«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 19.05.2024, 02:47:55

Головна » 2010 » Березень » 18 » Світовий банк передрік Східній Європі енергетичну кризу



Світовий банк передрік Східній Європі енергетичну кризу
20:59:32
 
На Східну Європу і Середню Азію чекає енергетична криза, якщо в енергетику регіону не надійдуть інвестиції обсягом понад 3 трлн доларів. Про це йдеться в доповіді Світового банку з гучною назвою "Гасіть світло? Енергетичний прогноз для Східної Європи і колишнього Радянського Союзу".
 
За словами директора департаменту СБ зі сталого розвитку в регіоні Європи і Центральної Азії Пітера Томсона, очікується, що до 2030 року попит на первинні енергоносії в регіоні зросте на 50%, у той час як споживання електроенергії збільшиться на 90%. Він додав, що ще до початку глобальної кризи в 2008 році деякі країни регіону, які імпортують енергоносії, почали відчувати певні труднощі з поставками. "У період фінансової кризи споживання енергії дещо скоротилося, і цей перепочинок дозволив країнам докласти певних зусиль для пом'якшення ймовірних наслідків енергетичної кризи.
 
Але цей перепочинок не триватиме довше п'яти або шести років", - вважає Томсон. На думку експертів СБ, якщо ставлення країн регіону до експлуатації енергоресурсів не зміниться, вони можуть зіткнутися з гострою нестачею енергії, і до 2030 року перетворитися з експортера на імпортера енергії. У доповіді наголошено, що для збереження на нинішньому рівні або підвищення виробництва електроенергії, знадобиться 1,3 трлн доларів інвестицій для забезпечення регіону нафтою, газом і вугіллям. Крім того, енергетична інфраструктура регіону вимагає термінового ремонту.
 
Томсон зазначив, що багато країн, наприклад Україна, відчували перебої в забезпеченні електроенергією ще до початку світової фінансової кризи в 2008 році. Інфраструктура потребує інвестицій в 1,5 трлн доларів протягом 20-25 років, і ще 500 млрд доларів необхідно витратити на системи опалення. Також, зазначили аналітики, те, що в більшості країн держава встановлює тарифи на електроенергію, заважає припливу приватних інвестицій в галузь.
 
Світовий банк бачить "чітку можливість" скорочення поставок газу з регіону через нестачу інвестицій у видобуток. Довгострокові контракти на постачання газу до Європи закінчуються, і Євросоюз, "схоже, не хоче укладати нові довгострокові контракти", йдеться в доповіді. На ринок газу виходять азіатські споживачі, перш за все Китай та Індія, що призводить до зростання цін, загрожуючи проблемами країнам-імпортерам газу в Східній і Центральній Європі.
 
 
 
Категорія: Економіка | Переглядів: 461 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Кабмін хоче самостійно визначати розміри соціальних виплат
Закарпаття — лідер в Україні за темпами зростання промислової продукції
Минулоріч 36-ти збитковим підприємствам від’ємне значення об’єкта оподаткування зменшено на 75,5 млн. грн.
Закарпатських журналістів запрошують позмагатися за 2 премії — імені Михайла Бабидорича та Василя Гренджі-Донського
Рівненські депутати не захотіли робити Бандеру почесним громадянином
Податкові зобов’язання за грудень необхідно сплатити не пізніше 28 січня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...