«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 30.04.2024, 06:31:07

Головна » 2011 » Березень » 1 » Російські спецслужби встановили організатора теракту в Домодєдово



Російські спецслужби встановили організатора теракту в Домодєдово
12:44:17
 

Російські спецслужби встановили, що 20-річного смертника Магомеда Євлоєва підготував, а потім відправив до Москви здійснювати теракт у Домодєдово північнокавказький польовий командир Аслан Бютукаєв, пише газета КоммерсантЪ.

Як зазначає видання, правоохоронцям вдалося розібратися з терактом завдяки свідченням чеченського бойовика Хасу Баталова (Абубакар), заарештованого 15 лютого в Москві.

З його слів стало відомо, що з майбутнім смертником, які страждали нервовим розладом після отриманої в дитинстві травми голови, "працював" особисто амір Хамзат - командир так званого південно-західного сектору опору Імарату Кавказ, організації, визнаної терористичною і забороненою Верховним судом Росії.

За даними НАКу, це 37-річний Аслан Бютукаєв, який став відомий спецслужбам завдяки розтиражованому сайтами бойовиків незабаром після теракту, здійсненого в Домодєдово, відеозверненню Доку Умарова. На відомому записі Хамзат сидів біля Умарова разом з майбутнім смертником Євлоєва.

Бютукаєв, як вважають оперативники, дав притулок молодому чоловіку, який прийшов у ліс приблизно за півроку до теракту, а потім обробляв його ідеологічно і водночас підсадив на сильнодіючі психотропні препарати.


За даними очевидців, Магомед Євлоєв, який отримав серед бойовиків ім'я Сейфуллах, у підсумку став "безвольною лялькою" в руках Бютукаєва - до січня цього року він перебував в абсолютній залежності від одержуваних ліків і волі свого "господаря". Таким чином, Доку Умарову залишалося тільки забезпечити смертника грошима перед поїздкою до Москви і "благословити" його перед телекамерою.

За даними газети, Бютукаєв отримав у розпорядження так званий батальйон смертників Ріяд ас-Саліхійн після того, як підтримав Умарова у конфлікті з іншими польовими командирами.

У даний час Бютукаєв-Хамзат зі своїми людьми ховається в так званому Сунженському лісі, розташованому на кордоні Чечні та Інгушетії, в долинах річок Асса і Фортанга. Його групу постійно переслідують силовики обох республік, проте Хамзату досі вдається втікати від погоні.

У МВС Чечні також зазначають, що до Хамзата смертників готував знищений навесні минулого року Саїд Бурятський (Олександр Тихомиров). Причому останній, за даними слідства, переконував людей йти на смерть винятково силою свого слова. Хамзат, на відміну від нього, не володіє такими знаннями в психології, релігії і авторитетом, тому використовує психотропні речовини.

***
Нагадаємо, теракт у Домодєдово був здійснений 24 січня. Жертвами вибуху, потужність якого склала 5 кг в тротиловому еквіваленті, стали 37 людей, понад 120 отримали поранення.

9 лютого стало відомо, що експертиза ДНК останків терориста підтвердила, що смертником був 20-річний Магомед Євлоєв, житель селища Алі-Юрт Назранівського району Інгушетії.

Раніше 7 лютого відповідальність за організацію теракту узяв на себе лідер північнокавказьких бойовиків, глава самопроголошеного Емірату Кавказ Доку Умаров. Перед цим в інтернеті з'явилося відео, на якому Умаров повідомляє про підготовку спецоперації в центральній Росії. На відео поруч з лідером бойовиків перебувають двоє чоловіків, одного з яких називають смертником. Як зазначали ЗМІ, ця людина була схожою на Магомеда Євлоєва.
 
 
Категорія: Світ | Переглядів: 329 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Британские врачи рекомендуют лечить наркоманов героином
Закарпаття: Відзнаки журналістам краю вручив губернатор Олександр Ледида
Стартовала третья акция "7 чудес Украины": Выбирают лучшие замки
Азаров скоротив понад 100 "зайвих" відомств при уряді
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...