростанням прямих іноземних інвестицій в Україну, що у свою чергу створить передумови для зміцнення гривні.
Очікуване і критично важливе для країни відновлення співпраці з МВФ, а також зниження кредитних ризиків країни після виборів відкриють уряду доступ до джерел зовнішнього фінансування, включаючи кредити Світового банку, фінансову допомогу ЄС і міжнародні ринки капіталу.
Враховуючи помірний рівень держборгу України, що оцінюється на рівні 32% ВВП на кінець 2009 року, уряд, вочевидь, використає усі кредитні можливості цього року для фінансування фіскального дефіциту, який, як очікується, досягне 8,0% ВВП, включаючи дефіцит Пенсійного фонду і НАК "Нафтогаз України", прогнозують експерти компанії.
Приватний сектор, ймовірно, наслідуватиме приклад держави, хоча зовнішнє фінансування стане доступним лише для великих стабільних компаній нефінансового сектора, тоді як банківська система продовжить виплату зовнішнього боргу. Проте, наголошують аналітики, активне залучення зовнішнього фінансування в державний сектор сприятиме чистому припливу боргового капіталу в II півріччі.
"Dragon Capital" також чекає збільшення обсягу прямих іноземних інвестицій завдяки зменшенню політичної невизначеності, відновленню приватизації великих підприємств і активізації підготовки до проведення Чемпіонату Європи з футболу.
Не дивлячись на очікуваний приплив іноземної валюти, динаміка гривні визначатиметься діями і політикою НБУ, мовиться в звіті. "У зв'язку зі зміною керівництва курсова політика Нацбанку може змінитися. Але незалежно від того, хто обійме головну посаду, ми вважаємо, що центральний банк проводитиме зважену політику, яка дозволить збалансувати позитивні і негативні наслідки зміцнення гривні", - стверджує економіст Олена Бєлан.
Серед основних потенційних негативних наслідків зміцнення валюти аналітики компанії називають зниження конкурентоспроможності експорту, локомотиву економічного зростання, і більш повільне відновлення міжнародних резервів НБУ, які знадобляться для погашення кредитів МВФ починаючи з 2012 року.
У той самий час, зміцнення гривні позитивно вплине на банківську систему і динаміку інфляції, а також підвищить рівень споживчої довіри і сприятиме переведенню доларових заощаджень населення в гривню. Останні два чинники можуть виявитися особливо важливими для нового президента, який, вочевидь, захоче, щоб позитивні економічні зміни були пов'язані з приходом до влади. "Оскільки при помірній ревальвації курсу позитивні наслідки для економіки переважують недоліки, ми вважаємо вірогіднішою реалізацію сценарію, при якому НБУ дозволить гривні трохи зміцнитися", - вважають у "Dragon Capital".
При цьому аналітики компанії відзначають значні ризики зміни курсового прогнозу, як у бік підвищення, так і зниження, через невизначеність, пов'язану з переформатуванням основних інститутів влади після виборів і подальшими діями НБУ. "Нездатність української влади у стислі терміни відновити співпрацю з МВФ несе основну загрозу зниження наших курсових прогнозів, оскільки в цьому випадку уряд позбудеться доступу до основних джерел зовнішнього фінансування і буде змушений вдатися до масштабної монетізациі бюджетного дефіциту", – прогнозує економіст "Dragon Capital" Олена Бєлан.
 
 
Категорія: Фінанси | Переглядів: 398 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Церкви на Перечинщині обкрадав братський “дует”
Ужгород заклеїли наліпками: "Я ненавиджу це місто"
Регіонал: Підсудні почали проявляти неповагу до суду, як і Тимошенко
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
Реєстрація мера Ужгорода Сергія Ратушняка кандидатом у президенти залишається однією з головних тем в ізраїльській пресі
Закарпаття: Погода на 14 січня 2010 року
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...