«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 06:09:48

Головна » 2011 » Березень » 4 » «Твоя вишиванка»



«Твоя вишиванка»
11:00:49
 
 
У четвер, 3 березня у прес-центрі «Закарпаття» з журналістами зустрілися люди, причетні до акції «Твоя вишиванка»: координатор акції Інна Конар; голова управи крайової "Просвіти" Павло Федака; викладач Закарпатського художнього інституту, кандидат мистецтвознавства Роман Пилип та завідувач відділом експозиції Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан.

Ідея конкурсу та виставки сучасної та старовинної вишивки виникла, як розповіла Інна Конар, в руслі проведення Шевченківських днів. "Для українця вишиванка – не просто річ, це символ домівки, родини, це символ, який не має матеріального виміру," – сказала вона. Фото-конкурс буде проводитися до 9 березня, наступного дня будуть підводитися підсумки. До уваги братимуться в першу чергу ідея фотографії. Адже основною ціллю акції є "об'єднати в нас усіх українство, тому що немає націоналізму без духу," – додала пані Конар. Святкова церемонія оголошення переможців пройде у приміщенні "Просвіти".

Павло Федака розказав про підтримку "Просвітою" акції з вишиванкою, яка у світлі антиукраїнської зими принесе позитив національного самоусвідомлення закарпатцям. Він додав, що дослідження вишивки давно проводилося, зокрема згадав про виставку в 1924 році "Мистецтво Подкарпатской Русі", де дослідники вивчали основні тенденції тогочасної вишивки.
Відтак, пан Василь Коцан розповів про особливості народного одягу, як вираження національної самосвідомості та етнічної самоідентифікації Він також торкнувся питання територіального поширення особливостей народного одягу, відмітивши й особливості одягу національних меншин, які здавна живуть на Закарпатті.

Про особливості ж орнаментів, про традиційну одягову вишивку Закарпаття розповів Роман Пилип. Закарпаття поділяється на 4 етнографічні зони: гуцули, лемки, бойки та долиняни. Пан Роман торкнувся особливостей вишивки кожної групи. "Я б застеріг науковців від прямого розшифровування символів та знаків на вишивках, – сказав викладач, – Орнаментика – це не ієрогліфи і аби її розшифрувати, необхідно знати цілі пласти культури." Відмітив він і те, що одним із найархаїчніших символів у вишивці є ромб, який найчастіше символізував засіяне поле.

 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 563 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Ужгород: Цьогоріч організатори Параду наречених очікують більше 100 учасниць
Сегодня финальный матч Кубка Украины по футболу, в котором встретятся "Таврия" и "Металлург".
Україна допустить Росію до приватизації своїх стратегічних підприємств
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...