«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.11.2024, 14:21:16

Головна » 2011 » Лютий » 4 » Із щоденника Сергія ФЕДАКИ… ПЕРЕЧИНЩИНА



Із щоденника Сергія ФЕДАКИ… ПЕРЕЧИНЩИНА
07:53:11
 
Від Ужгорода до Перечина усього якихось 20 кілометрів, між різними районами Києва відстань значно більша. Але в Турянській долині потрапляєш зовсім в інший світ. Гори, чисте повітря, смереки, неквапливий ритм життя, безліч прикмет ще радянської доби, які в обласному центрі давно зникли. Тут тихо і спокійно, немов повернувся у дитинство. Побувати там вдалося минулого тижня в рамках журналістської екскурсії по туристичних об’єктах.
 
Подивитися було на що. Завідувачка сектором туризму та рекреації районної адміністрації О. Пузакулич каже, що мають 9 відповідних закладів. Минулого року вони прийняли 6000 відпочивальників. Багато готелів котеджного типу – у вигляді мисливських будиночків. Є кілька лижних витягів. У Зарічеві два музеї – «Лемківська садиба» і «Ромська садиба». Остання – єдиний на всю Україну ромський музей. Зеленим туризмом займаються 34 газди. Дубриничі мають міцні зв’язки з Дармштадтом, за підтримки німців проводять фестиваль «Танці на ділі» (тобто на підлозі) – у колишньому зерносховищі. У самому Перечині – єдиний у світі пам’ятник конкретному листоноші Федору Фекете (помер 1838 р.).
 
Щодня відмахував пішки 40 кілометрів до Унгвара і назад, бо ще не було не тільки Інтернету, а й навіть авто, а коней берегли для сільськогосподарських і лісових робіт. І так упродовж років і років. Це вам не "трое суток не спать, трое суток шагать ради нескольких строчок в газете”. Газет він, правда, не носив, бо такі в нашому краї ще не випускалися, хіба може надходили якісь з Буди чи Кошиць. На гіподинамію чоловік явно не страждав. Мусив вести тверезий спосіб життя, бо ж коли пити при такому режимі! Зате зараз вже настоїться-відпочине у вигляді бронзової фігури. А недалеко від поштаря – ще один пам’ятник – гігантська підкова рогами у небо. Саме в такому положенні вона притягує щастя.
Туристи залюбки фотографуються, сидячи між ї рогами. Перечинщина здавна славилася ковальством і ливарством. Екс-мер Перечина Іван Погоріляк каже, що ще на початку 90-х місто мало до 12 тисяч населення, зараз заледве 7. Артилерійський полк розформували, офіцери і обслуга роз’їхалися. Та й самі перечинці переважно на заробітках. Натомість посилено димить трьома трубами лісохімкомбінат, збудований ще за Франца-Йосифа. Словацький підприємець взяв в оренду значний шмат перечинської окраїни, будує там велике підприємство по випуску ламінату.
 
Правда, місцевість виявилася заболоченою, поки там ведуться масштабні меліоративні роботи. Може, у перспективі буде відпочинкова зона з кількома штучними озерами. І все ж поряд із деревообробкою економіку району все твердіше починає визначати туризм – спортивний, рекреаційний, церковний. Через район пролягає шлях прочан до одного з найстаріших наших монастирів – у Малому Березному. А минулого року і в Перечині відкрили свою Калварію – Хресну дорогу. На місцевому цвинтарі, що на високому пагорбі, проклали стежку серпантином, а уздовж неї встановили 14 каплиць-стацій, кожна з яких символізує одну із зупинок Ісуса Христа по дорозі на страту. Кожна споруда профінансована конкретними сім’ями, їхні прізвища вказано усередині каплиць під відповідними іконами – усього десь сто імен.
А завершується стежка 6-метровим дубовим хрестом, встановленим до ювілею Карпатської України (серед перечинців було багато активних учасників тих подій). Обабіч хреста – два потужні прожектори. Вночі його видно на багато кілометрів. І місто звідси – як на долоні. Виявляється таки чималеньким. У самому центрі поруч три храми – православний, греко-католицький і римо-католицький. А перечинські ресторанчики – це просто щось. Саме про них писав О.Гаврош в одному зі своїх оповідань: «Ми в ресторані за містом, куди «жонатими» водять своїх коханок подалі від зайвих очей. Нас щедро пригощають тутешні господарі». Щедро – це ще м’яко сказано.
 
Кулінарна фішка району – печена картопля, цю нехитру страву можна готувати найрізноманітнішими способами і піднести до рівня справжнього делікатесу. А ще багато страв із грибів, традиційний шашлик, салати, консервації, дичина. Ну і родзинка – чан у Лумшорах. Влазить п’ять чоловік, для аромату додають смеркову глицю. Поруч – ставок для контрастних процедур. Хоча можна і просто по снігові покачатися.
Сергій ФЕДАКА, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 397 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Український грабіжник тероризує Нью-Йорк: він став ворогом №1 для ФБР
Депутати Рахівщини прийняли Звернення до керівництва держави щодо нарахування оплати за спожиту електроенергію для горян
Акції ВО Свобода: у Києві зобразили "кремлівських карликів", у Львові повісили "Діму Сабачніка"
МВС розглядає кілька версій убивства заступника директора Інституту світової економіки
Муніципальна міліція та комунальники демонтували незаконну тимчасову споруду
Лікаря, який вивіз людей помирати на кладовищі, змусять їсти силою
ООН перепросила Білорусь за звинувачення у нелегальних поставках зброї в Кот-д'Івуар
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...