«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 05:45:59

Головна » 2010 » Листопан » 10 » В Україні пропонують примусово йодувати сіль



В Україні пропонують примусово йодувати сіль
14:28:06

 
У парламенті знову зареєстровано законопроект, який передбачає обов’язкове йодування солі. Таким чином пропонується вирішити проблему йододефіциту в України за допомогою обов’язкового йодування солі, що продається в магазинах.

Проте деякі експерти вважають, що продаж йодованої солі не тільки не є дієвим способом боротьби із йододефіцитом, але й, у деяких випадках, може зашкодити здоров’ю.

Через низький вміст йоду у ґрунті та воді, і, відповідно, у продуктах місцевого походження, близько 70% населення України, кажуть науковці, відчувають нестачу йоду у харчуванні. Як наслідок – поширений розвиток йододефіцитних захворювань – від порушень роботи щитоподібної залози до розумового відставаня. Цю проблему в Україні пропонують вирішити шляхом йодування солі. Так роблять у багатьох країнах, кажуть прихильники ухвалення закону про обов’язкове йодування солі.

«Якщо є навіть легкий йодний дефіцит, то, за дослідженнями, рівень інтелекту у школярів молодшого шкільного віку знижується на 10-15 одиниць IQ. Йодована сіль вирішує це питання. Ніхто не може забезпечити все населення ні одним іншим продуктом харчування щоденно в однаковій кількості і гарантувати, що це буде безпечно,» – каже фахівець з питань харчування фонду ЮНІСЕФ Олена Труш.

До парламенту передано законопроект, який передбачає (за невеликим виключенням) йодування усієї солі, що використовується для виробництва продуктів харчування, а також кормова сіль. З такою ініціативою до парламенту звертаються не вперше, але так само, як і п’ять років тому, не всі науковці погоджуються, що масове йодування солі допоможе вирішити проблему. І головне – не зашкодить.

Їхній найперший аргумент – не вся територія України є йододефіцитною, а тому проблему з дефіцитом йоду у різних областях повинна вирішуватися по-різному. Питання викликає також синтетична речовина – йодат калію, якою пропонують йодувати сіль, – передає Кореспондент.

«Йодування потрібне, але – йодувати не всю сіль, а тільки її частину, по-друге, йодувати не йодатом калію, який дуже нам нав’язує ЮНІСЕФ, як токсичною речовиною, а випробуваною сполукою калій-йод, що робилося в усьому світі більше ста років», – каже професор Віталій Корзун з Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва.

Фахівці також рекомендують додавати йодовану сіль лише у готові страви, адже під час термічної обробки йод випаровується і може змінювати свої властивості. Професор Корзун також наголошує, що декому йодована сіль протипоказана, крім того, надлишок йоду може призвести до більш серйозних захворювань, аніж його нестача:

Згідно з офіційними даними, з 24 областей України йододефіцитними визнано 7 західних областей: Волинська, Закарпатська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька, Івано-Франківська. Водночас, кожуть фахівці, навіть при зниженій концентрації йоду в раціоні, якщо у харчуванні людини в достатній кількості присутні інші речовини, йододефіцитні захворювання навряд чи виникнуть.
 
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 391 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Офіційний курс валют на 27 липня
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...