«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 10:26:14

Головна » 2011 » Березень » 25 » Обласному театру ляльок виповнилось 30 років



Обласному театру ляльок виповнилось 30 років
14:58:27
 
 
Остання декада березня цього року обіцяє бути надзвичайно насиченою на театральні події. Адже 21 березня театрали всього світу відзначають Міжнародний день лялькаря, а 27-го — Міжнародний день театру. А в проміжку між цими датами, 25 березня, тридцять років тому почав свою діяльність Закарпатський обласний театр ляльок.

Нині він відомий далеко за межами нашої області. Його любить закарпатський глядач. Його поважає широке коло колег-професіоналів в Україні. А ще у «Бавки» є чимало друзів за кордоном. Свідчення цього успіху — нагороди, відзнаки і навіть гран-прі, які привозять актори з престижних міжнародних фестивалів. Директор театру Василь Чайкович і головний режисер заслужена артистка України Наталія Орешнікова роблять максимум для того, аби лялькове мистецтво цього колективу було на високому рівні.

Знаменну для театру подію вирішили відзначити в першу чергу демонстрацією творчих досягнень. Впродовж тридцятого театрального сезону недільний репертуар складається з найкращих вистав, так званого «золотого фонду». Натомість у святкові березневі дні «Бав-ка» відкриває завісу для цілого параду своїх вистав.
Так, у неділю, 20 березня, колектив презентував свою прем’єру — виставу «Ми — назавжди!» (за казками письменника-казкаря Сергія Козлова, котрий став всесвітньо відомим як сценарист мультфільму «їжачок у тумані» режисера Норштейна). Таких історій, зворушливих, наївних і одночасно мудрих, у творчості Козлова є дуже багато. Тому на їхній основі театр вирішив розповісти своїм маленьким глядачам про нехитрі пригоди вірних друзів їжачка, Зайця і Ведмедика, поділитися своєю радістю від знайомства з цими чудовими казками. Режисер-постановник вистави заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, художник Паола Полуденна створили цікаві ляльки й постановку. А ролі маленьких звірят виконують артисти Світлана Кобзиста, Лариса Кривчик, Микола Карпенко.

У великому і різноманітному репертуарі Закарпатського обласного театру ляльок є справжні перлини. Далеко не кожен колектив може пишатися виставою, яка заснована на місцевому матеріалі, що за глибиною піднявся до загальнолюдських цінностей. А над поетичною філософською казкою Дмитра Кешелі «Недотепа з Вертепа» у постановці заслуженого артиста України Олександра Куцика вже «вмивалися сльозами» французи, німці, серби, росіяни, глядачі прибалтійських країн… Образ закарпатського «маленького принца» сироти Митрика з маленького села в самому серці Карпат став близьким і небайдужим багатьом людям, що побачили цю виставу: різним за віком, національністю, світоглядом, смаками. Тому 21 березня, у. Міжнародний день лялькаря, саме цією виставою «Недотепа з Вертепа» театр відкрив тиждень вечірніх показів (початок о 18 год.). Ця постановка є цікавою для дорослої та юної аудиторії.

В Ужгороді пам’ятають гучну прем’єру шоу-мюзиклу «Енеїда» за І.Котляревським, яка проходила в місцевому замку. У ньому постановники поєднали музичні номери, хореографію, акторські роботи живого плану з незвичайними для глядача великими яскравими ляльками. Все це припало до смаку. Власне, на цей спектакль, в якому зайнятий весь творчий склад, театр запрошує сьогодні ввечері.

Узавтра, в середу, о 18.00 на глядачів очікує незвичайна прем’єра цього сезону — вистава «Коняги» Ради Москової в постановці київського режисера Михайла Яремчука. Відтак 24 березня театр пропонує переглянути драму-феєрію пристрасті й любові «Лісова пісня» за однойменною п’єсою Лесі Українки. На цю постановку в 2009 році був запрошений відомий білоруський режисер Олег Жюгжда. У виставі зовсім по-новому, без хрестоматійної театральщини звучить текст геніального твору.
Ну, а 27 березня, у Міжнародний день театру, як завжди, об 11.00 і 13.00 для маленьких глядачів театр покаже одну зі своїх найкращих вистав, в якій грають молоді актори Світлана Котик, Юлія Че-хОвська, Лариса Кривчик, ДмитроМапий, Роман Кадар, — «А де ж п’яте?». Ввечері цього ж дня лялькарі Світлана Кобзиста, Андрій Опіок і Павло Проданюк з виставою «Підкова на щастя» поїдуть на Міжнародний фестиваль до Туреччини.

Маріанна ШУТКО, "Новини Закарпаття”

 
Джерело: http://zakarpatpost.net
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 471 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
Мігрантів зобов'язали платити за право працювати в Росії
В Закарпатье выросла промышленность и подупали сельское хозяйство с туризмом
Закарпатье готово принять Зимнюю Олимпиаду 2022 года
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...