«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 02:19:08

Головна » 2009 » Жовтень » 27 » Закарпаття: Хочеш кредит - дай «відкат»...



Закарпаття: Хочеш кредит - дай «відкат»...
08:57:07
 
З кредитами останніми роками стикався, мабуть, кожен другий українець. Нині, через кляту кризу, народ не знає, як з цього вийти. Але якщо одні, економлячи на всьому, все ж розраховуються з банками та кредитними спілками, то інші шукають легких грошей. Не виняток у цьому й окремі шахраюваті банкіри.

 

«Кинули» на десять мільйонів

 

З початку року, за інформацією обласного управління по боротьбі з економічною злочинністю, закарпатська міліція викрила близько сотні злочинів у банківській сфері, збитки за якими сягнули понад десять мільйонів гривень.

 

Найпоширеніші злочини, з якими стикаються правоохоронці - це одержання кредитів за фіктивними довідками та вимагання самими банкірами «відкатів» від позичальників. Проте трапляються й «оригінальніші» афери. Так, нещодавно оперативники УДСБЕЗ ГУМВС викрили злодійкуватих працівників одного з мукачівських комерційних банків, які просто привласнили гроші вкладника.

 

Службовi особи цього банківського вiддiлення пiдробили заяву на переказ та зняття готiвки з рахунку жительки Мукачева. Далi здiйснили переказ готiвки в сумi майже 173 тисячі гривень з рахунку вкладниці на вiдкритий у цьому ж вiддiленнi банку рахунок її сина. І все б нічого, лише це було зроблено... потайки від самих вкладників! Після цього злодійкуваті банкіри просто привласнили собі ці гроші...

 

Ще одна справа, по іншій мукачівській групі кредитних шахраїв, перебуває тепер на розгляді в суді. До складу цієї злочинної групи входила 28-річна працівниця одного з комерційних банків, яка, оформляючи кредити за «липовими» довідками, заробляла на «відкатах». Доки міліція викрила гоп-компанію, ті встигли «кинути» один із комерційних банків Мукачева на загальну суму близько 250 тисяч гривень.

 

Як з’ясувало слідство, ватажком цієї злочинної групи була 33-річна жителька Мукачівщини Анна. Спритна жіночка придумала доволі простий, але ефективний механізм, як роздобути гроші - оформляти кредити на підставних осіб за «липовими» довідками. Однак банк має власну службу безпеки, в якій служать, як правило, колишні «опери» міліції чи СБУ. Їх так легко не проведеш. Звісно, якщо не мати «свою» людину в банку...

 

До справи наша спритниця залучила 28-річну мукачівку Олену, яка працювала в одному з комерційних банків міста. Остання повинна була за відповідний хабар «не помітити», що зібрані кредитором документи є фіктивними, й посприяти в одержанні кредитів, вирішуючи «питання» зі службою безпеки банку. Що вона радо й погодилася робити.

 

Як слідує з матеріалів обвинувального висновку, свою першу оборудку зловмисники здійснили в жовтні 2007 року. Й почала мукачівка з себе. Знаючи, що для одержання кредиту необхідно мати довідку про заробітну плату в сумі не менше 1 500 гривень, Анна вирішила сфабрикувати потрібний документ.

 

Вона склала довідку про доходи, в якій вказала, що працює комірником у фермерському господарстві і отримала заробітну плату за останніх шість місяців в розмірі 8 622 гривні, хоча в дійсності там не працювала. Саме фермерське господарство рахувалося за її чоловіком Василем, який і посприяв дружині в афері.

 

У графі «головний бухгалтер» Анна вказала вигадане прізвище й поставила власноручний підпис. Чоловік же підписався у графі «керівник» та затвердив «липу» печаткою свого господарства. А за 2 000 гривень хабара економіст даного банку Олена посприяла, аби ця фіктивна довідка пройшла й банк видав кредит.

 

Апетит шахраїв зростає

 

Одержавши за «липовими» довідками цілком реальні 10 тисяч гривень кредиту терміном на два роки, наша героїня не зупинилася на досягнутому. Наступні кредити на вказану суму було оформлено на матір та свекруху. Свекруха в довідці про доходи значилася як зоотехнік фермерського господарства із зарплатнею 8 704 гривні за 6 місяців, а матуся - постачальником, із піврічною зарплатнею 8 663 гривень.

 

Отримавши «на халяву» перших тридцять тисяч, наша героїня, як мовиться, ввійшла у смак. Вона запропонувала ласій на гроші працівниці банку заробляти, оформляючи фіктивні кредити на малозабезпечених мешканців сіл Мукачівського району. Останніх мала підшуковувати мама Анни та її чоловік Василь.

