«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 14:07:28

Головна » 2010 » Серпень » 10 » У портах заблоковано 80% українського зерна



У портах заблоковано 80% українського зерна
10:12:19
Влада та представники бізнесу продовжують блокувати експорт зернових з України. Як повідомив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, у портах досі залишаються 80% зернових і тільки 20% "незрозуміло яким чином вивезені".

Як випливає з внутрішнього листування Держмитниці та її регіональних підрозділів, експортувати зернові з країни хоча і не заборонено, але практично неможливо, пише "КоммерсантЪ-Україна" у вівторок, 10 серпня.

За даними учасників ринку, зараз в українських портах перебувають шість суден з пшеницею, зафрахтованих компаніями Alfred C. Toepfer, "Кернел", а також дочірньою структурою Glencore International - компанією "Сарна".

"Наше судно стоїть десять днів у Севастопольському морському порту, і ми вже платимо штраф за простій. Митне оформлення призначеного для перевезення на ньому зерна поки завершити не вдається, через те що ще не отримані результати аналізів, які проводяться за новими вимогами Держмитслужби - на відповідність зерна митному коду, за яким воно вивозиться ", - розповів директор компанії "Сарна" Микола Петрик. Отримати коментарі в Alfred C. Toepfer і "Кернел" поки що не вдалося.
У Держмитниці пояснили, що відомство здійснює додатковий контроль над якістю зерна. Зокрема, право брати зразки для дослідження закріплене в ст. 75 Митного кодексу, що вже дозволило виявити перші порушення. Так, компанія Alfred C. Toepfer надала недостовірну інформацію про якість зерна при оформленні експорту обсягом у 5,5 тис. т.

"Складено протокол про порушення митних правил, розпочато провадження. Таким чином Держмитниця попередила чергову спробу експорту продукції за завищеною ціною і не відповідної якості з метою можливого незаконного відшкодування ПДВ", - резюмували в Держмитниці.

Тим часом, як стало відомо, у вільному вивезенні пшениці з країни зараз не зацікавлені і самі учасники ринку. Вони пропонують уряду ввести тимчасову заборону на її експорт, що дозволить їм скористатися правом розірвати діючі невигідні угоди, пояснивши це форс-мажорними обставинами.

За словами високопоставленого менеджера у великій зерноторговій компанії, напередодні це питання обговорювалося на нараді в Українській зерновій асоціації: "За її підсумками було вирішено запропонувати уряду підписати меморандум, який передбачає запровадження такого заходу".

Нагадаємо, про блокування експорту зернових з українських портів стало відомо із заяв учасників ринку наприкінці липня. Влада відреагували на це миттєво. 2 серпня віце-прем'єр Сергій Тігіпко звинуватив у затримках поставок Державну митну службу, пообіцявши вимагати покарання чиновників, "дії яких приводять до збитків бізнесу і держави".

На затримки постачань могла вплинути ситуація на зерновому ринку. Хоча, за даними джерела в Мінагрополітики, уряд як і раніше очікує врожай зерна на рівні 40-42 млн т, а перехідні залишки становлять 5,4-5,8 млн т, закупити його в Аграрний фонд (АФ) проблематично. Водночас, на думку експертів, уряд не йде на пряму заборону експорту через можливі санкції з боку СОТ.

Як повідомлялося, з 15 серпня Росія запровадила тимчасову заборону на експорт зерна. Через цю новину ціна ф'ючерса на пшеницю на Чиказькій біржі досягла 23-місячного максимуму - 7,85 долара за бушель.

На думку європейських трейдерів, цей крок російської влади може перемішати всі карти на світовому ринку і викликати серйозні наслідки. Через масштабні пожежі та посуху, які спричинили загибель врожаю, сільське господарство РФ зазнало мільярдних збитків. За прогнозами, Росія в цьому році зможе експортувати на 30-50% менше пшениці, ніж у минулому. Цю нішу на ринку цілком може зайняти Україна.
 
tsn.ua
 
Категорія: Економіка | Переглядів: 330 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Гостре для Закарпаття питання – відселення жителів зі зсувонебезпечних територій спробував вирішити Олег Гаваші
Погода у Закарпатті на 18 листопада 2009 року
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...