«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 10:25:20

Головна » 2009 » Листопан » 19 » Київський і Московський патріархати посварилися через орієнтацію священика



Київський і Московський патріархати посварилися через орієнтацію священика
12:15:57
Представники Української православної церкви Київського (УПЦ КП) і Московського патріархатів (УПЦ МП) обмінялися звинуваченнями у зв'язку з конфліктом навколо Покровського храму в селі Мусорівці Тернопільської області. Приводом стало повідомлення Тернопільського митрополита УПЦ МП Сергія про спробу захоплення Покровського храму представниками УПЦ КП. Парафіяльний священик села багато років приховував свою приналежність до Московського патріархату, вводячи тим самим віруючих в оману.

Це перший конфлікт між УПЦ КП і УПЦ МП після початку діалогу цих церков у вересні.
Представники УПЦ КП звинуватили Тернопільського митрополита УПЦ МП Сергія у брехні. Відповідну заяву оприлюднено на офіційному сайті УПЦ КП. Приводом для цього став рапорт митрополита предстоятелю УПЦ МП Володимира. У ньому тернопільський архієрей повідомляє про спробу захоплення Покровського храму в селі Мусорівці Тернопільської області, здійсненого 15 листопада групою духовенства та мирян "під керівництвом тернопільського священика УПЦ КП Анатолія Зінкевича". Проте, як наголошується в заяві УПЦ КП, у своєму рапорті владика Сергій не згадав про те, що парафіяльний священик села Мусорівці "багато років приховував свою приналежність до Московського патріархату, вводячи тим самим віруючих в оману".
Як пояснив протоієрей Анатолій Зінкевич, конфліктна ситуація виникла після приїзду в Україну патріарха Московського і всієї Русі Кирила. "До того часу місцевий священик казав, що є служителем абстрактної української церкви, але ж і в назві УПЦ МП є слово "українська". Він навіть не згадував патріарха Кирила під час літургії, проте коли той приїхав до України, священик заявив, що є прихильником "єдності з руським світом". Це обурило прихожан - вони думали, храм буде належати УПЦ КП", - розповів Анатолій Зінкевич.
Секретар Тернопільської єпархії УПЦ МП протоієрей Стефан Балан повідомив, що громада Київського патріархату запропонувала представникам УПЦ МП по черзі проводити служби в Покровському храмі. "Ми погодилися подумати над цим, однак минулої неділі священик Зінкевич прибув до села зі своїми прихильниками і спробував захопити храм без жодних переговорів", - зазначив Стефан Балан. За його словами, громада Московського патріархату "готова подумати" про надання віруючим УПЦ КП старого храму, розташованого поряд з новим. "Але новий храм ми їм не віддамо", - впевнено заявив пан Балан.
В УПЦ КП з таким трактуванням подій не згодні. "Ми запропонували так: один тиждень служимо ми, а інший - вони, але в УПЦ МП нам відразу відмовили. Тому ми вирішили зайняти храм, тим більше, що три чверті жителів села є прихильниками Київського патріархату", - сказав Анатолій Зінкевич.
Нагадаємо, що це перший публічний конфлікт представників УПЦ МП та УПЦ КП після оголошення про створення комісій з підготовки діалогу між двома церквами.
Втім, і в Київському, і Московському патріархаті вважають, що він не призведе до припинення діалогу. "Такі неприємні, але неминучі моменти виникають саме через те, що церква розколота", - пояснив глава інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій, підкресливши, що "було б нерозумно припиняти діалог через конфлікт в селі, де живе 130 людей".
З ним згодні і в УПЦ МП. Прес-секретар глави УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко вважає, що це "гарний спосіб на конкретному прикладі перевірити, чи зможуть домовитися церкви".
 
 
Категорія: Культура | Переглядів: 427 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Середня сума хабара в Україні склала 24 тисячі гривень
В Україні накопичено 35 млрд тонн відходів
Меркель нагородила художника, який малював карикатури на Мухаммеда
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...