«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 14:09:41

Головна » 2009 » Листопан » 27 » Нацбанк змусить банки-боржники продавати долари за єдиним курсом



Нацбанк змусить банки-боржники продавати долари за єдиним курсом
12:32:29
Національний банк за рахунок рефінансованих банків вирішив зрівняти курси валют на готівковому ринку. "Зобов'язали банки, що отримали від Нацбанку кредитну підтримку, забезпечити дотримання ... умов рефінансування в частині утримання середнього курсу гривні до долара США на готівковому валютному ринку в межах, які не перевищують відповідний середній курс готівкового ринку", - йдеться в листі НБУ банкам від 26 листопада.

Стосовно кредитних установ, що не виконують вимог НБУ, будуть застосовані "відповідні заходи впливу". Досі НБУ вимагав від банків, що кредитувалися ним, продавати і купувати валюту для своїх клієнтів на міжбанку за середньозваженим курсом.
Як повідомлялося, Національний банк з 11 лютого вирішив тимчасово не продавати валюту кредитним установам, що здійснюють на міжбанку операції за курсом, що перевищує середньоринковий. "Банкам, які систематично проводитимуть валютні операції за курсом вищим від середньоринкового, буде припинено дію генерального договору про ведення операцій на міжбанку і застосовані інші заходи впливу", - сказано в листі НБУ. Центробанк додержав свого слова. З 25 березня він на шість місяців припинив дію генеральних угод про порядок проведення операцій на міжбанківському валютному ринку, укладених з "Партнер-банком" і "Сігмабанком", а банк "Преміум" відключив від системи підтвердження угод. Це означало, що "Партнер-банк" і "Сігмабанк" не могли купувати і продавати валюту НБУ, а "Преміум" - працювати на міжбанку.
Середній готівковий курс НБУ розраховує щодня. "До початку робочого дня банки визначають єдиний для своєї мережі курс і відправляють його по електронній мережі в Нацбанк. Нацбанк за кілька хвилин обчислює середній курс і розсилає банкам, - розповіло джерело в НБУ. - Досі котирування готівкового ринку відстежували тільки приватні системи, які не несуть ніякої відповідальності. Тепер це робитиме регулятор. На сайті НБУ щодня публікуватиме середній готівковий курс". Розрахунок середнього готівкового курсу Нацбанк почав 6 липня, але банки в кожному відділенні встановлювали свій курс і змінювали його протягом дня. Лише з 20 листопада регулятор зобов'язав кредитні установи встановлювати єдиний курс по своїй мережі на цілий день, що полегшило НБУ розрахунок середнього курсу за котируваннями 198 банків.
Своїх боржників НБУ зобов'язав дотримуватися середнього курсу, решті банків лише рекомендовано використовувати його для корекції своїх котирувань. "Зараз така практика застосовується на безготівковому ринку, але не завжди зрозуміло, чому Нацбанк встановлює курс, що сильно відрізняється від ринкового, - говорить заступник голови правління - скарбник "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. - Це не обов'язок, а рекомендація НБУ, але ми орієнтуватимемося на його курс. Поки не зрозуміло, як змінять ситуацію на ринку попередні нововведення НБУ, а вже набирають чинності нові".
Востаннє показник середнього курсу НБУ розраховував 24 листопада - 8,0937/8,1253 грн за долар. Цього дня, за даними системи UkrDealing, середній готівковий курс долара за котируваннями 34 банків ненабагато відрізнявся і складав 8,0770/8,1703 грн за долар. Тепер же частина кредитних установ виставлятиме практично єдиний діапазон курсів купівлі-продажу, а частина - сама визначати вартість валюти.
На думку банкірів, це може знов зробити актуальними арбітражні операції на готівковому ринку. "Нацбанк знову намагається тиснути на банки в розрахунку, що це допоможе зміцнити гривню. Хоча, якщо середній курс встановлюватимуть не всі банки, а тільки ті, хто отримав або хоче отримати рефінансування, це знову призведе до можливостей для спекуляцій", - сказав скарбник одного з найбільших банків. Вчора долар на міжбанку продовжив дешевшати і втратив ще 5-6 коп. - валютний індикатор опустився до рівня 7,95/7,99 грн за долар. Нацбанк підтримав долар, що слабне, і вперше з травня цього року вийшов на міжбанк із заявкою на купівлю американської валюти - по 7,98 грн за долар.
 
 
Категорія: Фінанси | Переглядів: 378 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Україна увійшла до Топ-5 країн Європи за рівнем насильства серед молоді
Українські моряки хитрощами вирвалися з піратського полону
У США ховають чорних кішок: у Halloween на них полюють сатаністи
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...