«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 10:34:22

Головна » 2009 » Жовтень » 5 » У Швеції відкрився 108-й Нобелівський тиждень



У Швеції відкрився 108-й Нобелівський тиждень
10:30:48
В понеділок, 5 жовтня, з оголошення імені лауреата в області фізіології і медицини у Швеції відкривається 108-й Нобелівський тиждень.

 

Найближчими днями стануть відомі власники премії і в інших дисциплінах. Так, у вівторок, 6 жовтня в шведській столиці буде оголошено про рішення Нобелівського комітету з фізики, 7 жовтня – з хімії, 8 жовтня - з літератури.

В п'ятницю, 9 жовтня, в Осло буде названий лауреат премії миру. Останнім визначиться власник "Премії з економіки пам'яті Нобеля", яку заснував Банк Швеції в 1968 році. Це відбудеться в понеділок, 12 жовтня.

За традицією, Нобелівські комітети до останнього моменту нічого не повідомляють ані про самих претендентів на премію, ані про тих, хто їх висунув.

Шість років тому британський букмекерський сайт "Ледброукс" почав приймати ставки на лауреатів Нобелівської літературної премії і вже кілька разів "вгадував" переможців, але на іменах в області медицини спробувати збагатитися поки що ніхто не ризикує.

Наукові розділи газет і журналів роблять власні припущення. Так, оглядач центральної газети "Дагенс Нюхетер" Карін Бойс, який кілька разів правильно визначив лауреатів напередодні офіційного оголошення, викликавши тим самим підозри у витоках інформації, цього року пророкує премію чотирьом відкриттям:

- кров'яних стволових клітин (канадські доктори Ернст Маккаллох і Джеймс Тілл),

- ядерних гормональних рецепторів (француз П'єр Шамбон, американці Роналд Еванс і Елвуд Дженсен),

- відкриття ензима, який допомагає синтезувати теломери на кінцях хромосом (американці Елізабет Блекберн, Керол Грейдер і Джек Шостак),

- четверте пов'язане з вивченням ферментів, задіяних в процесах синтезу рибонуклеїнових кислот, яке провів американець Роберт Редер.

На думку шведської журналістки, вірними ознаками можливого отримання цими ученими високої нагороди в Стокгольмі є присуджена їм раніше премія імені Альберта Ласкера в США і частий індекс цитування наукових робіт, згідно з агентством "Томсон Рейтер".

У своєму заповіті Альфред Нобель доручив місію вибору лауреата з фізіології і медицини Каролінському інституту в Стокгольмі, заснованому в 1810 році і одному з провідних освітніх і наукових медичних центрів світу. Створений при ньому Нобелівський комітет складається з п'яти постійних членів, які, у свою чергу, мають право запрошувати експертів для консультацій.
 
 
Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 373 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Мукачеві митрополит Київський і всієї України відслужив літургію на честь 650-річчя Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря
Личная месть Левочкина Шуфричу – интрига, изящно доведенная до конца указом Президента о назначении министром МЧС Балоги
Суд виніс вирок 12 міліціонерам, які били і грабували туристів у Криму
Упродовж 5-ти років у регіоні діятиме Програма будівництва розплідників і ферм із розведення диких тварин та птахів
Податкові зобов’язання за грудень необхідно сплатити не пізніше 28 січня
Тимошенко запропонувала альтернативу підвищенню пенсійного віку
Закарпатські партії об'єднаються через загрозу репресій, утвердження тоталітаризму та деукраїнізацію
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...