«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 05:44:31

Головна » 2009 » Вересень » 25 » Закарпаття: Як живе і розвивається Велика і Мала Добронь?



Закарпаття: Як живе і розвивається Велика і Мала Добронь?
10:22:28
 
Двічі на тиждень голова облдержадміністрації проводить виїзні прийоми – як правило, в районних центрах. Цієї середи, 23 вересня, Олег Гаваші побував у Малій і Великій Доброні. В першому селі він провів прийом громадян та відвідав новозбудовану школу і підприємство по виготовленню паприки.

 

До складу Малодобронської сільради входять два населені пункти – Мала Добронь і Демичі, в яких загалом проживає 2255 мешканців. На прийом до голови ОДА звернулись по допомогу понад десяток громадян – в основному з проханням надати матеріальну допомогу на лікування та ремонт житла.

 

Два звернення стосувались всієї громади: завідуюча дитсадком просила допомогти з ремонтом дошкільного закладу. Голова ОДА дав доручення вивчити проблему і винести на одну з найближчих сесій облради питання про фінансування цих робіт.

Інше звернення стосувалось громадського формування по охороні правопорядку, що діє в цьому селі (до речі, таке ж формування є і у Великій Доброні). Керівник формування просив допомогти вирішити деякі питання діяльності. Голова ОДА одразу дав відповідні доручення щодо їх вирішення.

 

Відтак Олег Гаваші відвідав Малодобронську загальноосвітню школу І-ІІІ ступеня. Перша черга школи була відкрита ще 2007 року. Паралельно будувалась ІІ черга навчального закладу. До цього часу частина учнів ще займається у двох пристосованих приміщеннях. Загалом нова школа розрахована на 270 учнів, тут є всі умови для занять, працює їдальня, спортзал. До слова, мешканці села створили свій громадський фонд і допомагали споруджувати школу.

 

Загалом же фінансування будівництва здійснювалося за рахунок коштів усіх рівнів: 2,5 мільйона виділялись  з державного бюджету та понад 4,7 мільйона гривень − з районного бюджету розвитку. З обласного було виділено понад 1,3 мільйона − на будівництво, а також значні кошти – понад 800 тисяч – на придбання шкільних меблів, комп’ютерів та комплектів сучасних технічних засобів навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін для кабінетів фізики, хімії, біології. Зараз тут практично завершуються всі роботи – у перших числах жовтня планується відкрити і другу половину школи, повідомили zakarpatpost.net в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

 

Велика і Мала Добронь здавна славиться овочівництвом, особливо – вирощуванням перцю і виготовленням червоної паприки. Правда, паприку виготовляли тут, так би мовити, приватно-кустарним методом. Віднедавна цей процес поставили на промислову основу. І хоч приватне підприємство у Малій Доброні за масштабами не таке і велике, але за два місяці тут переробляють в середньому 200 тонн сухої сировини, виробляючи 20 т готової продукції. До речі, підприємство уклало договори з селянами на вирощування солодкого перцю, тож вони мають змогу за сезон заробити непогані гроші. Тим часом торгова марка «Добронська» вже добре відома закарпатським господиням – їм подобається ця продукція своєю якістю і відсутністю будь-яких консервантів. Бертолон Вароді, власник підприємства, каже, що проблем зі збутом не має і планує розширювати виробництво.

 

Одинока старість – надзвичайно гостра соціальна проблема і не тільки в нашій області. Завдяки голландській гуманітарній допомозі «Онделінг Зорг Україна» та за підтримки Ужгородської райдержадміністрації кілька років тому у Великій Доброні запрацював будинок для літніх людей «Рехоботх». Сьогодні 22-оє одиноких літніх людей з різних районів Закарпаття живуть в чудових умовах, за ними доглядають і надають медичну допомогу…

 

Олег Гаваші відвідав цей соціальний заклад і цікавився передусім його проблемами. Як зазначив керівник області, цей будинок для перестарілих – зразок для наслідування, адже тут літні люди перебувають дійсно в чудових умовах і, що найважливіше, – вони не почуваються одинокими. Олег Гаваші дав доручення в. о. голови Ужгородської райдержадміністрації Анатолію Черниченку допомогти закладу з продуктами харчування та іншим необхідним. Вирішується і питання придбання для будинку мікроавтобуса.
 
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 407 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
В Україні за добу у пожежах загинули 4 людини
У президента підтвердили, що Податковий кодекс неконституційний і нелогічний
Закарпаття: У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» з журналістами зустрінеться Головний рабин Закарпаття
Фірташ відреагував на публікації WikiLeaks про його стосунки з Могилевичем
Офіційний курс валют на 24 грудня
Погода у Закарпатті та Ужгороді 23 грудня
Генпрокурор Пшонка об’єднав дві транспортні прокуратури в одну
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...