Проте деякі експерти вважають, що продаж йодованої солі не тільки не є дієвим способом боротьби із йододефіцитом, але й, у деяких випадках, може зашкодити здоров’ю.
Через низький вміст йоду у ґрунті та воді, і, відповідно, у продуктах місцевого походження, близько 70% населення України, кажуть науковці, відчувають нестачу йоду у харчуванні. Як наслідок – поширений розвиток йододефіцитних захворювань – від порушень роботи щитоподібної залози до розумового відставаня. Цю проблему в Україні пропонують вирішити шляхом йодування солі. Так роблять у багатьох країнах, кажуть прихильники ухвалення закону про обов’язкове йодування солі.
«Якщо є навіть легкий йодний дефіцит, то, за дослідженнями, рівень інтелекту у школярів молодшого шкільного віку знижується на 10-15 одиниць IQ. Йодована сіль вирішує це питання. Ніхто не може забезпечити все населення ні одним іншим продуктом харчування щоденно в однаковій кількості і гарантувати, що це буде безпечно,» – каже фахівець з питань харчування фонду ЮНІСЕФ Олена Труш.
До парламенту передано законопроект, який передбачає (за невеликим виключенням) йодування усієї солі, що використовується для виробництва продуктів харчування, а також кормова сіль. З такою ініціативою до парламенту звертаються не вперше, але так само, як і п’ять років тому, не всі науковці погоджуються, що масове йодування солі допоможе вирішити проблему. І головне – не зашкодить.
Їхній найперший аргумент – не вся територія України є йододефіцитною, а тому проблему з дефіцитом йоду у різних областях повинна вирішуватися по-різному. Питання викликає також синтетична речовина – йодат калію, якою пропонують йодувати сіль, – передає Кореспондент.
«Йодування потрібне, але – йодувати не всю сіль, а тільки її частину, по-друге, йодувати не йодатом калію, який дуже нам нав’язує ЮНІСЕФ, як токсичною речовиною, а випробуваною сполукою калій-йод, що робилося в усьому світі більше ста років», – каже професор Віталій Корзун з Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва.
Фахівці також рекомендують додавати йодовану сіль лише у готові страви, адже під час термічної обробки йод випаровується і може змінювати свої властивості. Професор Корзун також наголошує, що декому йодована сіль протипоказана, крім того, надлишок йоду може призвести до більш серйозних захворювань, аніж його нестача:
Згідно з офіційними даними, з 24 областей України йододефіцитними визнано 7 західних областей: Волинська, Закарпатська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська. Водночас, кожуть фахівці, навіть при зниженій концентрації йоду в раціоні, якщо у харчуванні людини в достатній кількості присутні інші речовини, йододефіцитні захворювання навряд чи виникнуть.