«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 11:06:45

Головна » 2010 » Листопан » 11 » Викрито зрадника, який здав російських шпигунів у США



Викрито зрадника, який здав російських шпигунів у США
10:48:34
 
Російська преса опублікувала ім'я зрадника, який видав американцям 11 російських агентів в США - 10 з них були депортовані, ще одному, затриманому на Кіпрі, вдалося втекти.

Газета "КоммерсантЪ" за підсумками власного журналістського розслідування заявила, що зрадник - полковник Щербаков, який довгий час служив у Службі зовнішньої розвідки Росії (СЗР) начальником американського відділу управління "С", що займається роботою з нелегалами.
Зараз розслідування грандіозного провалу СЗР проводить ціла низка силових відомств, зокрема і ФСБ. За даними джерел видання, у справі проходить "сила-силенна колишніх і чинних співробітників СЗР".
Група російських шпигунів була заарештована в США наприкінці червня. У липні їх обміняли у віденському аеропорту на чотирьох росіян, засуджених раніше в РФ за шпигунство.
Москва не приховувала, що російсько-американський шпигунський скандал став результатом зради. Прем'єр-міністр Володимир Путін під час зустрічі з викритими і висланими з США агентами заявив: "Це результат зради, а зрадники завжди погано закінчують, вони закінчують, як правило, або від п'янки, або від наркотиків, під парканом".
Проте досі винуватця інциденту названо не було. Власне розслідування провели журналісти, які й виявили: про те, що полковник Щербаков - зрадник, у СЗР могли б зрозуміти заздалегідь.
Однак у російській розвідці випустили з виду той факт, що дочка Щербакова давно живе в США. "Дивно, чому ніхто не перейнявся тим, що у людини на такій посаді є рідня за кордоном. Це лише одне з багатьох питань у цій справі, яке цікавить слідство", - розповів розвідник, знайомий з ходом розслідування.
У СЗР нічого не запідозрили, навіть коли Щербаков відмовився від підвищення по службі, яке пропонувалося йому приблизно за рік до шпигунського скандалу. Мабуть, Щербаков вирішив таким чином уникнути необхідної в разі підвищення перевірки на детекторі брехні. Тобто, він вже тоді активно співпрацював з американськими спецслужбами.
Син Щербакова, який працював в іншому відомстві - Держнаркоконтролі, спішно залишив Росію, відлетівши до Америки незадовго до викриття російських агентів.
Сам зрадник втік з Росії всього за три дні до червневого візиту президента Росії Дмитра Мєдвєдєва в США.
"Після цього американці, побоюючись, що ми, запідозривши зраду, почнемо витягувати з США своїх нелегалів, почали їх заарештовувати. Це поставило Білий дім у вкрай незручне становище і змусило понервувати: адже ніхто не хотів ускладнювати перший візит Мєдвєдєва в Штати", - розповіло джерело видання в російських держструктурах.
Джерела в російських спецслужбах стверджують, що зрада Щербакова стало безпрецедентною за масштабом завданої шкоди.
Він здав американцям одного з найцінніших агентів російської розвідки, 65-річного Героя Радянського Союзу Михайла Васенкова, також відомого як фотограф Хуан Лазаро.
Під виглядом модного фотографа Хуан Лазаро об'їздив всю Латинську Америку, попутно обростаючи знайомствами серед політиків та бізнесменів. Згодом його друзі і знайомі використовувалися радянськими, а потім і російськими спецслужбами не тільки для отримання інформації, але і як агенти впливу.
Дружина російського розвідника Вікі Пелаез була впливовою журналісткою іспаномовної газети El Diario, а серед знайомих самого Михайла Васенкова були високопоставлені функціонери з лівого крила Демократичної партії США. За успішну роботу йому ще в 1980-і роки секретним указом керівництва СРСР було присвоєно звання Героя. Незадовго до арешту Михайлу Васенкову було присвоєно звання генерала.
"Це професіонал вищого класу, йому якось вдалося навіть добути розклад зарубіжних візитів президента США на кілька років вперед", - розповіли джерела. І американці, впевнені вони, ніколи б не дізналися про діяльність Васенкова, якби не зрада.
 
За матеріалами: ТСН
Категорія: Світ | Переглядів: 378 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...