«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 13:52:25

Головна » 2009 » Листопан » 27 » iPhone не будуть продавати в Україні



iPhone не будуть продавати в Україні
12:44:43
Apple запускає продажі iPhone у Гвінеї-Бісау, Катарі та Екваторіальній Гвінеї, проте шансів з'явитися в офіційному продажі на українському ринку у "яблучного" телефону як і раніше немає.

На сьогоднішній день iPhone можна купити у 85 країнах світу. В Європі залишилося всього 12 "білих плям" - країн, в яких досі не розпочалися офіційні продажі пристроїв. Україна складає компанію таким "яблучним" аутсайдерам, як Білорусь, Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Андорра, Ісландія, Кіпр, Словенія. Також iPhone сьогодні не можна придбати в таких карликових державах, як Ватикан, Монако і Сан-Марино, що, втім, логічно, враховуючи кількість потенційних покупців.
Спритнішими за українських мобільних операторів виявились і так звані "азійські тигри". На цьому тижні продажі телефону стартують у Південній Кореї, а нещодавно пристрій вийшов на китайський і японський ринки. В той же час в Україні - одній з найбільших країн Європи, де проживає близько 45 млн людей, а рівень розповсюдження мобільного зв'язку складає 120%, - iPhone продається нелегально.
Офіційний вихід iPhone на український ринок міг відбутися ще минулого року, але цього так і не сталося. Основна причина провалу переговорів у тому, що Apple у кожній з країн робить ставку на операторський канал продажів. Для українських зв'язківців бізнес з продажу телефонів ніколи не був пріоритетним, на відміну від Америки та Європи.
Посилює становище той факт, що на відміну від російського ринку українські оператори не володіють власними великими мережами мобільного рітейлу. У питанні "білого" продажу телефонів Україну змогли обійти Молдова і Гвінея-Бісау. У цих станах "яблофони" продає мобільний оператор Orange. Він є одним з найбільших продавців телефонів Apple у світі. Телекомунікаційну компанію не зупинив навіть той факт, що купівельна спроможність мешканців Гвінеї-Бісау викликає серйозні сумніви. Дохід на душу населення у цій африканській країні з населенням в 1,35 млн людей складає 220 доларів на рік. Для порівняння, в Україні цей самий показник складає 3210 доларів.
Переговори з виробником безрезультатно вели усі українські оператори мобільного зв'язку. Втім, добитися від Аpple прийнятних для себе умов і цін вони так і не змогли. На позиціях операторів щодо досягнення компромісу з виробником, безумовно, відбився досвід офіційного виходу iPhone на російський ринок, де телефон продається вельми проблематично. Основні причини провалу продажів пристроїв у Росії полягають у завищених роздрібних цінах і високому рівні проникнення "сірих" телефонів, нелегально ввезених у країну.
За оцінками експертів, на момент офіційного виходу iPhone на ринок Росії на руках користувачів було до 400 тисяч "сірих" "яблофонов". Для порівняння, за рік, що минув із старту "білих" продажів пристрою в Росії, було реалізовано не більше 200-300 тисяч iPhone. Зараз на складах "великої трійки" ("Мегафон", "Вимпелком", МТС) припадають пилом тисячі нерозпроданих пристроїв. При цьому телекомунікаційні компанії зобов'язалися за два роки продати близько 3,5 млн трубок. Очевидно, що маючи подібний сумний досвід, ані "Вимпелком", ані МТС найближчим часом не ініціюватимуть переговори з Apple своїх дочірніх структур в Україні – "МТС-Україна" і УРС (ТМ Beeline).
Одним з основних стримуючих чинників для масових продажів iPhone в Україні є досить висока ціна пристрою. За підсумками першого півріччя цього року частка пристроїв вартістю понад 300 доларів (переважно іміджеві телефони, смартфони і комунікатори) в загальному обсязі продажів складає лише 8%.
У разі виходу телефонів на наш ринок офіційно, продажі пристроїв Apple, за оцінками Unitrade Group, складуть лише 30-35 тисяч пристроїв на рік. Для ринку мобільних терміналів, який цього року складе близько 4,1 млн терміналів (541 млн доларів), - це менше 1%. Крім того, на нашому ринку сьогодні практично відсутній механізм субсидування оператором покупки пристроїв, тобто продажі акційних телефонів за символічною ціною за умови підключення на контрактний тариф. Така схема поширена на європейських ринках, де щомісячний дохід від одного абонента складає від 20 євро. У наших же умовах вона економічно не виправдана, оскільки доходи операторів істотно нижчі (близько 4 доларів).
Зводить до мінімуму шанс виходу на ринок України офіційного iPhone і той факт, що більшість українців, які хотіли придбати заповітний пристрій, вже зробили це. За оцінкою однієї з українських роздрібних мереж, цього року на українському ринку було реалізовано від 8 до 9 тисяч "сірих" iPhone. Втім, директор агентства мобільного маркетингу LEAD9 Interactive Marketing Назар Гриник вважає, що цей чинник частково компенсується тим, що серед власників продукції Apple є високою частка тих користувачів, які готові платити за будь-яку новинку неадекватні гроші і оновлювати модель мало не кожні півроку. Крім цього, посилюється конкуренція в сегменті іміджевих пристроїв. Українські фанати сенсорних телефонів сьогодні можуть обирати з кількох моделей від різних виробників, які є прямими конкурентами iPhone.
Це, зокрема, Nokia 5800, Samsung SGH-i900 Omnia, HTC Touch HD. Ці пристрої, можливо, володіють не таким зручним інтерфейсом, але є більш функціональними.
В Україні "сірий" iPhone можна купити в більшості Інтернет-магазинів. Вартість iPhone 3G з об'ємом пам'яті 8 Гб складає від 5 до 6 тисяч гривень. Постачання цих телефонів здійснюється в основному з тих країн Європи, де вони не блокуються під певного мобільного оператора. Річ у тому, що у Франції та Бельгії прив'язка до операторів заборонена так само, як і в Росії.
Наголосимо, що продаж "сірих" iPhone в Україні не є протизаконним. Ще влітку "Укрчастотнагляд", не дивлячись на те, що американський виробник телефонів не має офіційного дилера в Україні, дозволив ввезення цих телефонів. Проте реєструватимуться IMEI-коди тільки тих телефонів, які сертифіковані. Таким чином, будь-який Інтернет-магазин, який хоче продавати iPhone, повинен подати в "Укрчастотнагляд" заявку на дозвіл ввезти до України певну партію телефонів компанії Apple. До заявки необхідно докласти договір купівлі-продажу цих телефонів з компанією, що має право офіційно продавати iPhone, а також всі супровідні і підтверджуючі якість і оригінальність документи.
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 445 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Україна увійшла до Топ-5 країн Європи за рівнем насильства серед молоді
Українські моряки хитрощами вирвалися з піратського полону
У США ховають чорних кішок: у Halloween на них полюють сатаністи
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...