«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 10:38:13

Головна » 2010 » Листопан » 22 » Україна та ЄС домовляться про скасування візового режиму



Україна та ЄС домовляться про скасування візового режиму
10:18:02
 
У понеділок, 22 листопада, в Брюсселі відбудеться 14-й саміт Україна-Європейський Союз, в якому візьме участь президент Віктор Янукович. Вже зараз відомо, що за підсумками саміту буде підписано план дій безвізового режиму Україна-ЄС, пише "Коммерсант-Украина" у статті "Все по плану".

У той же час головною інтригою залишається те, наскільки жорстко європейські чиновники готові висловитися щодо обмеження прав і свобод людини в країні.
Ще кілька місяців тому стало очевидно, що на листопадовому саміті Україна не зможе досягти більш амбітної мети і підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом, хоча представники української влади до останнього часу відмовлялися визнавати цей факт. Головною перешкодою підписанню угоди стала складність переговорів про зону вільної торгівлі, які технічно неможливо було завершити в поточному році.
У той же час і план дій безвізового режиму складно назвати особливим успіхом України. Ще навесні очікувалося, що документ буде названий "дорожньою картою" - це поставило б його в один ряд з аналогічними договорами між ЄС і західнобалканськими країнами. Проте за наполяганням ряду країн-членів ЄС, зокрема Німеччини, статус документа знизили. В українському договорі, на відміну від балканського, будуть відсутні будь-які зобов'язання ЄС щодо скасування візового режиму у випадку, якщо Україна виконає всі вимоги плану дій.
Представники ЄС також відзначають, що особливу увагу на саміті буде приділено питанню про необхідність дотримання прав і свобод людини в Україні. "Це базові європейські цінності, а Україна декларує бажання інтегруватися в Євросоюз", - підкреслив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.
"Резолюція саміту почнеться зі згадки про складнощі у сфері демократії. Ці теми будуть відображені вже в третьому параграфі, що є ознакою особливої уваги до них Євросоюзу", - розповів високопоставлений єврочиновник. Проте формулювання даного документу є досить м'якими – у них немає прямих закидів на адресу Києва. Зокрема, в резолюції йдеться, що після проведених в Україні виборів до місцевих органів влади стала очевидна необхідність зміни виборчого законодавства.
На закритих переговорах з президентом Віктором Януковичем представники Євросоюзу мають намір повідомити йому, що проблеми з розвитком демократії в країні можуть поставити під загрозу навіть економічне співробітництво з ЄС, зокрема переговори про створення зони вільної торгівлі. Проте в ході публічної частини саміту єврочиновники швидше за все утримаються від таких заяв, прогнозують джерела.
Ще до саміту представники української влади дали зрозуміти, що якщо цілі по співпраці з Євросоюзом не будуть досягнуті, то це відбудеться, перш за все, з вини опозиції, в першу чергу партії "Батьківщина" та її лідера Юлії Тимошенко. "Українська опозиція намагається зробити все можливе, щоб саміт не був успішним", - заявив глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін. МЗС ж зі свого боку повідомило, що європейські партнери Тимошенко - фракція Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті - намагаються "чи не зірвати саміт Україна-ЄС".
Європейські чиновники підкреслюють, що думка Юлії Тимошенко і її партнерів не може стати вирішальною при прийнятті рішень ЄС. "Немає нічого ненормального, якщо опозиція за допомогою сестринської партії (ЄНП) просуває в Євросоюзі своє бачення ситуації в Україні. Але я можу запевнити, що лобізм опозиції не дасть ніякого ефекту, якщо влада покаже необхідний прогрес по всіх питаннях, що турбують ЄС", - зазначив Тейшейра.
Також у понеділок увечері в Брюсселі відбудуться тристоронні переговори Україна-Росія-ЄС з питань співробітництва в галузі енергетики. Ця зустріч, анонсована українським прем'єр-міністром Миколою Азаровим, до останнього дня була під загрозою зриву через відмову від участі російської сторони, однак у підсумку Москва дала добро на її проведення. Переговори пройдуть без преси і, за попередньою домовленістю сторін, їх підсумки не будуть публічними.
 
За матеріалами: ТСН
Категорія: Україна | Переглядів: 371 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...