Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви - баношу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних продуктів. Смачно, а головне здорове попоїсти приїхали сотні туристів і не лише з України.
"Мені дуже подобається тут працювати. Я із захопленням дивлюся, як тут вміють гуртуватися селяни задля роботи, відпочинку. Це дуже добре", - каже волонтер Корпусу Миру (США) Алекс Кемпбелл.
"Закарпаття - край, де чи не щотижня проводять фестивалі. Проте, кожен із них по-своєму автентичний", - каже громадянин США Шон Ендрю.
Банош на Рахівщині готують за спеціальним рецептом, якому уже сотні років. Його передають у кожній родині з покоління в покоління. "Можна приготувати: для цього треба домашню сметану, не магазинну, кукурудзяну муку і добре мішати. Мішати поки не буде масло. От тоді й вийде гуцульська страва – банош", - каже Ольга Романюк.
"Коли вівці виганяли на полонину, то потім отримували домашню сметану, і з якої готували гуцульську страву - банош. Там де банош, там достаток і добробут", - каже голова сільради с.Костилівка Ольга Сметанюк.
Смачного баношу не уявляють без домашнього гуцульського сиру. Аби він був і справді добрий, вівці повинні пастись на полонині і споживати лише натуральні продукти. За 5 місяців випасу - збирають близько тони молочного продукту. Зазивають на бануш звуком трембіти. Цей інструмент використовують і на полонині.
|