«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 30.04.2024, 09:49:04

Головна » 2011 » Березень » 21 » Кооператорам Ужгородщини нелегко, але в “тінь” вони не йдуть



Кооператорам Ужгородщини нелегко, але в “тінь” вони не йдуть
17:01:51




В Ужгородській райспоживспілці пройшли збори районної Ради кооператорів. Ті відчутні зміни, які відбулися в країні, вимагають відповідних адекватних рішень та дій від керівництва споживчих товариств на місцях. Нелегко нині кооператорам. І як це не парадоксально звучить, усі труднощі від того, що вони працюють прозоро.

Поряд по селах торгують різним крамом «підпільні» продавці, роботу яких ніхто не перевіряє і не контролює, податків вони не платять і весь зароблений прибуток іде в їхню сімейну скарбницю. Про це всі давно знають, але викорінити це не можуть. Хоч мова про «підпільників» ведеться на всіх рівнях, а віз, як то кажуть, і нині там. Незважаючи на це, кооператори як працювали прозоро, так і працюють далі. Собі на збитки.

У своїй звітній доповіді голова правління райспоживспілки Юрій Яночко не приховував обурення на дії «зверху», адже кооперацію просто хочуть знищити. Є чимало бажаючих заволодіти її майном, тому й докладають максимум зусиль, щоб поставити її в нелегкі умови. Незважаючи на чималі труднощі, система не здається. У райспоживспілці нині працюють 150 осіб. Це справжні патріоти і Юрій Іванович щиро подякував їм за сумлінну працю, за яку, на превеликий жаль, отримують мізерні зарплати – по 900 – 1200 гривень. Люди вірять, що врешті – решт ситуація зміниться, адже у віддалені села підприємець не повезе продавати хліб, сіль, інші продукти: йому це невигідно. Не дасть він і старій, одинокій бабусі товар «на бороду» до пенсії, а в рідному кооперативному магазині підуть старенькій назустріч. Тут знають, що бабця недовго ходитиме у борж-никах.

Як не важко, але у звітному періоді системою кооперації в районі забезпечено виконання загального товарообігу. Фактичне виконання цього показника склало 16 мільйонів 63 тисячі 500 гривень Порівняно з 2009 роком загальний товарообіг збільшено на 632,5 тисячі гривень. Успішно справилися з цим завданням Ужгородське, Сюртівське та Середнянське споживчі товариства. Не справилися з виконанням даного показника В.Доброньське та Худлівське СТ.

Сьогодні в системі райспоживспілки роздрібний товарообіг здійснюють 33 торгових підприємства. Загальний продаж това-рів на душу населення за звітний період склав 922,6 гривні проти 751 грн. у 2009 році. Зростання, правда, незначне, досягнуто і в громадському харчуванні району. Таких підприємств в системі, на превеликий жаль, лише 4, з них 2 кухні. Ними виготовлено та реалізовано продукції власного виробни-цтва на загальну суму 634,6 тисячі гривень, що значно більше, ніж торік.

Відрадно те, що в цілому система спрацювала позитивно, але на зборах більше йшлося про недоліки в роботі, упущення та невикористані резерви. В окремих споживчих товариствах мали місце недоробки в питаннях організації торгівлі окремих продовольчих груп, їх низький асортимент. І справа тут не лише в нестачі обігових коштів, а в недобросовісному ставленні до виконання своїх обов’язків. Незадовільна робота з товарними залишками. Є проблеми і з отоваренням. Дефіцитом стали борошно, гречка і цукор. Комусь «наверху», вочевидь, це вигідно, а терпить пересічний споживач.

Увагу було приділено і заготівельній діяльності. Найкраще ця справа вирішена в Ужгородському СТ, тут було заготовлено різної сільськогосподарської продукції на 121 тисячу гривень. Не обминули кооператори і болючого питання – партнерських стосунків з місцевими радами. Роками дитячі садочки забезпечувалися продуктами райспоживспілки. Тепер сільради шукають собі інших партнерів, не зважаючи навіть на те, що ті продають продукти дорожче.

І доповідач, і виступаючі нарікали на недосконалу податкову систему. На 1 гривню зарплати треба сплатити 1 гривню 10 копійок усіх податків. Райспоживспілка торік заплатила 1 мільйон 500 тисяч гривень усіх податків і зборів. Було розглянуто цілий ряд інших питань, прийняті відповідні рішення.

На зборах виступили заступник голови РДА Анатолій Черниченко і начальник управління обліку, звітності і корпоративних прав облспоживспілки Любов Попович. Вони вселили надію в районних кооператорів, що обов’язково ситуація в системі кооперації зміниться на краще.

Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини”


Джерело: http://zakarpatpost.net/

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 422 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Британские врачи рекомендуют лечить наркоманов героином
Стартовала третья акция "7 чудес Украины": Выбирают лучшие замки
Азаров скоротив понад 100 "зайвих" відомств при уряді
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...