 

Наприкінці жовтня Анна умовила, пообіцявши винагороду в сумі сто гривень, свою знайому Мар’яну, аби та оформила на себе кредит, запевнивши останню, що оформленням необхідних документів буде займатись вона, а тій лише необхідно прийти в банк і підписати документи. Аналогічним чином оформили кредит й на маминого односельця Михайла. Копію паспорта селянина використали для виготовлення підробленої довідки про доходи, а його самого «оформили» ветлікарем згаданого фермерського господарства із зарплатнею в 9 820 гривень за півроку.

 

Згадувана ж Мар’яна рахувалася головним оператором кормління даного господарства і її заробітна плата за останніх шість місяців становила 8 549 гривень... Отримавши двадцять тисяч гривень, дві тисячі Анна віддає Олені, по сто гривень - довірливим малограмотним селянам, які, звісно, й гадки не мали, що колись їм доведеться розраховуватися за чужий кредит…

 

Уже в листопаді кредит було оформлено й на самого чоловіка Анни Василя. Знаючи, що фермерське господарство фактично не працює та не отримує доходів, шахрайка вказала у довідці, що чоловік одержав за півроку 17 449 гривень зарплатні. Після видачі 10 тисяч кредиту свою «пайку» в сумі тисячі гривень одержала й згадувана банкірка.

 

Далі аналогічні кредити оформлялися на інших громадян. Лише при цьому в анкетах деяких із позичальників вказувалося, що вони працюють уже не на фермерському господарстві (штати ж там не безмежні), а на відомому мукачівському СП. Для цього у зловмисників було аж 20 чистих бланків довідок про доходи з відбитками кутового штампу та круглої печатки цього спільного підприємства. Яким чином вони опинилися в шахраїв, повинно з’ясувати слідство.

 

Маючи потребу в якомога більших масштабах афери (чим більше клієнтів, тим більше грошей можна видурити в банку), Анна через свою маму залучила до справи ще одну учасницю злочинної групи - таку собі Єву, яка теж мала підшуковувати громадян, на яких можна оформити кредит.

 

Що скаже суд?

 

Всього зловмисники встигли набрати кредитів на суму 248 200 гривень, доки не попалися. Стосовно шахраїв міліцією було порушено кримінальну справу. Організаторці злочинної групи, згадуваній Анні, пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ст.358 (підроблення документів), ст.369 (давання хабара), ст.191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) тощо.

 

Свою вину в інкримінованих їй злочинах жінка визнає частково, заперечуючи те, що організовувала злочинну групу для одержання шахрайським шляхом кредитів у банку. Вона також «здала» згадану банкірку Олену, розповівши, як усе було. Анна переконує, що мусила давати їй хабарі, оскільки не мала вибору: мовляв, без «подяки» не видали б кредиту.

 

А після одержання хабара Олена втішилася й запевнила, що та може приводити за кредитами й своїх родичів. Лише з кожного кредиту вона повинна віддавати їй по 1 000 гривень за успішне «вирішення питання». Коли ж Анна зізналася Олені, що довідки про доходи надаватимуться фіктивні, та відповіла, що це не проблема, оскільки з працівником служби безпеки банку буде все вирішено. Значить, в самому банку діяла ціла злочинна група, що «кидала» власний банк?..

 

Утім, банки не люблять виносити сміття з власної хати, побоюючись остаточно втратити довіру й без того знервованих клієнтів. Працівників, які попадаються на аферах, просто тихо звільняють. Що, втім, не заважає більшості з них невдовзі опинитися в іншому банкові, аби там продовжувати втілювати в життя «набутий досвід»...

 

От і цього разу на лаві підсудних опинилася лише згадувана працівниця банку Олена (до слова, нині вона працює касиром в іншому комерційному банку Мукачева). Їй пред’явлено обвинувачення в одержанні хабара, службовому підробленні тощо.

 

Допитана в якості обвинуваченої, Олена своєї вини в інкримінованих їй злочинах не визнала й відмовилась давати покази, зіславшись на відповідну статтю Конституції України. А ще запевнила, що свою невинуватість буде доводити в суді. Не інакше, як за спиною жіночки стоять впливові люди, котрі й консультують її, як себе поводити...

Ще краще вчинила згадувана учасниця злочинної групи Єва.

 

Почувши, що запахло смаленим, метикована жіночка кудись втекла, й матеріали стосовно неї виділено в окреме провадження.

Разом із Анною, обвинувачення також пред’явлено її матері та чоловіку. Вони визнають свою вину лише частково. Наразі всі троє перебувають на підписці про невиїзд. А свекруха Анни проходить по справі як свідок.

 

Цю складну багатотомну кримінальну справу розслідував слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУМВС капітан міліції І.Скрекля. Нині справа вже передана до Мукачівського суду, котрий і вирішуватиме остаточну долю ласих до дармових грошей персонажів цієї кримінальної історії.

 

Іван ГРИЦАН, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 

 

Категорія: Кримінал | Переглядів: 724 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Офіційний курс валют на 10 вересня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...