«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 05:33:45

Головна » 2011 » Квітень » 7 » «СТОП архітектурному свавіллю!»



«СТОП архітектурному свавіллю!»
10:31:59
 
 
Жителі міста Ужгород обурені тим, що руйнується історичний вигляд старовинного міста. Про це 6 квітня 2011 року заявили активісти — ініціативна група, що організувала акцію-перформанс «СТОП архітектурному свавіллю!».

До ініціативної групи увійшли п’ять закарпатців — учасники «Академії практичної адвокації» — Анна ШЕРШУН, Вадим ШАХНО, Михайло САКАЛОШ, Павло БІЛАК та Юлія ДУБ. Закарпатські активісти вирішили, що проблема руйнації історико-архітектурного вигляду міста потребує негайного вирішення. Часу на зволікання немає, бо скоро не буде що захищати.

Ініціативна група організувала і провела акцію-перформанс «СТОП архітектурному свавіллю!». У рамках акції Юлія Дуб виступила із зверненням до громадян і пояснила причини акції: «Друзі, ми зібрались тут, бо нам не байдуже до історій свого міста. Ми не хочемо мовчки спостерігати за тим як руйнується і здирається історія міста Ужгород. Ми довго мовчали і допустили те, що з культурного, історичного центру наше місто перетворюється на пересічне провінційне, нічим не примітне містечко».

Потім активісти розіграли театралізовану сценку, де показали як виглядає процес руйнування історико-архітектуурного обличча міста. У постановці взяли участь троє дівчат в українському народному вбранні — історичний вигляд міста, та двоє хлопців — бізнесмен та влада. Актори показали, що «бізнесмен» платить «владі» гроші — купує частину будинків, що несуть історичне значення, але старовинний вигляд «покупки» йому не до вподоби. Тому, «бізнесмен» модернізує фасади будинків — руйнуючи їх історичний вигляд. Така зміна робить вигляд будівель не природним, а навпаки смішним і абсурдним. Здавалося б «влада» має якось відреагувати на таке свавілля, але ні — вона надто зайнята підрахунком грошей. Таким ставленням «влада» й сама стає причетною до свавільної руйнації історико-архітектурного вигляду міста.

Далі знову пролунали слова активістів: «Ось так ми бачимо процес руйнування історії міста над Ужем і його результат — каже Юлія Дуб. — Мета нашої акції звернути увагу місцевої влади на проблему. Ми закликаємо владу «Досить здирати історію з нашого міста!», ми говоримо, що «Вандалам у суспільстві не місце!», ми задаємось питанням «Чому панує той, хто руйнує?», ми розуміємо, що «Нема історії – нема культури!», ми констатуємо «Влада мінлива, історія – вічна!». Ці слова й стали гаслами акції, які були зображені на плакатах і транспарантах.

Крім того, були зачитані вимоги громадських активістів до місцевої влади, де були прописані такі пункти:

1. Оприлюднити і зробити загальнодоступним список архітектурних та історичних пам’яток міста Ужгород;

2. Розмістити на всіх архітектурних та історичних пам’ятках інформаційні таблиці, які б засвідчували реєстрацію будинків, як пам’яток, що є особливо цінними для ужгородської громади;

3. Надати всі документи, які б висвітлювали рівень зацікавленості міською владою вирішенням цієї проблеми (акти, рішення, розпорядження та інші правові документи за 2009-2011 роки).

Ці вимоги активісти подали разом із зверненням до Ужгородської міської ради та міського голови Віктора Погорєлова. У зверненні було наголошено на тому, що «за виконанням наших вимог стежитиме ініціативна група та вся громада міста. Тому, просимо Вас піти на зустріч жителям міста і віднести дану проблему до пріоритетних. Ми закликаємо міську владу вийти на контакт з громадськістю з обговорення шляхів вирішення цієї проблеми, або ж у найближчий час знайти найоптимальніше вирішення цієї проблеми».

Організатори повідомили, що на основі відповіді міської влади буде проведено «круглий стіл», де експерти зможуть обговорити і проаналізувати діяльність влади, стосовно даної теми, та винести якісь пропозиції. Тож, ця акція може стати першим кроком до співпраці органів місцевої влади та громадськості, або ж початком боротьби громадян за свої інтереси

Ініціативна група висловлює велику подяку організаціям та людям, які долучились до організації та проведення акції, а саме: Закарпатському «Громадському центру», ЗО МГО «Сокіл», ЗО ОО «Демократичний альянс», Профкому студентів УжНУ, студенткам 1-го курсу відділення журналістики УжНУ та всім іншим людям, які допомогли і посприяли даній акції.

 
 
Джерело: http://rionews.com.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 460 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...