«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 19:22:07

Головна » 2010 » Вересень » 2 » Ужгородські вибори: хто кого?



Ужгородські вибори: хто кого?
08:32:59
 
«Всього 1% розділяє двох основних претендетнів на посаду мера» - каже соціолог Федір Шандор.

У вівторок в Ужгородському прес-клубі провідні закарпатські експерти розповіли про вибори ужгородського мера та змоделювали подальший перебіг кампанії. З журналістами зустрілись кандидат соціологічних наук, директор Карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор, керівник обласного відділення Комітету виборців України Ярослав Фриндак та координатор Громадської мережі "Опора", політолог Володимир Феськов.
 
Осінні вибори мера Ужгорода, на відміну від виборів до обласної ради, обіцяють бути інтригуючими і перетворяться на шоу, переконаний провідний закарпатський соціолог Федір Шандор:
"Виборчі перегони в Ужгороді цікаві. Протягом останніх років поруч з діючим мером Ратушняком в соцопитуваннях жителі постійно вказували ще на три прізвища: Павла Чучку, Віктора Погорєлова, Володимира Гісема. Фактично вони ділили антимерський електорат. Павло Чучка останні роки проводив активну діяльність в різних сферах, що зумовило значний ріст його рейтингу – однак рішення суду заблокувало йому можливість продовжити політичну карєру. Володимир Гісем вирішив йти в обласну раду, не ввязуючись у міські конфлікти. І вийшло так, що єдиним з рейтингових суперників діючого мера залишився його попередник Віктор Погорєлов."
 
Федір Федорович ознайомив журналістів з результатами останнього соціологічного дослідження за серпень місяць, проведеного Карпатським центром полінгових досліджень, що дозволяють побачити теперішню картину на політичній карті міста і змоделювати подальший розвиток ситуації. На сьогодні є наступні дані:
1.За кого з названих кандидатів на посаду міського голови ви збираєтесь голосувати 31 жовтня?
Сергій Ратушняк - 17, 2%
Віктор Погорєлов - 16, 3%
Микола Жолтані - 3,1%
Володимир Бобков - 1,9%
Володимир Приходько - 1,4%
Тетяна Мясковська - 1,4%
Анатолій Синишин - 1,2%
Проти всіх - 17, 7
Важко відповісти - 39,8%
 
Відомий закарпатський соціолог констатував: визначились основні лідери. Всі інші кандидати сильно відстають від двох головних претендентів. Не можна забувати, що Ужгород має сильні релігійні, національні та консервативні традиції. Враховуючи, що до виборів залишилось всього 2 місяці, переломити ситуацію вони не зможуть і ніхто з групи аутсайдерів вже не зможе перйти навіть 5% рубіж. Вони змагатимуться скоріше між собою, намагаючись на цих виборах засвітитись.
Ситуація в діючого мера Сергія Ратушняка непроста. Ми попросили жителів міста оцінити своє ставлення до Сергія Миколайовича і отримали наступні результати: 66,6% виборців, які готові голосувати за будь-кого, лиш би не за Ратушняка – це тривожний дзвінок для мера. Ці дані дають реальні можливості іншому кандидату поборотись за посаду міського голови."
 
Також виборцям поставили ще одне питання:
Якби вибори мера відбувались в два тури і до другого туру вийшли б два кандидати, то за кого б ви проголосували?
Результати показують, що як Чучка, так і Погорєлов у випадку другого туру з великим відривом перемогли б Ратушняка. Проте тут треба зробити поправку на те, що Чучка вже не зможе нікуди балотуватись.
Підсумовуючи ситуацію як в Ужгороді, так і в інших містах України, можна провести спільні риси: люди не очікують від майбутнього мера золотих гір – вони просто хочуть бачити господарника, який вирішить принаймні нагальні проблеми – в першу чергу в комунальній сфері. Виграє той кандидат, який відійде від політики і сконцентрується на більш приземлених питання: подача води цілодобово, газопостачання, стан доріг, зелених насаджень, ліфтів.
 
І хоча основні тенденції кампанії уже зрозумілі, Федір Федорович все ж продовжуватиме слідкувати за перебігом подій – з професійного інтересу.
Голова обласного відділення Комітету виборців України Ярослав Фриндак розповів присутнім про нове виборче законодавство. "Закон має багато суперечностей, коли одна стаття суперечить іншій. Таке враження, що його писали різні люди, які просто обєднали свої напрацювання не порадившись між собою. Партіям буде дуже складно сформувати дільничні та територіальні комісії за такий короткий час. На жаль, поправки, які пропонували громадські експерти, не були враховані – це неодмінно призведе до конфліктних ситуацій на виборах". На думку Ярослава Фриндака, найбільшими прогалинами нового Закону про місцеві вибори є пункти щодо формування ТВК. "Дуже мало часу відведено на формування виборчих комісій. Тому у жодної політичної сили не будуть стовідсотково закриті усі комісії", — каже Я. Фриндак.
 
Володимир Феськов, представник Громадської мережі "Опора" розповів, що і цього року "Опора" моніторитиме виборчу кампанію: "Ми будемо відстежувати всю інформацію, яка циркулюватиме у ЗМІ, а також ту, що виходитиме від самих кандидатів. Моніторитимемо і право на мирні зібрання та слідкуватимемо за роботою ТВК".

Окремим напрямком роботи громадського спостереження стане моніторинг виконання передвиборчих обіцянок. "Як тільки нові депутати отримають мандати, ми з перших днів відслідковуватимемо, чи відповідає їхня політика озвученим обіцянкам, які вони дали громаді", — сказав Володимир Феськов.
 
zakarpattya.net.ua




Микола Мейсарош
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 403 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Закарпаття отримало від уряду 15 млн. грн. на ліквідацію наслідків грудневого стихійного лиха
Церкви на Перечинщині обкрадав братський “дует”
У Канаді відбулося п’ять масових акцій на підтримку Тимошенко
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
Род Стюарт осуществляет свою мечту - записать альбом вместе со Смоки
Самый дорогой особняк в мире оценивается в $150 млн.
В мировом океане найдены почти 18 тысяч неизвестных видов
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...