«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 16:21:11

Головна » 2010 » Листопан » 29 » Там, де природа перевершила сама себе



Там, де природа перевершила сама себе
12:22:53
 
 у Національному природному парку «Зачарований край» зростають види рослин, що пережили льодовиковий період
 
 Від задуму – до реальності
 
Національний природний парк «Зачарований край» створений Указом Президента України у травні 2009 року, і розташовується на території Іршавського району Закарпатської області загальною площею 6101 га.
 
Парк зайняв своє чинне місце у природно-заповідному фонді Закарпаття та України. Наразі завершені усі організаційні питання щодо створення адміністрації парку, та намічені плани щодо його подальшої наукової роботи.
 
Чимало зусиль докладено було Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області щодо його створення. За ініціативи начальника держуправління Андрія Погорєлова, 11 квітня 2007 року відбулася нарада, на якій обговорилися поточні проблемні питання разом з керівниками Іршавського району. У результаті, за взаємною згодою, було прийнято рішення продовжити роботу по оформленню матеріалів щодо створення НПП «Зачарований край» на території Іршавського району. Узгоджені пропозиції були розглянуті керівництвом облдержадміністрації та облради. Два роки дане питання вирішувалося і у травні 2009 року підписаний довгоочікуваний Указ Президента. Нині парк є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення і входить до складу природно-заповідного фонду України.
 
Начальник держуправління Андрій Погорєлов неодноразово у своїх інтерв’ю відзначає особливу роль нацпарку у заповідній справі області: 
 
– Національний природний парк «Зачарований край» створено з метою збереження, відтворення та ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Східних Карпат, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення. Найбільш цінними об’єктами та територіями, що ввійшли до його складу є: геологічний заказник державного значення „Зачарована долина», що являє собою унікальні міжгір’я, де під дією природних факторів залишилися оригінальні кам’яні утвори; гідрологічна пам’ятка природи - болото «Чорне багно», – це унікальне для Європи верхове сфагнове болото, з якого бере початок р. Іршавка. У національному парку зростають букові праліси, а також рідкісні рослини, які є особливою цікавістю дослідників-ботаніків.
 
Колись відомий закарпатський досліджувач Петро Сова писав: «Природа тут перевершила саму себе, створивши повний таємничої чарівності куток, що не піддається описові...». А відомий поет з Іршавщини Василь Кузан пише: «Національний природний парк «Зачарований край» іншої назви отримати просто не міг». До цих слів немає що додати…
 
«У парку ведеться «Літопис природи парку» – як основний документ природоохоронного об’єкту. Сюди вносяться узагальнені результати наукових досліджень і спостережень за станом і змінами природних комплексів, матеріали використовуватимуть для оцінки стану навколишнього природного середовища, розроблення заходів щодо охорони та ефективного використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки. Парк охороняється як національне надбання, до якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання», – додає головний еколог області.
 
Колись Шенборни тут господарювали
 
Парк підпорядковується Державному комітету лісового господарства України, оперативне управління здійснює Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства.
 
Перші згадки та топографічні матеріали про ці лісові масиви датуються XV століттям. До XVIII століття ліси слугували угорським князям. Пізніше, довгий час вони були мисливськими угіддями родини Шенборнів. За Радянської України лісові масиви входили до складу Мукачівського, Кушницького та Довжанського лісокомбінатів. З липня 1995 року територія ввійшла в склад Загатянського державного лісогосподарського підприємства. 11 січня 2002 року рішенням сесії Закарпатської обласної ради створено регіональний ландшафтний парк «Зачарований край», який згодом перетворено в національний.
 
Територія НПП «Зачарований край» приурочена до центральної частини Вигорлат-Гутинської Вулканічної гряди передгір’їв Східних Карпат, а саме до хребта Великий Діл, який у адміністративному відношенні розташований в межах Іршавського району Закарпатської області. Цей масив відділений від інших частин Вулканічної гряди долинами річок Латориця з північного-заходу й Боржава з південного-сходу. Парк розташований на південно-західних схилах Вулканічного масиву, відроги якого спускаються до околиць сіл Осій, Ільниця, Підгірне, Крайня Мартинка і формують його південні та південно-західні окраїни. Північно-східна межа парку проходить по хребту гряди, і граничить зі Свалявським районом, східна - продовжується по хребту, який від найвищої точки масиву - гори Бужора - звертає на південь.
 
 Охорона рідкісних і зникаючих видів
 
 Директор НПП «Зачарований край» Віктор Радик, розповідає про унікальну флору і фауну парку:
 
 – В гірських ландшафтах завдяки значній варіабельності екологічних умов (різні експозиції, крутизна, відмінні кліматичні пояси та ін.) спостерігається висока видова різноманітність рослинного світу. На території НПП "Зачарований край” попередніми дослідженнями встановлено зростання 69 видів судинних рослин, з яких 28 видів, занесених до Червоної книги України. З них 19 видів знаходяться тут на межі свого ареалу, з яких 7 видів є реліктами третинного й один льодовикового періодів. Крім того, тут відмічено зростання одного ендемічного карпатського виду волошки карпатської. Серед видів, занесених до Червоної книги України три знаходяться під загрозою зникнення еретроній собачий зуб, баранець звичайний, журавлина дрібноплода.
 
На території, на якій створено НПП «Зачарований край» виявлено близько 1500 видів тварин, що відносяться до семи типів. Переважна більшість видів належить до класу комах. Загальна кількість видів сягає 8 тисяч.
 
Серед виявлених видів тварин 32 занесені до Червоної книги України, 11 - до Європейського червоного списку, 36 видів - до Карпатського списку загрожуваних видів.
 
З точки зору зоогеографії Українські Карпати відносяться до Бореально-лісової зони, Українсько-Карпатської гірсько-лісової зоогеографічної округи. Фауна хребетних парку є типовою для нижнього лісового і частково передгірного поясу Вулканічного хребта. Всього тут зареєстровано 5 видів риб, 8 видів земноводних, 8 видів плазунів, 86 видів птахів та 34 види ссавців.
 
Зважаючи на вищенаведене, на Парк покладається виконання таких основних завдань:
 
- збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів, що знаходяться на його території;
- створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах;
- проведення екологічної освітньо - виховної роботи;
- проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробка наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища та ефективного використання природних ресурсів.
 
Катерина БІЗІЛЯ
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 592 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...