«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 04:11:58

Головна » 2009 » Вересень » 28 » Меркель легко перемогла і формуватиме нову коаліцію



Меркель легко перемогла і формуватиме нову коаліцію
20:34:57
Праві взяли гору в Німеччині. Нова правляча коаліція складатиметься з християнських демократів і вільних демократів. Канцлером залишилася Анґела Меркель – усупереч фінансовому лихоліттю та пацифістським настроям німців, пише Крейґ Вітлок в американській The Washington Post. Погрози Аль-Каїди й Талібану на голосування не вплинули.
 
Німецький канцлер Анґела Меркель виборола впевнену перемогу на федеральних виборах у неділю – здобувши достатньо голосів, аби сформувати нову правлячу коаліцію. Нова коаліція дозволить їй вільніше керувати державою та підтримувати тісніші відносини з Вашингтоном.

За рік бушування світової фінансової кризи Меркель стала першим лідером великої європейської країни, який повторно переміг на виборах, – на підтвердження своєї репутації головного й найвпливовішого політика в Європі. Виборці загалом схвально оцінили її боротьбу з рецесією, навіть незважаючи на те, що це завдало удару експортозалежній німецькій економіці і призвело до нагромадження величезного державного боргу.

Німці проігнорували попередження, які надходили останніми днями від проводу Талібану та Аль-Каїди, – мовляв, вони покарають уряд Меркель за відрядження військ в Афганістан. (Після Сполучених Штатів і Британії німецькі сили є третім найбільшим іноземним контингентом у країні.) Хоча, за результатами опитувань, більшість німців проти війни, на думку аналітиків – Меркель навряд чи візьме приклад з інших європейських країн, як-от Італія, що закликали чимшвидше вивести війська.

«Ми не хочемо забувати, що в нашій країні належить вирішити чимало проблем, – сказала Меркель радісній юрбі в Берліні. – Гадаю, сьогодні ми справді можемо святкувати, але після того на нас чекає робота».

55-річна Меркель виросла в колишній Східній Німеччині. Вона дуже добре особисто порозумілася з президентом Джорджем В. Бушем, зате з адміністрацією Обами в них від початку не склалося.

Провину за глобальну рецесію вона разом з міністрами відразу звалила на Волл-Стріт і Вашингтон, хоча німецькі банки проковтнули море «токсичних активів», а німецькі експортери як слід нажилися на щедрих американських споживачах.

За словами аналітиків, уряд Меркель вирішив врегулювати пошкоджені відносини, стишивши критику й глибше співпрацюючи [зі США. – прим. перекл.] в таких питаннях, як контроль міжнародних фінансових ринків. Обама та Меркель, схоже, тепер краще знаходять спільну мову й минулого тижня продуктивно попрацювали разом на саміті «великої двадцятки» в Пітсбурзі.

Під час передвиборної кампанії Меркель казала, що міжнародній спільноті варто обговорити, як уряд Афганістану може взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку. Але виступила проти закликів встановити графік виведення з Афганістану 4200 німецьких солдатів.

Юрґен Фальтер, професор політології з Університету Майнца, сказав, що малоймовірно, аби Меркель та її новий уряд просували швидке виведення військ. Хоча населення досі не може заспокоїтися, що в результаті німецького авіаудару цього місяця в північній провінції Кундуз було вбито близько 100 афганців.

«Німецький уряд, можливо, погодиться посилати більше інструкторів поліції або інший персонал для зміцнення афганської армії чи будівництва нових шкіл, – сказав Фальтер. – Але він однозначно не робитиме жодних раптових кроків, не проконсультувавшись детально з Вашингтоном».

Останній тиждень передвиборної кампанії відзначився кількома публічними погрозами від лідерів Талібану та Аль-Каїди. Вони нагадали виборцям про вибухи в мадридських потягах у березні 2004-го, у результаті яких загинули десь 200 людей і які відіграли ключову роль у поразці тодішнього іспанського уряду.

У відповідь на погрози Німеччина посилила заходи безпеки в аеропортах, на залізничних вокзалах і в інших громадських місцях, заборонивши навіть повітряний рух під час щорічного пивного гуляння «Октоберфест» у Мюнхені. Проте в основному політики не звернули увагу на погрози, й як стверджують аналітики – тактика залякування не вплинула на голосування.

«Німці не відчувають якоїсь реальної загрози з боку Аль-Каїди, – сказав Нільс Дідріх, політичний аналітик із Вільного університету Берліна. – Це гаряча дискусійна тема серед політичних верств, але тільки не для звичайних людей на вулиці».

Тепер, коли вибори позаду, Вашингтон, мабуть, заново запропонує Німеччині допомогти з переселенням затриманих американської в’язниці в Ґуантанамо, що на Кубі. У квітні німецький уряд навідріз відхилив офіційне прохання від адміністрації Обами – прийняти дев’ятьох ув’язнених Ґуантанамо. Однак Меркель не виключає такої можливості, й представники берлінської влади сказали, що після виборів, можливо, будуть готові переглянути цю справу.

Останні чотири роки Меркель була змушена керувати незграбною коаліцією з соціал-демократами – лівоцентристською партією, що має потужну підтримку профспілок і сформувала собі репутацію поборника щедрих німецьких програм соцзабезпечення.

Але Соціал-демократична партія, яку очолює міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр, провалилася на виборчих дільницях і фінішувала з найгіршим для партії результатом за весь повоєнний час. Багато давніх прибічників покинули соціал-демократів і проголосували за партію Лівих, що виросла з колишньої Комуністичної партії ДДР.

«Виборці зробили свій вибір, – сказав Штайнмаєр, визнаючи, що партія втрачає владу. – Нині гіркий день для німецької соціал-демократії. Тут нема чого приховувати. Це болюча поразка».

Як очікується, Меркель та її християнські демократи утворять нову правлячу коаліцію з вільними демократами, партією, що підтримує бізнес і закликає послабити податковий та бюрократичний тиск.

Лідер Вільної демократичної партії, Ґідо Вестервеллє, в новому Кабінеті Меркель вочевидь стане міністром закордонних справ Німеччини. Його партія традиційно виступає за тісне економічне та політичне партнерство зі Сполученими Штатами.

Перші підрахунки показали, що Християнсько-демократична партія перемогла приблизно з 34% голосів: результат трохи гірший, ніж у 2005 році, й один із найслабших за всю історії партії. Та завдяки досягненню вільних демократів – у межах 15% – ці дві сили мають отримати разом достатньо місць, аби прибрати до рук контроль у німецькому парламенті.
 
 
Категорія: Світ | Переглядів: 494 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Ужгород: Цьогоріч організатори Параду наречених очікують більше 100 учасниць
Сегодня финальный матч Кубка Украины по футболу, в котором встретятся "Таврия" и "Металлург".
Україна допустить Росію до приватизації своїх стратегічних підприємств
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...