«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 06.05.2024, 08:48:40

Головна » 2009 » Вересень » 29 » Закарпаття: Освячений і освічений - не може бути українцем?



Закарпаття: Освячений і освічений - не може бути українцем?
16:52:58
 
У статті «Перед Господом нема ні Юдея, ні Елліна... (Несвяткові роздуми про свято Незалежності України)», що була опублікована 27 серпня в одному із закарпатських видань, автор Олег Белей, на думку єпископа Мілана Шашіка, досить несправедливо висловився стосовно того, що Мукачівська греко-католицька єпархія не цінує Дня Незалежності України й керується якимись «расистськими» міркуваннями при прийомі студентів до академії.

«Богословській академії ім. Теодора Ромжі - 230 років, - каже ректор Тарас Ловска.

 

- Та це не перешкоджає нам святкувати таку молоду річницю незалежності України - держави, яка вивільнилася з антихристиянських тенет Радянського Союзу, яку ми глибоко шануємо, за яку 23 серпня, напередодні всенародного свята, в усіх наших церквах відбулися урочисті молебні».

 

Заперечує ректор найстарішої в Україні духовної семінарії і проти звинувачень у «расизмі», бо ж подібні упередження суперечать полінаціональності Закарпаття, а також - принципам порядного викладача, надто духівника. «Хоча призначення кожної семінарії - готувати кадри передовсім для потреб власної єпархії, - пояснює чільник, - у нас навчаються юнаки і з інших областей, а також іноземці - з Росії, Молдовії, Білорусії».

 

Те ж відбувається і в зворотному порядку: закарпатські семінаристи їдуть на навчання за кордон, а дехто й зостається працювати для діаспори в Іспанії, Канаді, США.

 

Жодних проблем зі вступом цьогоріч не виникло. Все, що вимагалося від потенційного семінариста - подати документ про одержання середньої освіти та скласти іспит із української мови, написавши твір на одну із 10 запропонованих тем, причім під час оцінювання твору граматика поступалася за важливістю цікавій і переконливій думці, що є дуже важливим для священнослужителів.

 

Оцінювалися також стан здоров’я юнаків та їхні вокальні здібності. Цього року семінаристів стало 116 - зараховано 13 абітурієнтів із 25, хоча в попередні роки кандидатів було 60-80. На думку керівника закладу, це ніяк не пов’язане з тим, що навчання платне, адже сума становить всього 2 000 гривень за рік (разом із проживанням, харчуванням, деякими освітньо-паломницькими подорожами), а малозабезпечені чи інваліди - частково або повністю звільняються від оплати.

 

«Справа в тому, що теологічну освіту не визнають на рівні зі світською, - переконаний владика Мілан. - У тій же Братиславі не просто визнають диплом духівника, а й охоче засновують різні теологічні факультети - католицькі, православні, лютеранські. В Україні ж радше визнають професію мага та віщуна...»

 
Ірина НАДВОРНА, газета «НЕДІЛЯ»
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 486 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Ученые выяснили, что склонность к азартным играм передается по наследству
В сибирских школах будут преподавать китайский язык
На Закарпатті оголошено штормове попередження: грози, зливи, град та шквалистий вітер
В Закарпатье объявлено штормовое предупреждение
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...