«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 09:36:48

Головна » 2010 » Жовтень » 28 » Під загрозою зникнення опинилася п'ята частина тварин і рослин Землі



Під загрозою зникнення опинилася п'ята частина тварин і рослин Землі
11:30:07
 
П'ята частина тварин і рослин Землі знаходиться зараз під загрозою знищення, попередили вчені, що склали нову версію Червоної книги. При цьому частка готових повністю зникнути видів продовжує зростати. Свою доповідь екологи зачитають в Японії на саміті ООН з біологічного розмаїття.

Найбільша небезпека загрожує земноводним: у зоні ризику знаходиться 41% видів. Для порівняння, з усіх птахів зникнути можуть 13% видів.
Найбільші втрати були відзначені в Південно-Східній Азії. Там тварини швидше за все позбавляються своєї традиційної середовища проживання через вирубку джунглів під сільськогосподарські потреби. Парадоксально, але однією з цілей вирубки джунглів є розорювання полів під культури, з яких виготовляють екологічно чисте біодизельне паливо.
Але є привід і для оптимізму, запевняють екологи. За словами вчених, інтенсивна спільна робота втримала деякі види від повного знищення. Є багато прикладів збереження деяких острівних птахів, повідомив Саймон Стюарт, голова Комісії з виживання видів Міжнародного союзу збереження природи (IUCN). "Ми можемо показати з упевненістю, що коли ми зосереджуємо свої зусилля зі збереження виду, працюємо безпосередньому з тими погрозами, що над ним нависають, і вкладаємо в це достатньо грошей, тоді видно позитивні результати", - запевнив він.
Наприклад, вдалося розплодити в неволі і повернути у природне середовище проживання каліфорнійського кондора і чорноногого тхора (США), а також коня Пржевальського (Монголія). Обмеження китобійного промислу призвели до швидкого зростання горбатих китів і виключення їх з Червоної книги.
Але все ж учені прийшли до висновку, що подальша боротьба за збереження біологічного різноманіття неможлива без глобальних змін у підході до цієї проблеми.
Зараз вчені, які зібралися на Конвенції ООН про біологічне різноманіття, яка проходить у місті Нагоя, визначаються з постановкою проміжної мети, до досягнення якого слід прагнути в найближче десятиліття: чи зможуть вони повністю зупинити вимирання видів, або ж доведеться зупинитися на менш амбітною завданню.
Уряди країн світу, на відміну від багатьох інших міжнародних питань, єдині в прагненні зупинити зникнення рідкісних видів, зазначив доктор Стюарт. Предметом суперечки залишається хіба що фінансування цих заходів. Одні країни вимагають збільшити його в 100 разів, інші - у 10. Враховуючи, що доведеться збільшити витрати і на боротьбу з потеплінням клімату, а також невизначеність щодо сум, які зараз витрачають на збереження видів, передбачити підсумкове рішення, яке винесуть на саміті ООН, не представляється можливим.
 
За матеріалами: ТСН
Категорія: Світ | Переглядів: 468 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Завтра у західних областях України очікуються дощі
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...