«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 11:32:06

Головна » 2011 » Травень » 23 » ТОП-5 найбільш затребуваних професій на Закарпатті



ТОП-5 найбільш затребуваних професій на Закарпатті
15:25:34




Станом на 1 травня у Закарпатті зареєстровано 16 тисяч безробітних. Це на 30 % більше, ніж минулого року. Та в області є робота. Принаймні, про це свідчать дані обласного центру зайнятості.

Інша справа, що Закарпаття сьогодні, перш за все, потребує джгутовязальників, швачок, газоелектрозварювальників, операторів комп'ютерного набору, а зовсім не юристів, економістів і спеціалістів з туризму, як це можна було б припустити з щорічних конкурсів на окремі спеціальності у вишах краю.

Отож, топ-5 найбільш затребуваних професій Закарпаття за даними обласного центру зайнятості:
 
1 місце – спеціалісти з обробки металу та інших виробничих професій.

Вакансії цього сектору в обласному центрі зайнятості представлено аж 139. Зарплати сягають 2646-ти грн.

Найбільше тут заплатять електрозварнику на трасі Перечинського району. Серед вимог – наявність посвідчення про кваліфікацію.

Також без особливих проблем знайдуть собі роботу дробильники, електромонтажники сигналізації і завантажувачі-вивантажувачі.

Потребу в додаткових робітничих та інженерно-технічних працівниках підтвердили Мукачево.net зокрема на ужгородському «Турбогазі». «Для механообробного виробництва це токарі, фрезерувальники, слюсарі механоскладальних робіт, електрозварювальники, оператори токарних станків з ЧПУ, оператори координатно-розточувальних станків. Для ливарного виробництва це плавильники, формувальники та модельники. Також нам потрібні слюсарі ремонтники, слюсарі КІПіА, електрики, водії автонавантажувачів та інші допоміжні спеціальності», – оголосив увесь список директор підприємства Михайло Качур, наголосивши, що відкриті вакансії зараз є по всіх названних мною спеціальностях. За місяць на «Турбогазі» обіцяють платити 1400-4600 грн. – залежно від особистих результатів роботи.
Хоч сфера будівництва на Закарпатті поки пробуксовує, на що між іншим звертав увагу глава держави під час останнього візиту, однак і тут є робота. За словами директора ТОВ «Добро-Буд» Бориса Качура, сьогодні є серйозний дефіцит у інженерах-будівельниках з досвідом роботи не менше 5 років. «Потрібні саме люди, які б керували будівельним процесом, а це дуже велика відповідальність. Звісно, можна було б взяти одного досвідченого фахівця, і одного випускника, аби той набирався досвіду, тобто виховувати власного спеціаліста. Однак зараз на це мало хто йде через фінансову скруту», – пояснив він. Платню досвідченим інженерам обіцяють більш ніж пристойну – до 4-5 тисяч гривень. За інформацією Мукачево.net, на будівництві також чекають тих, хто вміє працювати на спецтехніці – екскаваторах, кранах, бульдозерах.
 
 2 місце – спеціалісти легкої промисловості.

Загалом в області зареєстровано 118 вакансій за цим напрямком. Тут себе можуть знайти й інваліди, адже чимало місць облаштовані для людей з обмеженими можливостями.

Ось, до прикладу, кличе на роботу швачок мукачівська трикотажна фабрика «Мрія». Скільки платитимуть – не кажуть, але обіцяють стабільно. А також: безкоштовне перевезення транспортом, часткову оплата харчування в їдальні та дотримання соціальних гарантій.
 
 3 місце – керівники та менеджери.

Сьогодні відкрито 102 вакансії цієї категорії. Йдеться про робочі місця, в тому числі і для менеджерів, юристів, спеціалістів державної служби.

Саме в цій категорії рекордна зарплата в області: на місці начальника управління підприємства «Підкарпатзахідтранс» Перечинського району Ви отримуватимете 7474 грн/міс.

