«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 04:11:28

Головна » 2009 » Жовтень » 27 » Із щоденника Сергія ФЕДАКИ…



Із щоденника Сергія ФЕДАКИ…
10:46:15
 
Судовий осуд

 

Рішення Конституційного Суду по нинішньому закону про президентські вибори чекали вже давно. Нарешті його прийнято. Конституційний Суд не «зарізав» виборчий закон у цілому, як це прогнозувалося рядом експертів, а засудив тільки окремі його положення.

 

Тепер Верховна Рада мала би скасувати відповідні статті, але навряд чи це відбудеться автоматично. Найімовірніше, переголосування закону відбудеться в умовах дуже жорсткої боротьби. Рішення суду найбільш вигідне двом фаворитам перегонів - В.Януковичу і Ю.Тимошенко, іншим же кандидатам воно тільки створює додаткові труднощі.

 

Зокрема, скасовано положення, що голосувати за кордоном можуть тільки громадяни, які стоять на консульському обліку. Таким чином, повернуто право голосу мільйонам наших заробітчан, які перебувають за кордоном на напівлегальному чи взагалі нелегальному становищі. Їх, за різними оцінками, від 3 до 7 мільйонів. Звісно, далеко не всі з них підуть голосувати, але навіть при половинній явці закордонний виборчий округ виявиться найбільшим. Водночас він є і найбільш специфічним.

 

Голосування відбуватимуться у дипломатичних представництвах, комісії складатимуться з їхніх представників, підпорядкованих міністру П.Порошенку. Присутність спостерігачів там буде мінімальною, якщо буде взагалі. Іншими словами, ідеальні умови для застосування адмінресурсу, тим більше, що ніякого реєстру виборців там не може бути в принципі, оскільки йдеться про ніде не зареєстрованих заробітчан.

 

Кожне посольство і консульство може оголосити будь-яку цифру виборців, які звернулися до нього. Це золоте дно. До того ж люди голосують в усіх часових поясах, на багатьох дільницях вибори закінчуються набагато раніше, ніж в Україні, їхні результати оголошуються зразу же після закриття дільниць в Україні. Ця перша достовірна інформація дуже важлива, нею вже чиниться психологічний тиск на численні комісії в Україні, які саме займаються підрахунками у той час.

 

Про чию перемогу на закордонних дільницях буде оголошено? Здогадатися зовсім неважко. Більшість заробітчан прагне повернутися додому і вкласти зароблене у власну справу на Україні. Навіть якщо такі мрії є просто самообманом, то вони все одно присутні у свідомості і впливають на вибір.

 

Повернутися їм буде можливо тільки за умови, що в державі буде подолано нинішній хаос, будуть встановлені чіткі правила гри, відродиться економіка. Це можливо при перемозі перш за все або Ю.Тимошенко, або В.Януковича, до того ж про всіх інших кандидатів заробітчани знають значно гірше. В якихось країнах більше голосуватимуть за Неї, в якихось - за Нього. Але завжди є можливість корегувати результати після закриття закордонних дільниць.

 

Принаймні, спокуса до цього дуже велика. По-друге, суд скасував положення, що членами виборчих комісій можуть бути тільки люди, які живуть на відповідній території. Це ускладнювало регіоналам формування комісій на Заході держави, а бютівцям - на Сході. Тепер це обмеження знято, і у більшості комісій з’являться приїжджі люди. Отже, імовірність внутрішніх конфліктів усередині маленького колективу різко зростає. Цим суд заклав додаткові можливості для оскарження результатів виборів практично на кожній дільниці.

 

Найбільш дискусійним є відновлення можливості розширювати дільничні списки виборців прямо у день голосування. знову ж таки дається можливість для системних фальсифікацій, а спокуса до них буде великою. Складається враження, що суд зробив усе, аби результати майбутніх виборів було визнано недійсними (в принципі, закон не передбачає такої можливості, але наша держава далеко не правова), або ж вибори були визнані такими, що не відбулися, або ж їх просто зірвали.

 

А от такий розвиток подій вже найбільше відповідає інтересам В.Ющенка, який тоді отримає можливість продовжити своє правління ще на якийсь час. Чи відповідають усі ці сценарії інтересам самого суспільства - хай читачі судять самі. Принаймні, кампанія обіцяє бути украй напруженою. Кожному з двох головних учасників є що втрачати.

 

В.Янукович у випадку поразки цілком імовірно втратить посаду партійного лідера. Після поразки же Ю.Тимошенко у парламенті може скластися нова коаліція, яка проголосує за її відставку. Для обох це практично останній шанс піднятися на найвищу в Україні керівну посаду. Тому піддавків не буде – тільки дуже жорстка боротьба (щоб не сказати взагалі – жорстока).
 
Газета "НЕДІЛЯ"
 
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 504 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Офіційний курс валют на 10 вересня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...