«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 21:31:04

Головна » 2011 » Квітень » 5 » На Закарпатті пройшла конференція примирення



На Закарпатті пройшла конференція примирення
15:42:41
 
 
За ініціативою депутата європейського парламенту – доктора Ласло Шур’яна, у рамках Руху Примирення Карпатського басейну, в берегівському Європейсько-Угорському Домі був організований форум - круглий стіл.

Хартія примирення народів Карпатського басейну була сформульована в жовтні минулого року. Ініціатором Руху став депутат європейського парламенту - др. Ласло Шур’ян.

До руху може приєднатись кожний, хто відкидає будь - яку форму ворожості, хто відкритий до шанування та пізнання цінностей інших народів, готовий ознайомитись з новими культурами, історією та навіть вивчити нову мову.

Цей Рух не є організацією, а насамперед стилем життя, який вимагає тільки духовного єднання тих, хто підтримують ідею примирення.
Перші два форуми були проведені у словацькому місті Великі Медери та у місті Суботіца у Сербії. Берегово стало третім місцем.

Перед учасниками: творчою інтелігенцією, представникам громадських організацій та студентам університетів й інститутів Хартію примирення було зачитано.

У вступному слові наради, яка пройшла під лозунгом «Будьмо великі разом!», др. Ласло Шур’ян акцентував на тому, що в першу чергу необхідно створювати «мости» між людьми та народами. ХХ ст. з точки зору будь-якого народу та національності було важким. У всіх частинах Європи існували і є напружені відносини та протистояння між різними народами. Якщо Західній Європі вдалося вибороти мир, тоді й в Центральній Європі його мають вибороти, тому що розбіжності в цьому регіоні не більші, ніж на західній частині континенту. «Одна з головних цілей створення Європейський Союзу було єдність та мир» – згадував проф. Ласло Шур’ян. В завершальній думці підкреслив, що нема сенсу ятрити рани минулого, а народи Капратського басейну мають жити поряд мирно.

У заході зокрема прийняли участь: Людвіг Філіп – історик, голова Ужгородського Общества ім. А.Духновича, Олександр Пелін - доцент кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ, Дєрдь Дупка письменник, дослідник ГУЛАГ-ів, директор «Центру підтримки угорської культури», Ласло Варі Фабіан - історик та поет, Ласло Зубанич - історик, голова «Центру підтримки угорської культури», Пийтер Матл – скульптор, Елемир Ковач - берегівський журналіст.

Учасники круглого столу погодилися у тому, що інциденти, як наприклад кривдження пам’ятників, заяви які спричиняють протистояння, ініціюють напруженість національностей не тільки на Закарпатті, але загалом погіршують

відносини України та Угорщини. Задля сприяння примирення українсько-угорського, та інших національностей необхідне бажання та постійне ведення діалогів на всіх рівнях.

Др. Ласло Шур’ян оцінив засідання круглого столу як таке, що є повчальним, спонукає замислитись та є вартим до продовження. Пан Шур’ян розповів, що сподівається на подальшу успішність руху примирення і на Закарпатті. Це підтверджує і той факт, що з цього регіону Хартію підписали більш ніж сто осіб.

Той, хто підтримує рух і бажає підписати хартію, може зробити це на веб- сторінці www.chartaxxi.eu Тут всі охочі мають можливість слідкувати за розвитком руху.

Наступний круглий стіл буде проведений 30 квітня 2011 р. у місті Клуж-Напока (Румунія). 
 
Джерело: http://rionews.com.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 386 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...