Менеджера проектів розшукує і IT-компанія ТранСофтГрупа. «Нам потрібна людина, яка б не тільки добре розбиралася в IT, а й мала досвід ведення цілих проектів, постановки та контролю за виконанням задач, тощо», – зауважив у коментарі Мукачево.net директор компанії Віктор Мензул.

Водночас, станом на 1 травня в обласному центрі зі спеціальностями «юрист» та «економіст» розшукують по 2-а спеціалісти. «Такі вакансії укомплектовуються за день-два, – розповіла Олена Когут. – Як правило, роботодавці вимагають на такі посади працівників з досвідом роботи».

Зазначимо, що лише провідні закарпатські ВУЗи, а саме Ужгородський національний університет, Мукачівський державний університет та Закарпатський державний університет в цьому році «випускають» 565 економістів, 160 юристів. Де їм шукати роботу – невідомо.
 
 4 місце – різноробочі.

У базі обласного центру зайнятості чимало вакансій на тимчасові сезонні роботи. Власне, мінливість – якраз і їхній найбільший недолік. Хоча платня тут від 1200 до 1400 грн. Працювати доведеться в лісничому господарстві чи, скажімо, садити квіти на турбазі. Тут себе можуть знайти також підсобні робітники, двірники і вантажник.
 
 5 місце – сфера послуг і торгівлі.

Манікюрниці, офіціанти, кухарі та продавці замикають п’ятірку найзатребуваніших професій краю. Останнім часом найбільше пропозицій в цьому секторі для продавців продовольчих товарів. Зарплата – від мінімальної (961 грн/міс) до 1500.
У той же час, за результатами дослідження Карпатського центру полінгових досліджень, найпопулярнішими серед закарпатців є наступні професії:
 
ІТ-сфера
Менеджер (різні сфери)
Юриспруденція

Згідно з опитування, «IT-шників» у Закарпатті вважають і найперспективнішими. Слідом за ними йдуть психологи, економісти, дизайнери ландшафту та логісти.
«Для хорошого ІТ-спеціаліста ми завжди знайдемо роботу з гідною платнею. Навіть якщо у нас всі основні вакансії закриті, – зауважив Мукачево.net директор ТОВ «ТранСофтГрупа» Віктор Мензул. – Сьогодні ми більше орієнтуємося на зовнішній ринок, так званий outsource, тому завжди відчуваємо потребу в кваліфікованих працівниках. Це і програмісти, і тестери програмного забезпечення».

Хоч ТранСофтГрупа знаходиться в Мукачеві, на ній працюють люди з усієї області. Примітно, що фірма сама довозить працівників. За словами пана Мензула, середній вік спеціалістів компанії не перевищує 30 років. І це не обов’язково люди з профільною освітою.

Одне із ключових питань – зарплата. Досліджуючи його в розрізі Закарпаття ми стикнулися з доволі відчутним діапазоном. Заробіток місцевого «ІТ-шника» може коливатися від мінімальної (до прикладу, у системних адміністраторів на непрофільній фірмі) до платні рівня столиці. Усе залежить від профілю (CEO, С++ чи PHP developer), рівня кваліфікації та проекту, в якому працює спеціаліст.

PS. За неофіційними даними кожен четвертий закарпатець виїжджає на заробітки за кордон.

Аліса Квич, "Мукачево.net


Джерело: http://karpatnews.in.ua
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 542 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Мукачеві митрополит Київський і всієї України відслужив літургію на честь 650-річчя Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря
Личная месть Левочкина Шуфричу – интрига, изящно доведенная до конца указом Президента о назначении министром МЧС Балоги
Суд виніс вирок 12 міліціонерам, які били і грабували туристів у Криму
Упродовж 5-ти років у регіоні діятиме Програма будівництва розплідників і ферм із розведення диких тварин та птахів
Податкові зобов’язання за грудень необхідно сплатити не пізніше 28 січня
Тимошенко запропонувала альтернативу підвищенню пенсійного віку
Закарпатські партії об'єднаються через загрозу репресій, утвердження тоталітаризму та деукраїнізацію
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...