«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 12:35:08

Головна » 2011 » Травень » 16 » На Закарпатті на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб



На Закарпатті на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб
17:12:59
 
 
За накопичувальним підсумком, з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано біля 160 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян України, в т.ч. близько 30 тисяч хворих на СНІД.

Загальна оціночна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України, згідно з даними міжнародних експертів, становить 340 тис. осіб ( дані на рівні 2008 року). Слід згадати, що на теренах пострадянського простору дослідження (тестування) розпочалося в 1985 – 1986 рр., а в Україні та на Закарпатті в кінці 1987 року.

За даними Закарпатського обласного Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом з моменту діагностики першого випадку інфікування ВІЛ станом на 01.04.2011р. зареєстровано 392 таких випадки. За період епіднагляду 59,3% осіб, яким встановлено діагноз "СНІД" знято з обліку у зв'язку зі смертю від СНІДу. За шляхами зараження домінував статевий гетеросексуальний шлях – 63,1%. У 13,0% осіб інфікування відбулося при вживанні наркотиків ін'єкційним шляхом, у 14,9% - від матері до дитини (вертикальний шлях), у 8,1% - шляхи інфікування уточнюються.

Станом на 01.04.2011 на диспансерному обліку перебуває 222 ВІЛ-інфікованих осіб, 17 – з них хворі на СНІД.

Число хворих на СНІД в Україні збільшувалося щорічно до 2006 р. Внаслідок впровадження широкомасштабної антиретровірусної терапії відбувається зниження рівня захворюваності на СНІД.

Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні залишається сконцентрованою в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ (споживачі ін'єкційних наркотиків, серед працівників комерційного сексу, хворих на інфекції, що передаються статевим шляхом). Найвищі темпи поширеності ВІЛ-інфекції, як і раніше, залишаються у Дніпропетровській, Одеській, Донецькій, Миколаївській областях, м.Севастополі та в АР Крим.

Проблема ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні, незважаючи на всі зусилля державних, неурядових та міжнародних організацій, залишається надзвичайною та гострою.

Є дві групи причин, які мають вагоме значення у збільшенні кількості ВІЛ-інфікованих осіб: соціально-економічні та медичні. Провідними є погіршення соціально-економічної ситуації в державі, недосконала система інформування та просвіти населення, прогалини в системі статевого виховання, недостатнє фінансування заходів профілактики та лікування, невідповідність наявної інфраструктури медичної та соціальної допомоги темпам поширення епідемії.

ВІЛ-інфекція/СНІД – це епідемія інформаційної ери. Інеформаційні інструменти та технології є досить дієвою зброєю у боротьбі з епідемією, що дозволяє формувати у молоді поведінку, яка виключає ризики щодо інфікування ВІЛ, сприяє здоровому способу життя, протистоїть стигмі*, дискримінації**.

В області реалізується "Загальнодержавна Програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих хворих на СНІД на 2009-2013 роки". Службою крові забезпечена 180 – денна карантинізація всієї заготовленої донорської плазми та повторне обстеження донорів. Випадків інфікування ВІЛ через донорську кров та зараження в умовах лікувальних закладів пацієнтів та медичного персоналу в області не зареєстровано.

Фахівці лікувально-профілактичних закладів здійснюють інфекційний контроль за роботою відповідних підрозділів в установі, а нагляд за рівнем протиепідемічної безпеки при наданні якісного надання медичної допомоги жителям краю забезпечують спеціалісти санепідслужби області.

В області забезпечено вільний доступ до консультування та безоплатного тестування на ВІЛ зі збереженням конфіденційності. Такі послуги надаються, в т.ч. і в анонімному варіанті, в Закарпатському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, в кабінетах "Довіри" та в інших службах (дерматовенерологічній, фтизіатричній, наркологічній) лікувально-профілактичних закладів.

*Стигма – зменшення цінності людини, або групи людей, витіснення їх із
громадського життя та встановленого порядку.

**Дискримінація – несправедливе або недобросовісне відношення до людини,
внаслідок того, що він/вона належать до визначеної соціальної групи.

Лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекцій облсанепідстанції, к.м.н. Сакаль М.М.
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 417 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Мукачеві митрополит Київський і всієї України відслужив літургію на честь 650-річчя Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря
Личная месть Левочкина Шуфричу – интрига, изящно доведенная до конца указом Президента о назначении министром МЧС Балоги
Суд виніс вирок 12 міліціонерам, які били і грабували туристів у Криму
Упродовж 5-ти років у регіоні діятиме Програма будівництва розплідників і ферм із розведення диких тварин та птахів
Податкові зобов’язання за грудень необхідно сплатити не пізніше 28 січня
Тимошенко запропонувала альтернативу підвищенню пенсійного віку
Закарпатські партії об'єднаються через загрозу репресій, утвердження тоталітаризму та деукраїнізацію
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...