«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 17:03:26

Головна » 2010 » Листопан » 12 » Названо причини тортур в українській міліції



Названо причини тортур в українській міліції
10:31:04
 
Кількість випадків незаконного насильства в органах внутрішніх справ впродовж 5 останніх років практично не змінилася. Причому головною причиною цього є неефективне розслідування таких випадків. Про це, посилаючись на результати досліджень, повідомив директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін.

За словами Кобзіна, відбулося незначне зниження кількості випадків незаконного насильства на етапі затримання, але це практично компенсувалося зростанням кількості випадків незаконного насильства на етапі розслідування. Загалом, за його інформацією, в Україні щорічно піддаються незаконному насильству близько 500-600 тис. людей на етапі затримання. Від 100 до 120 тис. осіб страждають від тортур в органах внутрішніх справ.
Також, на думку експерта, завдяки зусиллям правозахисників і ЗМІ проблемі тортур і незаконного насильства сьогодні приділяється значно більше уваги, ніж раніше.
"Це дозволило зрушити громадську думку. Якщо раніше, в 2004 році, досить велика кількість українських громадян виправдовували ті або інші види тортур (у різних областях ми виявляли від 30 до 40% людей, які говорили про те, що вони допускають застосування тортур і насильства в правоохоронній діяльності), то в 2010 році близько 80% опитаних вважають тортури і незаконне насильство абсолютно неприпустимими в діяльності органів внутрішніх справ", - сказав Кобзін.
За його словами, така тенденція спостерігається і відносно самих співробітників органів внутрішніх справ. Там близько 40% опитаних вважають тортури і незаконне насильство абсолютно неприпустимими, але порівняно з цифрами 2004 року, на думку Кобзіна, це "істотне зрушення" – майже на 20%.
Серед причин тортур експерт називає незабезпечення базових прав на етапі затримання, коли людина не може скористатися правовою допомогою, не може повідомити про сам факт затримання і місце перебування, а також відсутність доступу до медичної допомоги.
Ще однією причиною він назвав кризу, яка на сьогодні існує в органах внутрішніх справ.
"Співробітники прокуратури і органів внутрішніх справ нарікають і на слабке фінансування, і на пов'язаний з цим слабкий професійний відбір, і на недосконалість законодавчої бази", - стверджує він.
Але однією з ключових причин, на думку експерта, є відсутність ефективного розслідування випадків незаконного насильства і тортур в органах внутрішніх справ.
"Жертва незаконного насильства не може сподіватися на те, що її випадок буде ефективно розслідуваний", - вважає Кобзін.
Експерт також розповів, що існує і проблема з отриманням медичної допомоги жертвами незаконного насильства.
"Їм нелегко пройти медичний огляд, який потім стане основою для порушення кримінальної справи або доказом в суді... Якщо ви хочете підтвердити факт побиття вас співробітниками органів внутрішніх справ, отримати медичні документи, для цього вам потрібно отримати направлення з міліції. Ця система дуже сильно перешкоджає подальшому ефективному розслідуванню", - заявив він.
За висновком Кобзіна, ситуація з незаконним насильством в органах внутрішніх справ поволі погіршується.
"Ми не бачимо радикального погіршення, хоча ті 39 випадків смертей у райвідділах, які на сьогодні визнало навіть Міністерство внутрішніх справ, не можуть не турбувати. Якщо найближчим часом не будуть вжиті ніякі заходи, то відчуття безкарності, з яким вже сьогодні багато співробітників органів внутрішніх справ застосовують незаконне насильство, стане частиною їх роботи", - вважає експерт.
Відзначимо, що до Міністерства внутрішніх справ з початку цього року надійшли повідомлення про 28 випадків смертей у відділках міліції.
 
 
За матеріалами: ТСН
Категорія: Україна | Переглядів: 382 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...