«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 10.05.2024, 03:24:06

Головна » 2010 » Серпень » 26 » Україна просить Росію знизити ціну на газ на третину



Україна просить Росію знизити ціну на газ на третину
08:46:35
 
Кабінет міністрів домагається перегляду газових угод з Росією. Росія готова вислухати пропозиції України. Про це пише "Коммерсант Украина".
Прем'єр Микола Азаров заявив, що Україна планує переглянути формулу ціни газу в міжурядових угодах, щоб знизити вартість палива на третину. "Нафтогаз" обіцяє натомість збільшити закупівлі газу у "Газпрому" і створити з ним СП на вигідних для російської монополії умовах.
Україна розраховує підписати з Росією договір, де не буде застосовуватися нульове мито, але формула розрахунку вартості газу дозволить знизити ціну приблизно на 30% в порівнянні з діючим договором, стверджує джерело в Мінпаливенерго.
"Ми хочемо отримувати газ за ціною країн Східної Європи, а не Західної, як зараз", - пояснив співрозмовник.
В обмін Україна готова збільшити закупівлю газу в Росії з 55 до 75 млрд кубометрів на рік, а також піти на поступки в питанні створення СП з "Газпромом".
Минулого тижня в Москві почався новий раунд переговорів про створення спільного підприємства "Газпромом" і "Нафтогазом". Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що Україна готова внести до СП всю газотранспортну систему і площа Паласу на шельфі Чорного моря.
25 серпня в Мінпаливенерго повідомили, що очікують від "Газпрому" пропозицій щодо російських родовищ, які можуть бути внесені до СП.
За словами джерела в Мінпроменерго Росії, РФ готова почати переговори про перегляд міжурядових контрактів. "У принципі, прив'язка ціни до обсягу справедлива. Чим більше Україна купить, тим дешевше їй можуть продати", - пояснили в міністерстві.
Аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн нагадав про недавню заяву найбільшого покупця російського газу E. ON Ruhrgas про очікування в найближчі 3-5 років надлишку палива на європейських ринках газу. У зв'язку з цим компанія веде переговори з "Газпромом" про перегляд умов довгострокових контрактів і зниження обсягів закупівлі газу.
"Якщо Україна збільшить закупівлі, "Газпром" зможе хоча б частково відновити втрати від зниження його споживання в Німеччині", - зазначив Шеїн.
Однак зростання споживання газу на внутрішньому ринку України в найближчі роки не перевищить 3-5%, стверджує член комітету з ПЕК Верховної ради Олександр Гудима.
"Таким чином збільшити закупівлі газу ми зможемо виключно за рахунок його реекспорту до країн Східної та Центральної Європи. Це вкрай невигідно для Росії, яка навряд чи погодиться створити конкуренцію на цих ринках з боку України ", - зазначив він. На думку Гудими, більш ймовірним сценарієм стануть поступки з боку України у створенні СП. "Наприклад, Україна може погодитися на включення в СП дрібних російських родовищ в обмін на ГТС і площа Паласу і таким чином досягне перегляду формули ціни", - вважає він.
Нагадаємо, у січні 2009 року Україна Росії підписали довгостроковий контракт на 10 років, який обраховується за європейською формулою.
 

 
Категорія: Економіка | Переглядів: 376 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
В Угорщині евакуюють 6 тисяч людей через ймовірність нового викиду токсинів
Студентські протести в Лондоні обернулися погромами: 32 затриманих
Погода у Закарпатті та Ужгороді 22 листопада
Уряд ліквідував Держінспекцію по охороні землі
Таїландська авіакомпанія почала приймати на роботу бортпровідників-транссексуалів
Ужгород заклеїли наліпками: "Я ненавиджу це місто"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...