«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.11.2024, 18:37:48

Головна » 2011 » Вересень » 1 » За кілька місяців людство отримає їстівне синтетичне м'ясо



За кілька місяців людство отримає їстівне синтетичне м'ясо
21:07:35

Науковці з Маастріхтського університету в Нідерландах заявили, що розробили технологію, за якою вирощування синтетичного м'яса, придатного для вживання, почнеться вже через декілька місяців, а перші "штучні" сосиски з'являться навесні наступного року.


"Весь світ найближчим часом побачить м'ясо, вирощене в пробірці", - заявив співробітник цього університету професор Марк Пост. Щоправда, ціна подібної сосиски досягне 300 тисяч доларів.


Пост винайшов спосіб вирощувати м'язи в лабораторних умовах - беруться стволові клітини свині і "підгодовуються" сироваткою крові ембріона коня. Йому вдалося виростити смужки, які нагадують м'язи, завдовжки 2,5 см і шириною 0,7 см. Пост влаштовує цим смужкам м'яса "зарядку", щоб за структурою вони не відрізнялися від справжніх м'язів.


Проте виглядають вони не дуже апетитно.


"Вони білі, оскільки в них немає крові і дуже мало міоглобіну", - пояснює Пост. Він сподівається попрацювати з клітками корови і вже через рік створити синтетичну яловичину для гамбургера.


Cтеллан Велін, фахівець з біоетики з університету Лінкепінг в Швеції, вважає, що люди зможуть запросто харчуватися м'ясом рідкісних тварин - синтетичним, звичайно. Традиційно ми їмо м'ясо не найсмачніших звірів, а тих, кого легко одомашнити. Але для синтетичного м'яса немає обмежень.


Проте на даний момент споживати м'ясо, вирощене на сироватці крові ембріона корови, суворо заборонено: є ризик, що воно містить пріони або інші токсичні речовини. Безпечну підгодівлю для лабораторного м'яса - на основі синьо-зелених водоростей - намагається розробити Йоост Тейсейра де Маттос з Амстердамського університету.


Синтетичне м'ясо дозволить відмовитися від забою тварин. Крім того, його виробництво не шкодить екології: наприклад, для синтезу м'яса потрібно на 99% менше землі, ніж для вирощування на м'ясо корів.


Нагадаємо, що цього літа японські вчені заявили, що винайшли спосіб синтезувати м'ясо з людських екскрементів.
Категорія: Таке життя | Переглядів: 487 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Український грабіжник тероризує Нью-Йорк: він став ворогом №1 для ФБР
Депутати Рахівщини прийняли Звернення до керівництва держави щодо нарахування оплати за спожиту електроенергію для горян
Акції ВО Свобода: у Києві зобразили "кремлівських карликів", у Львові повісили "Діму Сабачніка"
Муніципальна міліція та комунальники демонтували незаконну тимчасову споруду
ООН перепросила Білорусь за звинувачення у нелегальних поставках зброї в Кот-д'Івуар
Сьогодні в Ужгороді покажуть дві вистави відомих київських режисерів
Погода у Закарпатті та Ужгороді 4 березня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...