Жоден український споживач не може бути застрахований від придбання продукції, яка містить генетично модифіковані організми (ГМО).
У 6% зразків, відібраних для дослідження Держспоживстандартом, їхня частка перевищила допустимі норми. Не стали винятком і деякі товари з маркуванням "без ГМО". Погіршенню ситуації сприяє те, що серйозне покарання за ці порушення законодавством не передбачено, пише "КоммерсантЪ-Україна" в статті "Без ГМО не обошлось".
За даними Держспоживстандарту, в 5,9% товарів, перевірених відомством з початку року, вміст ГМО перевищує допустиму законом межу в 0,1%.
Генетично модифіковані організми виявлені в хлібобулочних, кондитерських, м'ясних, ковбасних виробах, в м'ясних напівфабрикатах і молочній продукції. Всього з початку року комітет перевірив понад 11 тисяч зразків. Примітно, що ситуація практично не змінилася з минулого року, коли комітет зафіксував ГМО в 5,4% зразків.
До 10% продукції, в якій знайдені ГМО, були з позначкою "без ГМО", повідомив начальник науково-дослідного центру випробувань продукції Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики Володимир Семенович.
На його переконання, в Україні не контролюється наявність ГМО в кукурудзі та сої, де вміст генетично модифікованих організмів найвищий, - швидше за все, для виготовлення хлібобулочних виробів використовується борошно з генно-модифікованої кукурудзи, а в кондитерські вироби додавався соєвий лецитин - один з найпопулярніших емульгаторів.
Крім того, за словами Семеновича, більшість м'ясопереробників використовують соєвий білок, вміст якого допускається стандартами в ковбасах I і II сорти.
"Практично всі м'ясокомбінати використовують для виробництва м'ясо-ковбасних виробів дешеве імпортне м'ясо з вмістом ГМО. За допомогою генно-модифікованих технологій іноземні виробники м'яса скорочують термін досягнення тваринами забійного віку і вирощують птахів з крихітним тільцем і величезними окостами", - розповіло джерело на великому м'ясопереробному підприємстві.
Повідомити назви компаній, в продукції яких виявлено ГМО, у Держспоживстандарті відмовилися.
"Комітет не має ні копійки бюджетних коштів для проведення досліджень, тому більшість з них були проведені на замовлення самих компаній. Розголошувати їхні назви було б некоректно", - пояснив Володимир Семенович.
За законодавством, вміст ГМО вище 0,1% у харчових продуктах в Україні заборонено і дозволяється тільки у зареєстрованих в державному реєстрі продуктах з інформацією про це на етикетці. Цікаво, що в цьому держреєстрі поки не зареєстрований жоден продукт.
Негативний вплив ГМО на організм людини вченими поки не доведено, і кожен може вирішувати для себе сам - вживати продукцію з ГМО чи ні, для цього і була введена вимога про обов'язкове маркування.
Однак, за словами директора Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Артура Абрамова, ГМО можуть бути потенційно небезпечні для людини: "Про це свідчать результати досліджень вчених, проведені на тваринах. Гризуни, які регулярно вживали продукцію з ГМО, втрачали репродуктивні функції, а у деяких з них виникали злоякісні пухлини".