«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 11:01:02

Головна » 2009 » Вересень » 3 » Європа: Путін намагається віддалити Польщу від України



Європа: Путін намагається віддалити Польщу від України
12:27:04
Європейська преса продовжує аналізувати участь прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна у відзначенні пам’яті жертв Другої світової війни в польському Гданську. Оглядачі також звертають увагу на те, як, разом із пом’якшувальними заявами Путіна в Польщі, в самій Росії розгорнули широку антизахідну, антипольську пропаганду і оприлюднили раніше секретні документи, які нібито показують, що Польща мала наміри до початку Другої світової війни стати на бік нацистів.

 

Деякі експерти схильні вважати, що приїзд Путіна до Польщі мав кілька прихованих цілей, серед яких – зберегти хоча б якийсь позитивний імідж Росії серед поляків та намагатися віддалити Польщу від України, бо нині головна стратегічна мета Путіна – Київ.

"Москоу Таймз" інформує, що Путін під час візиту до Польщі, окрім пам’яті Другої світової і пом’якшення негативних настроїв поляків щодо історичної ролі Москви, значну увагу приділив газовим стосункам із Варшавою та Києвом. Газета відзначає насамперед, що "Путін і Тимошенко нібито досягли у вівторок у Гданську домовленостей щодо проблемних сторін газового постачання з Росії до України, але вони нічого не сказали про тривалість цих домовленостей".

Тут виділяються слова Путіна про труднощі у двосторонні газовій торгівлі в умовах кризи і згоду російської сторони продавати поки-що Києву стільки газу, скільки він потребує, а не згідно діючого контракту, де були заплановані удвічі більші від потрібних нині Україні об’єми газу та штрафні санкції у випадку недобору контрактних об’ємів. Як довго діятимуть ці домовленості, ніхто не знає, наголошує "Москоу Таймз".

Газета також вважає, що успішні переговори Тимошенко з Путіним "можуть бути ознакою того, що Москва мовчки підтримала президентські наміри Тимошенко на наступних січневих виборах в Україні". "Москоу Таймз" також зауважує, що Путін нібито погодився з вимогою польського прем’єра Туска не робити постачання газу політичною проблемою у стосунках двох сторін, пообіцявши піти назустріч полякам щодо збільшення постачання блакитного палива у наступному році.

Відомий польський експерт, головний реактор журналу "Нова Польща" Єжи Пом’яновський попередив на сторінках "Ґазети Виборчої", що одна з головних цілей візиту Путіна до Гданська, під виглядом намагання здатися полякам кращим "віддалити Польщу від України". "Контроль над Києвом – це нині головна стратегічна ціль Путіна", – наголошує польський редактор і закликає: "Польщі абсолютно не можна віддалятися від України, бо від цього залежить наше майбутнє".

Інше польське видання – "Дзєннік" – вважає, що в Гданську Путін не вибачався, а повчав Польщу. Газета також зауважила, що російський прем’єр не дистанціювався від провокаційних публікацій російських ЗМІ і відкидав, що пакт Молотова-Ріббентропа був початком Другої світової війни. "Дзєннік" відзначає також, що у відповідь на слова президента Польщі Леха Качинського про те, що порушення територіальної цілісності держави – завжди зло, "чому прикладом стали події минулих років", Путін "явно занервував і прикусив губу".

Впливова "Файненшел Таймз" вважає, що "обмежений дипломатичний жест Путіна" у Польщі, де він робив вигляд, що засуджує пакт Молотова-Ріббентропа разом із усіма тогочасними договорами Заходу з Гітлером, не є підставою вважати це якимось фундаментальним переглядом поглядів на сталінське минуле". "Росія далека від чесних дебатів про Сталіна, бо визнання його диктатором для більшості росіян означало б загрозу для їхніх переконань щодо великої ролі "батька народів" у перемозі над Німеччиною". Путінська авторитарна еліта "безсоромне експлуатує" таку суспільну ситуацію в Росії, наголошується на сторінках "Файненшел Таймз". Газета закликає відокремити "тріумф російського народу над нацистами" від "оцінок особи Сталіна", бо це різні речі.

Німецька газета "Таґесшпіґель" вважає, що у намаганнях Москви виправдати сталінську зовнішню політику Сталіна в кінці 30-х як участь "у регіональних конфліктах, без імперіалістичного підтексту", своєрідним "сумним апогеєм стали спроби російських спецслужб приписати Польщі, за компанію з Гітлером, вину за початок Другої світової". Газета також вважає, що візит Путіна до Польщі і його "стриманий тон... не сприятиме меншій напрузі у стосунках двох держав, хоча може відчинити вікно для дискусії про війну, її початок і мотиви".
 
 
Категорія: Політика | Переглядів: 541 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Ученые выяснили, что склонность к азартным играм передается по наследству
В сибирских школах будут преподавать китайский язык
На Закарпатті оголошено штормове попередження: грози, зливи, град та шквалистий вітер
В Закарпатье объявлено штормовое предупреждение
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...