«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 07:35:57

Головна » 2011 » Квітень » 6 » Під час кризи українці не зможуть забрати депозити з банків



Під час кризи українці не зможуть забрати депозити з банків
12:24:24
 
У Нацбанку вирішили, що суспільство не готове до обмеження дострокового зняття депозитів, і запропонували лише передбачити право вводити заборону на повернення вкладів тільки в період кризи. Банкіри вважають це прогресом, який допоможе уникнути судових суперечок в майбутньому, коли під час нової кризи діятиме законний мораторій.

Вчора Нацбанк оголосив про завершення початого два місяці тому громадського обговорення можливої заборони дострокового зняття депозитів. Регулятор зібрав думки громадян і юридичних осіб, включаючи банківські і небанківські установи. Підсумовуючи пропозиції, в НБУ вирішили закріпити в законодавстві дві основні норми.
 
По-перше, "у разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до закінчення обумовленого договором терміну, банк зобов'язаний видати вклад протягом 30 днів з дня звернення", пише Комерсант-Україна. По-друге, Нацбанк отримає право "вводити тимчасовий мораторій на дострокове зняття банківських вкладів у разі настання ознак кризової ситуації за визначеними законом критеріями".
 
НБУ на початку року розглядав можливість ввести повну заборону на дострокове зняття вкладів. Проте глава НБУ Сергій Арбузов вирішив винести це питання на обговорення.
Банкіри останні два місяці виступали із заявами про те, що наявність мораторію дозволить банківській системі отримати довгу гривну, а значить продовжити терміни кредитів. Але вкладники і юристи критикували пропозицію НБУ, закликаючи відмовитися від дискримінаційних змін статті 1060 Цивільного кодексу.
 
Депутати готові підтримати таку ініціативу Нацбанку. "Тільки необхідно чітко прописати критерії кризової ситуації, на які посилаються в НБУ, щоб не з'явилися незрозумілі, розмиті формулювання",- заявив перший заступник глави парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Пеклушенко. Проте в Нацбанку ці критерії ще не підготували. "Ймовірно, вони будуть ідентичні тим, що пропонувалися нами ще кілька років тому",- відмітили у правлінні НБУ.
Фінансисти говорять, що введення мораторію тільки на період кризи цілком достатньо для забезпечення безпеки банківської системи. "У НБУ передбачили запобіжний механізм, тому що якщо починається паніка, вклади можуть забрати тільки перші, а депозити інших вкладників виявляються під загрозою,- пояснив голова правління Платинум Банка Грег Краснов.- Цього цілком достатньо, щоб не створювати негативні соціальні явища.
 
 
 
 
 

 



Категорія: Фінанси | Переглядів: 582 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...