«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 15:00:59

Головна » 2009 » Жовтень » 12 » Закарпатці за скасування депутатської недоторканності



Закарпатці за скасування депутатської недоторканності
16:40:07
 
Скасувати депутатську недоторканість, встановити нардепам зарплати держслужбовців, – найчастіше пропонують краяни у ході обговорення проекту оновленої Конституції України

 

До  обговорення запропонованих Президентом України  змін до Основного  Закону вже долучилися широкі верстви громадськості. Процес обговорення стартував в усіх районах та містах області, повідомили zakarpatpost.net в управлінні  інформації та зв’язків із  громадськістю облдержадміністрації.

 

Основні положення вищезазначеного законопроекту проаналізовано на колегіях управлінь облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міськвиконкомів, зборах трудових колективів освітніх, культурних закладів, охорони здоров’я, підприємств та організацій області, сходах громадян тощо. До процесу обговорення залучилися й депутати рад усіх рівнів. Запропоновані ініціативи Президента України активно обговорюють під час засідань сесій сільських, селищних, районних та міських рад. 

 

Так, на початку жовтня в Ужгороді відбулося засідання за круглим столом з питань обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України" за участі представників облдержадміністрації, обласного відділення Комітету виборців України, експертів Інституту громадянського суспільства та регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень, лідерів обласних організцій політпартій, громадських організацій та викладачів вузів регіону. В ході дискусії представники політпартій по різному сприймали запропоновані Главою держави зміни до Основного Закону, однак більшість підтримали ініціативу Президента України щодо скасування депутатської недоторканості та зменшення кількості нардепів у ВРУ. Неоднозначною була реакція на створення двопалатного парламенту, гостру дискусію викликало питання представництва регіонів у вищому законодавчому органі держави. 

 

У Виноградівському районі на нараді за участі сільських, селищних голів, міського голови та землевпорядників місцевих рад району присутні внесли уточнення до ряду положень і статей Основного Закону. А саме: депутатів місцевих рад обирати за мажоритарною системою, а Верховної Ради, обласних та районних рад – за змішаною; сільських, селищних та міських голів обирати не відносною, а абсолютною більшістю голосів виборців терміном на 5 років; в тексті "повна загальна середня освіта є обов'язковою" замінити "доступною". Повністю підтримано Главу 11 "Права, свободи та обов'язки людини і громадянина".

 

За необхідність глибокої реформи всієї системи влади, внесення змін до Конституції України – і медики Хустщини. Члени лекторських груп з обговорення законопроекту виступили у 45 трудових колективах лікувально–профілактичних закладів району. Більшість медпрацівників висловилася за збереження однопалатного парламенту. На їхню думку, розділ І ст.21 останній абзац необхідно викласти у такій редакції: "Україна самостійно вирішує питання про вступ чи приєднання до Міжнародних організацій, політичних та економічних міждержавних об’єднань і вільний вихід із них шляхом всенародного референдуму", а ст. 54 доповнити наступним: "ввести страхову медицину для забезпечення більш ефективного надання медичних послуг". До цієї ж статті – "Охорона здоров’я" – додати слово "повністю" забезпечується державним фінансуванням. Особливу увагу приділити сільській медицині – пропонує трудовий колектив Нижньоапшанської дільничної лікарні Тячівського району.

 

А педколективи Хустського району у ході обговорення запропонували наступне: у ст.18  передбачити проведення виборів до парламенту за відкритими партійними списками; ст.86 викласти у редакції: “Національні Збори України – однопалатний парламент”. Народних депутатів обирати пропорційно до кількості жителів адміністративних територій, але не більше 300; у ст. 86 виключити положення про те, що Президенти України після закінчення повноважень довічно стають сенаторами і входять до Сенату; у ст. 91 абзац 2 викласти в такій редакції: "Народний депутат може бути, у разі необхідності, чи з метою запобігання злочину, або його припинення, затриманий на загальних підставах, відповідно до ст. 34 абзац 3"; ст. 91 скасувати повністю і  запропонувати такий зміст: "Народний депутат і сенатор несе повну відповідальність за вчинені дії відповідно до законів України і на рівні всіх громадян України"; із ст. 102 вилучити положення про створення в Національних Зборах України тимчасових слідчих комісій; із ст. 139 вилучити положення про недоторканість суддів; до ст.156 запропонувати нижню вікову планку голови громади на рівні 25-ти років. Внесено також пропозицію про розмір заробітної плати народного депутата, яка не повинна перевищувати середньостатистичну заробітну плату державного службовця.

 

Зберегти встановлену адміністративно-територіальну цілісність держави без змін (розділ І. "Засади Конституційного ладу"); залишити законодавчий орган – Верховну Раду – без змін з однопалатною формою правління та обмежити кількість депутатів до 300 чоловік (розділ IV "Національні Збори України"); зняти недоторканність з нардепів, притягнення їх до кримінальної відповідальності здійснювати у загальному порядку (розділ IV "Національні Збори України"); не допускати сумісність мандата нардепа з посадою члена Кабміну (розділ VI "Кабінет Міністрів України"); суддя призначається строково (не більше 3-х строків). На посаду судді може бути призначений за результатами конкурсу громадянин України, не молодший 35 років (розділ VII "Суди і правосуддя"); надати право виборцям припинити повноваження обраних ними депутатів усіх рівнів з подальшим позбавленням права на балотування у депутати – пропозиції трудових колективів Бабичівського дошкільного навчального закладу та Чинадіївської дільничної лікарні Мукачівського району.

 

Процес  обговорення законопроекту щодо внесення змін до Конституції України в області триває, до органів влади усіх рівнів активно надходять пропозиції та зауваження від громадськості краю, які узагальнюються та опрацьовуються робочими групами.
 
 
 
 
 
Категорія: Суспільство | Переглядів: 469 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Шевчук зазначив, що говорити з Путіним можна і без "тремтіння колін"
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...