«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 01:05:56

Головна » 2009 » Жовтень » 28 » На Сонці очікується найпотужніший спалах



На Сонці очікується найпотужніший спалах
12:46:17
Вчені очікують, що найближчими днями значна енергія, накопичена в атмосфері Сонця за останній час, вивільниться через один або декілька найпотужніших спалахів. Цей пік активності можна буде відчути і на Землі, стверджують астрофізики.

 

Про це повідомив агентству РИА Новости провідний науковий співробітник Фізичного інституту імені Лебедєва РАН (ФІАН) Сергій Богачов, один з розробників сонячної орбітальної обсерваторії Тесис.

 

Вчений нагадав, що в цей час у північній півкулі Сонця розвивається найбільш активна зона цього року, пов'язана із групою плям 1029 і показує рекордну активність. Тільки за останню добу у ній сталося вісім рентгенівських спалахів рівня C - удвічі більше, ніж зареєстровано на Сонці за всі десять місяців поточного року.

 

"Такий сценарій дуже незвичний для спостерігачів, які за роки тривалого сонячного мінімуму вже відвикли від подій подібного масштабу. Протягом декількох років на Сонці спостерігаються ділянки, які або взагалі не показують активності, або їх енергії вистачає на 1-2 спалахи рівня B або C, після чого ділянка руйнується ", - сказав учений.

 

"Те, що ми бачимо зараз, абсолютно не вкладається в цю схему. Ми бачимо зону, яка кожні 2-3 години наче мимохідь формує спалах рівня С і при цьому продовжує зростати. Можна тільки гадати, яка кількість енергії  ще зберігається в цій частині сонячної атмосфери ", - зазначив співрозмовник агентства.

 

За словами Богачова, ця енергія може вивільнитися двома шляхами - за рахунок поступового скидання енергії за допомогою невеликих спалахів і викидів плазми, або шляхом потужного вибухового процесу. "Мабуть, чим довше зберігається ця зона, тим вища ймовірність другого сценарію", - сказав він.

 

Учений відзначив, що хоча інтерес до подій на Сонці багато в чому пов'язаний з їх впливом на Землю, це не зовсім справедливо. Для астрофізики Сонце є перш за все об'єктом фізичного дослідження, унікальним як за своєю природою, так і за можливостями для його спостереження. Тим не менше, подібний інтерес можна зрозуміти.

 

У цей час, за словами вченого, активна зона 1029 наближається до так званих геоефективним довготам, магнітні поля яких замикаються на магнітосферу Землі. Якщо очікувані на Сонці активні події відбудуться в цей період, тобто у найближчі 1-2 дні, то їх вплив на Землю буде максимальним.

 

Учений відзначив, що спалах, якщо він відбудеться, вперше за півтора року може досягти класу М. Активна зона, за його словами, очевидно, має для цього достатній запас енергії.

 

Усього ж сонячні спалахи поділяються на п'ять класів, які позначаються літерами латинського алфавіту: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановатт на квадратний метр, і при переході до кожної наступної категорії збільшується у 10 разів.

 

Востаннє спалах класу М спостерігався на Сонці 25 березня 2008 року.

 

Нагадаємо, фахівці NASA на початку серпня повідомили, що новий цикл підвищеної активності Сонця спровокує спеку на Землі у найближчі п'ять років.
 
 
 

 

Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 465 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Офіційний курс валют на 10 вересня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...