«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 30.04.2024, 05:44:17

Головна » 2011 » Березень » 7 » На Закарпатті на місці розстрілу провідників ОУН та Карпатської Січі Колодзінського та Коссака збудують меморіал



На Закарпатті на місці розстрілу провідників ОУН та Карпатської Січі Колодзінського та Коссака збудують меморіал
14:37:25
 
 
4 березня 2011 року з ініціативи Тячівської районної організації ВО "Свобода" та МНК сесія Тячівської районної ради розглянула питання про виділення земельної ділянки під будівництво меморіалу поблизу місця розстрілу провідних діячів ОУН та Карпатської Січі Михайла Колодзінського та Зенона Коссака. Як повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі Закарпатської обьласної організації ВО "Свобода", позитивне рішення було ухвалене одностайно.

Ось цитата зі спогадів очевидця та учасника тих подій, письменника В. Гренджі-Донського: "Полковник Гузар, один із найбільших героїв української визвольної боротьби, приїхав на Карпатську Україну і став невидимим керівником ОНОКС.

Під час чеського нападу полковник Гузар обняв команду оборони будинку Головної Команди "Січі" при вулиці Румунській у Хусті.

Після проголошення самостійності Карпатської України, міністр війни Степен Клочурак призначив полковника Гузара заступником головного коменданта полковника Єфремова. Гузар був у протимадярській обороні гейби шефом генерального штабу.

Журналіст Тарнавський був ідейним провідником української молоді в Галичині (інакше називався Коссак). Він скоро став облюбленним і в Карпатській Україні.
Його ідеологічні реферати були взірцем щирого патріотизму. За ним уже було вісім років польської тюрми за політичну діяльність.

Є свідки, що бачили, як полковник Гузар із Тарнавським опустили Хуст мотоциклом в пізніх годинах 16-го березня, коли вже мадярські війська були на мості.
Полковник Філонович в селі Апшиці бачив Гузара на коні, навіть просив його приєднатись і обняти команду цілого загону, що прямував на кордон Румунії під командою полк. Філоновича, але полк. Гузар був вичерпаний, залишився в Апшиці і від того часу пропав.

Тут, у таборі, сидів з нами один молодий українець, родом з Апші, на ім'я Добош і він нам оповів, що бачив, як один високий, стрункий мужчина з тонкими вусиками, а другий мужчина молодий, середнього зросту, білявий із знаком на чолі, були арештовані в селі Апші. Гардисти зараз пов'язали їх страшно збили і відвели до Солотвини... Тут всі сліди за ними пропали і ніхто їх більше не бачив – у Солотвині їх гонведи замордували.

Після опису ми переконались, що ці люди були полковник Гузар і журналіст Тарнавський".
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 371 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Британские врачи рекомендуют лечить наркоманов героином
Закарпаття: Відзнаки журналістам краю вручив губернатор Олександр Ледида
Стартовала третья акция "7 чудес Украины": Выбирают лучшие замки
Азаров скоротив понад 100 "зайвих" відомств при уряді
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...