«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 03:22:22

Головна » 2010 » Вересень » 23 » Генетики виростили м'ясну картоплю



Генетики виростили м'ясну картоплю
09:53:13
 
Індійським генетикам вдалося на 60% підвищити вміст білка в бульбах картоплі. Вчені впевнені, що нова розробка врятує багатьох людей – не тільки вегетаріанців - від білкового голодування

Більше мільярда людей у світі не мають повноцінного харчування і найбільше страждають від дефіциту білка, на який багаті м'ясні продукти.
 
Недолік білка в раціоні викликає затримку фізичного та розумового розвитку і може провокувати серйозні захворювання. Особливо небезпечно білкове недоїдання в ранньому віці. Організм людини, як і інших тварин, може синтезувати тільки 11 з 21 амінокислоти, необхідної для синтезу білків тіла. Десять, що залишилися, - незамінні амінокислоти, які людина має отримувати з їжею.
 
Підвищувати вміст білка в харчових культурах генетики намагаються по всьому світу. А для мільйонів людей, особливо в країнах, що розвиваються, в основі щоденного раціону є картопля. Тому науковці намагаються збагачувати саме цей овоч білком.
 
Вчені перепробували різні гени, але вони не підійшли для практичного використання. Індійські генетики з Національного інституту вивчення рослинного генома отримали і вивчили трансгенну картоплю з вбудованим геном AmA1 (Amaranth Albumin 1). Цей ген отриманий з зернового рослини амарант, де він виконує важливу функцію - запасає білок в насінні. Білок AmA1 відрізняється збалансованістю по амінокислотах, його харчова цінність була схвалена ВООЗ.
 
Індійські біологи отримали трансгенну картоплю із семи економічно важливих сортів з різним генотипом. Для цього в геном рослини перенесли конструкцію з гена AmA1 в комплексі з геном, що активує його. Для перенесення традиційно використовували агробактеріі.
 
Як показав експеримент, трансгенні рослини картоплі за морфологічними ознаками нічим не відрізнялися від звичайних. Але в різних трансгенних сортах вміст білка в порівнянні зі звичайними сортами збільшився на 35-60%.
 
А в дворічних польових експериментах, проведених у різних кліматичних умовах, індійські генетики з'ясували, що врожай трансгенних картопляних бульб на 15-25% більше, ніж звичайних.
 
Перевірку трансгенної картоплі на безпеку провели на щурах, які їли бульбу три місяці. Біохімічний аналіз крові виявився в нормі, як і стан роботи всіх систем організму.
 
Імунна система також вела себе спокійно, жодних ознак алергії у тварин не спостерігалося. Посмертний гістологічний аналіз різних тканин не показав відхилень від норми.
 
Вчені впевнилися, що білок AmA1 повністю перетравлюється ферментами шлункового соку.
Тому, на думку індійських фахівців, запропонований ними спосіб поліпшення картоплі продемонстрував свою ефективність і безпеку. Вони вважають, що цей ген можна буде використовувати і в інших культурах.
 
 
Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 419 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Погода у Закарпатті та Ужгороді 22 листопада
Уряд ліквідував Держінспекцію по охороні землі
Таїландська авіакомпанія почала приймати на роботу бортпровідників-транссексуалів
Ужгород заклеїли наліпками: "Я ненавиджу це місто"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...