«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 20:10:54

Головна » 2011 » Квітень » 5 » Закарпатська міліція взялася за крадіїв із нафтопроводів



Закарпатська міліція взялася за крадіїв із нафтопроводів
16:07:39
 
Як міліція протидіє крадіжкам з державних нафтопродуктопроводів? Цьому питанню була присвячена координаційна нарада, що відбулася нещодавно в обласному управлінні закарпатської міліції в Ужгороді.
 
Головував на цьому поважному зібранні, в якому взяли участь керівники обласних служб карного розшуку, управління Державної служби охорони, відділу громадської безпеки та управління ДСБЕЗ - перший заступник начальника УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Володимир Шелепець. А на розмову до міліціонерів завітали представники зацікавлених відомств: заступник директора з питань безпеки та охорони філії магістрального нафтопроводу "Дружба” ВАТ "Укртранснафта” Олександр Сохацький, начальник ЛВДС "Дубриничі” Іван Стецик, його заступник з питань безпеки Іван Крив’яник і начальник охорони обласного управління магістральних газопроводів Іван Рішко.
Через територію Закарпаття проходить кілька нафтопродуктопроводів, якими Україна експортує в держави Західної Європи нафтопродукти. Приміром, "труба” "Дружби” тягнеться через нашу область аж на 120 кілометрів. Зрозуміло, що на такій значній території за всім не вслідкуєш, чим і користуються різного роду ділки тіньового бізнесу.
 
За допомогою новітньої апаратури вони врізаються в нафтопроводи й крадуть пальне. Нерідко зловмисники маскуються під так званих чорних археологів, вивчаючи ландшафт місцевості: де можна зробити врізку, куди відвести прокладену трубу чи шланг, де облаштувати місце зливу краденої солярки і т.д. І ця проблема характерна не лише для Закарпаття, але й для сусідньої Львівщини, Сумщини, Рівненщини, Житомирщини тощо. Дійшло вже до того, що в розпорядженні крадіїв є цілі міні-заводи, на яких сиру нафту переробляють на солярку, котру потім збувають приватникам і через автозаправки.
 
Про потужність цього підпільного бізнесу, яким, схоже, заправляють дуже впливові люди "нагорі”, свідчить той факт, що зловмисники не зупиняються ні перед чим. Скажімо, в одній з областей такі бізнесмени проклали від місця підпільної врізки в нафтопровід 9800 метрів труби високого тиску, затративши на це мільйон гривень! Труба ця привела правоохоронців у закинутий корівник. Нерідко тайники для відкачки нафти облаштовуються у приватних дворах, фермерських господарствах, закинутих колгоспних приміщеннях тощо.
Крадену солярку ще треба безперешкодно доставити до замовника, тож до справи, буває, залучають і окремих корумпованих працівників правоохоронних органів, в тому числі й міліціонерів, які за родом служби покликані боротися з цим негативним явищем...
 
- На Закарпатті ситуація з незаконними врізками в нафтопроводи контрольована, - запевняє перший заступник начальника УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Володимир Шелепець. - Завдяки зусиллям, передовсім працівників карного розшуку, ми завадили намірам злочинців безперешкодно і безкарно врізатися в нафтопровід, однак лише спільними зусиллями можемо вийти не тільки на рядових виконавців, а й на замовників.
Торік закарпатська міліція знешкодила ціле злочинне угруповання, яке займалося крадіжками солярки з міжнародного нафтопроводу в Ужгородському районі. Шестеро зловмисників заарештовано, вилучено краденої солярки на 600 тисяч гривень. А загалом у цій справі проходять вісім осіб, між якими були чітко розподілені ролі та функції. Нині ця кримінальна справа перебуває на розгляді в суді. Після знешкодження міліцією цієї злочинної групи в області різко зменшилася кількість виявлених незаконних врізок в продуктопроводи.
 
Документуванням таких злочинів і притягненням зловмисників до відповідальності займається спеціально створена в УМВС постійно діюча слідчо-оперативна група. Вже в цьому році виявлено підпільну врізку в нафтопровід на Мукачівщині, між селами Чомонин і Страбичово, та крадіжку шести каналізаційних люків з території нафтопроводу "Дружба” в с.Довге Поле Ужгородського району. У 2009 році в області було виявлено три такі факти.
Загалом за останніх три роки в міліцію надійшло 15 звернень за фактами несанкціонованої врізки в нафтопроводи, з яких нерозкритими залишаються 10 злочинів.
 
За оцінками фахівців, найбільші втрати від крадіжок нафти в нашому регіоні зафіксовані на відрізку між Старосамбірським і Турківським районами Львівської - до Перечинського та Великоберезнянського районів Закарпатської областей. Дійшло вже до того, що незаконну врізку в продуктопровід виявили й на території Угорщини, причому "почерк” скоєння цього злочину був дуже схожий на наш...
Цьогоріч закарпатські правоохоронці обіцяють завдати чергового серйозного удару по ділках тіньового бізнесу. Відповідні напрацювання в цьому напрямі вже є. Зокрема, триває процес документування причетних до цього осіб, вивчаються їхні зв’язки. Тут міліція працюватиме спільно зі службами охорони самих нафтопродуктопроводів. Про це, зокрема, було досягнуто домовленості й на згаданій зустрічі в УМВС.
 
Володимир ПАВЛЮХ,ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

 
Категорія: Кримінал | Переглядів: 452 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...