«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 10:44:39

Головна » 2009 » Вересень » 25 » Софійський собор та Лавру погрожують виключити зі списку всесвітньої спадщини



Софійський собор та Лавру погрожують виключити зі списку всесвітньої спадщини
11:12:57
Експерти ЮНЕСКО рекомендували Україні розширити буферну зону (територію, на якій будь-яке будівництво має погоджуватися з ЮНЕСКО) Софійського собору до Хрещатика та Бессарабської площі, а також ввести мораторій на будівництво висотних будівель у центрі міста та на схилах Дніпра (буферна зона Києво-Печерської лаври).

 

Про це заявив заступник голови Національної комісії у справах ЮНЕСКО Михайло Скуратовський.

За його словами, невиконання цих рекомендацій загрожує Україні не тільки переведенням Лаври і Софійського собору в список об'єктів підвищеного ризику, але і виключенням зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, куди вони були внесені в 1992 році.

"Це питання виключно міжнародного іміджу країни, що взяла на себе зобов'язання щодо збереження культурних надбань усього людства", - пояснив Михайло Скуратовський.

Як він сказав, ці рекомендації були вироблені влітку поточного року після проведення планової перевірки Києво-Печерської лаври та Софійського собору. Експертів ЮНЕСКО непокоїть несанкціонована забудова в центрі Києва, що порушує культурний ландшафт пам'ятників.

Тим часом в комісії Київради з питань культури і туризму не бачать можливості вирішити цю проблему в рамках своїх повноважень. "Теоретично ми можемо підняти питання про скасування землевідведень під забудову, але в сесійній залі ми ніколи не отримаємо більше половини голосів: більшість депутатів підходять до земельних питань прагматично, поза історичного чи культурного контексту", - сказав голова комісії Олександр Бригинець (БЮТ).

За його словами, при розгляді нових землевідведень позитивний висновок його комісії також не потрібний, не дивлячись на те що "ділянки у буферних зонах виділяються дуже активно". "Тому ми, зокрема, вносимо на розгляд депутатів проект рішення про передачу Лаври з муніципальної власності в державну", - повідомив Бригинець.

Нагадаємо, раніше у Верховній раді був зареєстрований проект постанови, що передбачає передачу Києво-Печерської лаври з ведення Київської міської держадміністрації у розпорядження Міністерства культури і туризму. Один з авторів документа, народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ) вважає, що київська влада Лаврою не займається. "Я намагався з'ясувати інформацію про забудовників Лаври, але навіть служителі монастиря нічого про них не знають. Забудовниками повинні займатися органи прокуратури, до яких ми вже звернулися", - заявив він.

Тим часом заступник міністра культури і туризму Микола Яковина 24 вересня повідомив, що НДІ пам'яткоохоронних досліджень при Мінкульті вже почав розробку проекту розширення буферних зон Лаври та Софії. "Це буде детальна карта не тільки одного об'єкта, в неї потраплять усі культурні об'єкти Києва", - відзначив він.
 
 
Категорія: Культура | Переглядів: 425 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
В Україні за добу у пожежах загинули 4 людини
У президента підтвердили, що Податковий кодекс неконституційний і нелогічний
Офіційний курс валют на 24 грудня
Плавець-марафонець переплив Севастопольську бухту в 7-градусній воді
Джерело: Вибуховий пристрій було закладено в сміттєву урну біля входу в будівлю Макіїввугілля
Інцидент біля Генпрокуратури: Ющенко вступив у суперечку з чоловіком, який образив його
Опитування: 66% росіян вважають, що Україна має залишатися незалежною
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...